„Teď už je to dobré. Během dne usnu jen 2x.“ Seznamte se, narkolepsie

5. říjen 2016

Stává se vám to taky a usínáte téměř všude? Třeba v tramvaji, v práci, ale klidně i „ve stoje“? Možná trpíte docela vážným neurologickým onemocněním, narkolepsií.

V ČR je asi 5000 narkoleptiků. Jedním z nich je od svých 20 let i Jaroslav z Liberce. „Poprvé se mi to stalo na horské túře. Porti nám šla skupina lidí, za chvíli tam ale nebyli. Když jsem se zeptal ostatních, potvrdili mi, že jsme je minuli. Já ale spal.“ Pak už to prý bylo horší. Třeba stál nad vanou a probudil se uvnitř.

Dnes se léčí a usne jen, když je v klidu. „Snažím se takovým situacím vyhnout, a tak usnu možná dvakrát denně. Ale jen na chviličku.“ Zato v noci usíná ihned. Spát ale vydrží jen tři hodiny. Když spí déle, probudí se s migrénou. Vyřešil to noční aktivitou, po které následují další tři hodiny spánku.

Už víme: Je to autoimunitní

Podle lékařky Soni Nevšímalové z Neurologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze má neuroleptik v noci hodně velice živých snů. Sám je ale taky do určité míry dokáže řídit. „Dá se to použít jako jistá autoterapie děsivých snů. Je to novinka, o které teď odborné kruhy hodně hovoří,“ popisuje.

Noční můra

„Máme dva typy narkolepsie: s kataplexií (a bez ní) a s genetickou predispozicí. Je to v podstatě autoimunitní onemocnění, při kterém se rozpadají určité mozkové buňky produkující hypocretin.“ Při kataplexii člověk najednou upadne nebo poklesne v kolenou. Vypadávají přitom předměty z rukou.

Dětem poklesne obličejové svalstvo a vypláznou jazyk. Onemocnění se dá diagnostikovat ve specializované laboratoři. „Pacienti usínají takzvaně REM spánkem, tedy se sny. Čeká je ale i nepříjemná lumbální funkce, kdy testujeme mozkomíšní mok.“

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio