Stanislav Zindulka: Divadlo je poslední místo, kde se lidé vůbec poslouchají

23. srpen 2016

Pozdní přelom, který ho dovedl až k Ceně Thálie. Jak vzpomíná na režisérské osobnosti a na filmování seriálu Vlak dětství a naděje?

Stanislav Zindulka získal nedávno Cenu Thálie za celoživotní dílo. „Miluji divadlo, je to asi poslední místo, kde se dnes lidé ještě poslouchají,“ říká při předání. Jeho slova znějí jako zajímavý bonmot. Teprve za pár chvil divákům v sále dojde, že má krutou pravdu.

Začal znovu v 57 letech

Svěží, moderně oblečený, se žvýkačkou v puse. Tak nakráčel Stanislav Zindulka do Českého rozhlasu. Na mikrofon se pak rozmluvil o tom, jak v 57 letech odešel z brněnského divadla do Prahy a začal znovu.

Stanislav Zindulka a moderátor Ondřej Kepka

Ve věku, kdy mnozí už pomalu končí a často nemají motivaci a sílu, aby nazkoušeli novou inscenaci, si zažívá i hloupé narážky od pražských kolegů, kteří ho upozorňují, že už není v Brně, ale v Praze. Vše je ale vykoupeno angažmá v Činoherním klubu, kde působí dodnes. Splnil si svůj sen. Pak přišel i úspěch v TV.

Vlak dětství a naděje

Jak vzpomíná na natáčení Vlaku dětství a naděje? „Karel Kachyňa byl někdy velmi urputný a nesmlouvavý,“ přiznává. „Všichni jsme ale věděli, že to má skvěle rozmyšlené. Bylo úžasné, jak dokázal pracovat s Helenou Růžičkovou. Až z toho vznikla její životní role!“ To musí být režisér ras?

Stanislav Zindulka a moderátor Ondřej Kepka

„To je velmi individuální,“ reaguje. „Režiséři jsou různí. Ale nejdůležitější je, aby všichni na place cítili, že přesně ví, co chce dosáhnout, že to má v hlavě srovnané. Dá se režírovat i úplně v poklidu. Ale než zažít lidumila, který nic neví, pak bych si určitě vybral zase Karla Kachyňu…“

Mezi jaké režiséry patřil Vladimír Michálek, režisér Babího léta? Poslechněte si ze záznamu.

autor: Ondřej Kepka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.