Tvá ruka v mé dlani. Soukromý příběh lásky dramatika Čechova a herečky Olgy Knipperové

22. listopad 2020

Příběh z korespondence dramatika a herečky rekonstruovala americká autorka Carol Rocamora. V podání Ivana Trojana a Dany Černé. Poslouchejte do neděle 29. listopadu 2020.

Účinkují: Dana Černá a Ivan Trojan
Napsala: Carol Rocamora
Dramaturgie: Martin Velíšek
Překlad: Lída Engelová a Lucie Němečková
Zvuk: Radek Veselý
Hudba: Petr Mandel
Režie: Lída Engelová
Natočeno: 2019

On byl píšící lékař a prohlašoval, že medicína je jeho zákonitá manželka a literatura jeho milenka. Ona byla herečka Moskevského uměleckého divadla. Seznámili se v září 1898 na zkouškách jeho hry Racek.

Bylo mu 38 let, byl již slavný a nemocný. Jí bylo 29 a čekala ji slibná kariéra. Jejich vztah trval šest let. Jmenovali se Anton Pavlovič Čechov a Olga Leonardovna Knipperová. A toto je jejich příběh.

Logo

Život jako román v dopisech

Život Čechova a Knipperové lze číst jako milostný román v dopisech. Čechov napsal za svůj život celkem asi 4500 dopisů. Na 400 z nich adresoval Olze Knipperové, své milostné, báječné, jedinečné, kouzelné Olje, miljutce, drahouškovi, umělkyni, kumštýřce, pejskovi, šmudlíkovi, holubičce, krokodýlovi, Němčičce, ale i protivě, flamendřičce a ožbrundáčkovi. Ona mu odpovídala stejným dílem.

Logo

Jejich korespondencí se neustále prolínají dvě vášně: vzájemná láska a divadlo. A skrze všechna ta slova vyznání, škádlení, útěchy, porozumění i nedorozumění, úzkosti ze vzájemného odloučení a pochybností probleskne otázka po smyslu života jako takového.

Režisérka Lída Engelová o hře Tvá ruka v mé dlani

Inscenací Čechovových her je po všech jevištích světa spousta a jistě jich ještě spousta bude. O největší Čechovově lásce, se kterou se na poslední čtyři roky svého života oženil – Olze Knipper-Čechovové, se ale ví málo. Snad jen to, že její manžel pro ni napsal dvě z nejkrásnějších ženských rolí dramatické literatury 20. století: Mášu ve Třech sestrách a Raněvskou ve Višňovém sadu. Tvá ruka v mé dlani je noblesním nahlédnutím do soukromí slavného spisovatele a slavné herečky. Je příběhem dvou lidí, kteří se po celou dobu svého křehkého, ale o to niternějšího vztahu scházeli v nesprávnou dobu na nesprávných místech. Příběhem líčeným se vší čechovovskou jemností, elegancí, ale především s humorem. Můžeme však mluvit i o velkém romantickém příběhu, přesahujícím časové ukotvení. A takových her se dnes píše málo.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma. Audioknihy najdete i na audioportálu MujRozhlas. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Spustit audio

Související