Tomáš Zima: Politici by měli své kroky lépe vysvětlovat, abychom se necítili jako pokusní králíci

10. prosinec 2020

Očkování proti koronaviru je za dveřmi. Zatímco ale ve světě jdou politici příkladem, u nás se představitelé státu do očkování příliš nehrnou. Naopak se teprve začíná vybírat ten, kdo by měl připravit kampaň.

Čtěte také

Ve spojených státech se chtějí před televizními kamerami očkovat tři bývalí prezidenti. Ve Velké Británii, kde se již očkuje, se k vakcíně přihlásila i 94letá královna. U nás čelní představitelé zajedno nejsou. Hraje to ve veřejném mínění svoji roli?

Politici, kteří darují krev, účastní se různých charitativních akcí, očkování, jdou většinou ostatním příkladem. Na druhou stranu je očkování svobodné rozhodnutí každého z nás. Při pochybnostech je namístě konzultovat věc s lékařem. Pokud ale zdravotní indikace není, politici by měli jít příkladem. Nelze kázat vodu a pít víno, říká v pořadu Jak to vidí... rektor univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Závod o pár dní je bezvýznamný

Očkovat lze až v momentě, kdy jsou vakcíny schválené. Velká Británie vydala rozhodnutí v pondělí. Věřím, že Evropská léková agentura vydá souhlasné stanovisko každým dnem. Poté převezme data Státní ústav pro kontrolu léčiv a uvolní přípravek pro Českou republiku.

Očkovací plán už byl představen. Vakcinace bude probíhat ve třech vlnách. Přednost budou mít nejohroženější skupiny obyvatel. Jako selhání Tomáš Zima vidí, že předchozí vedení ministerstva zdravotnictví obyvatele na očkování nijak nepřipravilo.

Flagrantní selhání

Je to naprosté selhání. Od jara se hovoří o vakcíně. Vědělo se, že bude k dispozici na podzim. Teď se občané dozvídají, že se teprve vybírá ten, kdo bude dělat kampaň, říká host Dvojky.

Čtěte také

Nedostatek informací a poplašné zprávy o vakcíně na sociálních sítích zřejmě odpovídají i tomu, že podle posledních průzkumů by se nechalo očkovat jen asi 40 % Čechů.

Nemělo by se zapomenout na to, že díky očkování byly potlačeny nebo naprosto vymýceny nemoci, které zabíjely miliony lidí – černý kašel, neštovice, tetanus. Ideální stav v případě koronaviru by byla proočkovanost 60 až 70 % populace. Pokud bychom ale byli proočkovaní ze 40 až 50 % v prvním pololetí příštího roku, bylo by to fantastické. 

O dva dny delší prázdniny

Očkování zřejmě zbrzdí nadcházející vánoční svátky a školní prázdniny, které vláda zamýšlí prodloužit o dva dny.

Je to další nesmysl, jako byl například záchaz vycházení v době, kdy bylo všechno zavřené. Za rozumné bych považoval, kdyby vláda občas své kroky vysvětlila. Abychom se necítili jako pokusní králíci, jak to dopadne.

Chybí mi vědecké poznání a data, kterými by vláda jednotlivá opatření podložila. Za dva dny přece koronavirus nezmizí a lépe nám nebude. Od vlády bych očekával kroky daleko více stabilnější, předvídatelné a hlavně rozumné a vysvětlené, uzavírá Tomáš Zima.

Další témata rozhovoru: doceňuje společnost potřebu vzdělání?; návrat studentů do škol; dobrovolnictví mediků v době nouzového stavu; výhody distanční výuky; spolupráce UK s médii veřejné služby.

autoři: Vladimír Kroc , opa
Spustit audio

Související