Tomáš Kraus: Útoky z Hanau mají kořeny v 60. letech. Bude docházet k dalším extrémním situacím

20. únor 2020

Podle tajemníka Federace židovských obcí ČR souvisí útoky s vlnou gastarbeiterů, se kterou se německá společnost ještě nedokázala vypořádat.

Střelba ve dvou barech s vodními dýmkami v západoněmeckém městě Hanau si vyžádala nejméně devět obětí a několik zranění. Útočník je podle policie po smrti. Podle německého deníku Bild po sobě pachatel zanechal video a dopis, ve kterém se k činu doznal.

Čtvrtá generace gastarbeiterů

Zákazníky obou podniků byli především Kurdové. Média píší o krajně pravicových motivech pachatele, kterým byl 43letý Němec. „Je to velice tragická událost. A myslím, že bude velice významná,“ uvažuje nad prvními zprávami Tomáš Kraus.

„Němci si teď uvědomí, že už nejde jen o běžnou rétoriku, která se tam občas objevuje a která se svým způsobem neumí vypořádat s vlnou, která v Německu je prakticky od 60. let. Začala s cizinci, kteří přicházeli jako tzv. gastarbeitři. Ale dneska už je tam vlastně třetí a čtvrtá generace.“

K podobným situacím bude docházet dál

„Německá společnost je liberální a pořád ještě má v kolektivní paměti to, co se dělo kolem druhé světové války, a je na to velice citlivá. Ale určitě v ní bude docházet do budoucna k extrémním situacím, jako je to, co se stalo včera večer,“ říká Kraus v pořadu Jak to vidí...

Pachatele činu našla speciální jednotka mrtvého v jeho bytě. Podle experta televize ARD na terorismus našla policie vedle mrtvoly útočníka i tělo jeho matky.

Další témata rozhovoru: útoky v Hanau; antisemitské útoky v Evropě; bombardování Drážďan a Prahy; nástupnictví v berlínském kancléřství; antisemitismus v českých knihách; jediný židovský ministr v arabských zemích.

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , rota
Spustit audio

Související