Tomáš Kraus: Zhrubnutí společnosti se projevuje v politických výrocích

21. březen 2019

Václav Klaus ml. přirovnal schvalování předpisů EU k rozhodování o složení transportů do nacistických vyhlazovacích táborů. Proč bychom nad tím neměli mávnout rukou?

To, co Václav Klaus ml. dlouhodobě říká, není přijatelné pro mnoho lidí. Atmosféra zhrubnutí společnosti se projevuje právě v politických výrocích. Těmto lidem je úplně jedno, jestli to někoho urazí nebo zasáhne,“ říká v pořadu Jak to vidí Tomáš Kraus.

Podle tajemníka Federace židovských obcí mohou necitlivé výroky typu to Klausova o transportech ranit především ty, kdo mají v souvislosti s holocaustem za sebou bolestivou rodinnou anamnézu.

Je to trauma a do politiky nepatří

Příklad, který uvedl, je traumatická záležitost, jež v době nacismu byla jedním z psychologických nástrojů nacistické moci. Židovská samospráva tehdy skutečně sama musela rozhodovat o tom, koho do transportů pošle, a koho ne,“ vysvětluje Kraus.

Podobný příměr podle něj možná můžete použít ve zcela jiných souvislostech, ale rozhodně ne v politickém kontextu tak, jak byl prezentován na půdě Parlamentu.

Další témata rozhovoru: Před 75 lety popravili nacisté během jediné noci 3792 československých Židů z terezínského rodinného tábora. V čem jsou problematické restituce židovského majetku zabaveného během druhé světové války? A s jakými rituály je spojen jarní židovský svátek purim?

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , and
Spustit audio

Související