Trojrozměrné displeje pro telefony

25. březen 2013

Firma Hewlett-Packard se pokouší vyvinout plnohodnotné 3D displeje pro mobilní chytré telefony. Obrazy, generované těmito displeji, budou dokonce zdánlivě “plavat” mimo mobilní telefon a budou viditelné bez brýlí z mnoha různých úhlů.

V laboratořích firmy Hewlett-Packard připravují odborníci trojrozměrné displeje pro zobrazování obrázků i videa. Jejich použití nebude omezeno jen na chytré telefony, měli bychom se s nimi v budoucnu setkat také v tabletech a chytrých náramkových hodinkách. Nepůjde sice o hologramy, avšak měli bychom vidět znázorňované objekty bez brýlí, navíc mimo rovinu displeje, a to jak nad ním, tak i pod ním. Kvalitu obrazů by nemělo narušit ani to, když mobilní elektronickou pomůcku podstatně natočíme.

Zástupce firmy HP, David Fattal, nedávno prezentoval úspěchy své laboratoře v časopise Nature. Podařilo se mu prostorově zobrazit animované 3D logo firmy při frekvenci snímků 30 za sekundu, dále různé barevné květiny, hvězdy a duhově zbarvenou želvu. Bohužel však jde zatím jen o demonstrační prototypy, takže není jasné, kdy bude tato technologie schopna běžného použití. Výzkumníci chtěli hlavně zjistit, zda jsou podobné aplikace ve světě malých mobilních přístrojů možné.

Hlavní rozdíl mezi novými 3D displeji od HP a displeji konvenčními spočívá v tom, že je v nich odlišně zpracováváno podsvícení. Běžný LCD displej rozptyluje vyzařované světlo všemi směry, kdežto nová technologie od HP používá speciální rozptylovací vrstvu, která pracuje striktně směrově. Proto také uvidíme každým okem prostorově posunutý obraz, aby vznikl stereoskopický efekt. Celkově pak z jiného úhlu uvidíme jinou stranu trojrozměrného objektu.

Zdroj: Popular Science, Nature

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.