Toboganu je třicet! Narozeniny nejdéle vysílané talkshow přišly oslavit známé osobnosti

10. červenec 2021

Aleš Cibulka a hvězdní hosté oslavili v sobotu 28. listopadu 30. narozeniny Toboganu dvouhodinovým přímým přenosem. My si dnes v repríze poslechneme první část.

Toboganu přišli popřát Marcela Březinová, Hanka Křížková, Jitka Zelenková, Ilona Csáková, Leona Machálková, Dagmar Pecková a Vladimír Hron. Na dálku pogratulovali Monika Absolonová, Viktor Preiss, Petra Janů, Marek Eben, Jiřina Bohdalová, Jiří Suchý. Jako speciální hosté vystoupili i Freddie Mercury a Elvis Presley. 

Rozsáhlý archiv z pravidelného sobotního vysílání Toboganu najdete ZDE na našem webu nebo audioportálu mujRozhlas. Tobogan si můžete pustit na počítači nebo pohodlně v telefonu, doporučujeme stáhnout naši mobilní aplikaci mujRozhlas.  

Tobogan je na vlnách Českého rozhlasu stálicí. První díl bezkonkurenčně nejstarší české talkshow byl odvysílán 24. listopadu 1990.

Jste fanoušci Toboganu? Vyzkoušejte si kvíz

Aleš Cibulka připravil několik záludných otázek. Odpovědi vás možná překvapí. 

Moderátoři Toboganu byli jen dva. Tomáš Sláma a Aleš Cibulka

Od začátku do roku 2004 byl jeho průvodcem Tomáš Sláma, od podzimu 2004 jej moderuje Aleš Cibulka. Ten navíc v únoru 2020 oslavil 20 let svého působení na vlnách Českého rozhlasu Dvojka.

Havlovi, Langerová, Munzar, Brodský a další známé osobnosti v Toboganu 

Pravidelnými hosty Toboganu byli třeba i Jiřina Jirásková, Luděk Munzar nebo Václav Havel. Ten do pořadu přišel se svou ženou Dagmar hned třikrát, vždy před vánočními svátky. Byl to právě náš pořad, kde pan prezident poprvé předčítal ze své nové hry Odcházení.

Dagmar Havlová, Václav Havel, Aneta Langerová a Aleš Cibulka

V Evropě není jiný podobný formát, který by byl takovou dobu bez přestávky vysílán v přímém přenosu každý týden, nepřetržitě, a to jen dvěma moderátory. Je tedy nejdéle vysílanou talkshow v Česku.

30 let bez přestávky každý týden

Autorem nápadu i názvu je tehdejší šéf rozhlasové zábavy Ivan Rössler. 28. listopadu slaví Tobogan velkým dvouhodinovým koncertem, tento díl je v pořadí 1253., pro Aleše to bude jeho 629. pořad.

Miroslav Horníček a Vlastimil Brodský v Toboganu

Za éru Toboganu vyšlo i mnoho knih: Nahoru a dolu Toboganem (Tomáš Sláma), Tobogan 500, Cibulka na toboganu (Aleš Cibulka a Yvona Žertová), Cibulka v pyžamu. 

Hana Maciuchová a Tomáš Sláma

Pořad měl už několikrát dvouhodinový speciál. Vysílal z Vinohradského divadla i z Hudebního divadla v Karlíně. Dokonce z Karlštejna, kam byl vypraven zvláštní vlak přivážející diváky. Posluchači a diváci Toboganu zcela zaplnili Národní divadlo i pražskou Lucernu.

Do Síně Slámy vstoupí dalších deset osobností

Tobogan uděluje od roku 2016 i své nejvyšší ocenění. Někde mají svou Síň slávy, my máme, z úcty k prvnímu moderátorovi pořadu, Síň Slámy. Tam se scházejí osobnosti, kterých si náš pořad váží: v této společnosti je nyní 33 lidí, kteří dostanou originální stvrzení na ručně vyráběném papíře. Letos u příležitosti 30. narozenin pořadu vstoupí do Síně dalších 10 osobností. 

Osazenstvo Síně Slámy 

Stella Zázvorková s Tomášem Slámou

Hana Maciuchová, Eva Pilarová, Miroslav Donutil, Lucie Bílá, Luděk Munzar, Petr Jablonský, Vilma Cibulková, Petr Malásek, Saša Vebrová, Jiří Sláma a Eva Krejsová, Moon Dance Orchestra, Blanka Bohdanová, Stanislav Zindulka, Jan Přeučil, Viktor Preiss, Karel Štědrý, Josef Dvořák, Jaromír Hanzlík, Jan Cimický, Antonín Gondolán, Juraj Jakubisko, Jožka Šmukař, Valérie Zawadská, Jura Rauš, Jana Hlaváčová, Kamila Moučková, Rudolf Křesťan, Jitka Zelenková, Pavel Soukup, Jitka Molavcová, Jiří Suchý a Semafor, Eliška Balzerová.

Oslavte s Dvojkou 30. narozeniny Toboganu
autor: Aleš Cibulka

Související