Úžasné životy: dobrodruh František Alexander Elstner podle cestovatele Dana Přibáně

19. červenec 2020

Díky myšlence cestovat Trabantem objevil zapomenutého předchůdce motocestování. Jemu věnoval první „trabantí“ film, heslo na Wikipedii i vzpomínku pro Úžasné životy.

„Přišlo mi obrovská škoda, že o předchůdci Hanzelky a Zikmunda se tu nic neví. Že mu komunismus vzal nejen možnost pravidelně cestovat po světě, ale i jeho slávu,“ vypráví Dan Přibáň.

Když si prý po objevu Františka Alexandra Elstnera začal shánět všechny jeho knihy z cest, nestačil se divit. Kromě publikací Saharou i pralesem, Lovec kilometrů, Tři kluci a kilometry, Pan Trabant a Bílá slečna je Elstner i autorem encyklopedií Dovedu to, Kniha o uzlech nebo Automobily včera, dnes a zítra.

Co má společného Trabant a Aero Minor 

Elstner poprvé vyjel  v roce 1932 jako testovací zátěžový jezdec s Aerovkou 500 přes Alpy až na Balkán. O rok později už absolvoval skoro 18 000 km do Afriky a zpět. A pak každý rok pořádal dobrodružnou expedici. Až do 2. světové války.

Přímým odkazem na Trabant je podle Dana Přibáně auto Aero Minor (se stejným obsahem, podobným technickým řešením včetně ladění interiéru), kterým Elstner zdolal v roce 1947 tisíce kilometrů Saharou. „Říkal jsem si, že když  šlo Elstner-Minor-Sahara, proč by nešlo Přibáň-Trabant-Hedvábná stezka?“

autor: Markéta Nešlehová
Spustit audio

Související

  • Trabantem přes kontinenty

    Říjnový skutečný příběh na pokračování o daleké cestě českých, slovenských a polských dobrodruhů napříč kontinenty ve žlutých trabantech.