Umanutá Drahomíra Vihanová

10. květen 2012

Umanutá – tak se jmenuje dokument, který zachycuje životní i profesní osudy výrazné osobnosti českého filmu, režisérky Drahomíry Vihanové.

Její film Zabitá neděle skončil v roce 1969 v archivu a paní režisérka byla od další filmařské práce násilím odtřihnuta. Po nějakém čase se začala věnovat dokumentu a postupem doby se z ní stala jedna z našich nejosobitějších, nejoriginálnějších a nejlepších dokumentaristek. K hranému filmu se mohla vrátit až po Listopadu 1989.

Snímek Umanutá natočil režisér Miroslav Janek, další výrazný představitel českého dokumentárního filmu. Z jeho nedávné tvorby jmenujme alespoň Občana Havla, dokument, který Janek převzal po předčasně zesnulém Pavlu Kouteckém a který nakonec sesbíral obrovskou sbírku cen doma i v cizině.

Tomáš Pilát mluvil s Miroslavem Jankem i Drahomírou Vihanovou. Jak paní režiséka reagovala na nabídku, že o ní vznikne celovečerní dokument?

Snímek sestřihala Tonička Janková. V současné době se jedná o distribuci dokumentu, k vidění by měl být v síti vybraných artových biografů.

Spustit audio