„V lidech je nějak víc moudra po těch volbách.“ Jan Petránek exkluzivně pro Dvojku

29. listopad 2017

Advent je aktuálně u nás provázený s vyjednáváním o budoucí vládě, ve světě poznamený útokem v egyptské mešitě. Jak adventní čas vnímá Jan Petránek? Svěřil se Dvojce krátce telefonicky v neděli 26. listopadu 2017.

Jan Petránek prožil kdysi advent i Vánoce v Indii, když zrovna válčila s Portugalskem. „Indie zabrala poslední portugalskou kolonii a já jsem se tam šel podívat k chrámu svatého Františka. Před chrámem mě dojal krásný obraz Panny Marie a indického sloního boha Ganéši,“ vzpomíná.

„Navzájem si tam podávali ruku a já si říkal: Tohle je něco, co bych potřeboval. Aby si všechny náboženství podaly ruky a jeden druhého si vážil, i když si myslí každý něco jiného. Teď mě ale šokovalo, jak šílenci na Sinaji povraždili v mešitě několik set muslimů.“

Vraždění v mešitě mě šokovalo

„Muslim zabíjí muslima? Tohle jsou věci, které k adventu nejenom nepatří, ale je potřeba říct, že člověk má být člověkem za každých okolností. A bude asi nutné, abychom to opakovali,“ zní rozhořčeně z telefonu. V českých ulicích ale pociťuje spíš radost.

Čtěte také

„Lidi se zastavují, baví se se mnou, co je ve světě. Trápí nás, co je u nás doma a co neumíme vyřešit. Ale v každém případě mám pocit, že v lidech je nějak víc moudra. I po těch volbách, které najednou všecky přesvědčily, že ne každý smí říkat: Jenom já mám pravdu! A to je důležité.“

Svět má stále šanci

„Jednou se mě ptali: Kdy bude svět v pořádku? A já říkal: Když nám bude dvacet. Protože když mně bylo dvacet, byl jsem jako všichni, kterým je dneska dvacet, přesvědčený, že je všechno v pořádku a že všechny problémy nestojí za to, aby nad nimi někdo lomil rukama,“ uvažuje.

„Svět je neustále svým způsobem mladý,“ říká. „Tak kéž je i čím dál moudřejší. A ať je klidnější. Ať uděláme pro modernizaci společnosti něco, abychom se měli líp. To je všechno, co se dá říct. Svět má šanci,“ uzavírá Petránek.

autoři: František Novotný , Jan Petránek
Spustit audio