Sport musí hlavně bavit, říká lékař a konzultant olympijského výboru Jiří Dostal

14. leden 2019

Je odborníkem na sportovní medicínu, konzultant olympijského výboru a vysokoškolský pedagog. S čím vším dokáže vrcholových sportovcům pomoct, jaké trendy vidí u dnešní populace a co ho napadá při kontaktu s přehnaně ambiciózními rodiči sportujících dětí?

Zvlášť v dětském věku by měla sportování dominovat radost. „Sport musí hlavně bavit,“ zdůrazňuje s tím, že pokud pohyb dítě baví, je jedno, jaký sport provozuje. A co když dítě pohyb nebaví? „Je třeba nastavit určitá pravidla jako s ostatní výchovou,“ myslí si a současně varuje rodiče před přehnanými tlaky na sportovní výkony potomka. „Rodič si v tom projektuje svoje vlastní nedostatky. Mojí rolí jako lékaře je nemazat jim med kolem huby a vystavit stopku, pokud by sport měl znamenat zdravotní riziko.“

Jiří Dostal a Jitka Novotná

Proto podle Jiřího Dostala neexistují pro děti i dospělé tzv. nebezpečné sporty, ale nebezpečné zátěže. Jak říká, jsou stejně rizikové, jako válení se na kanapi. „Váže se s tím zneužívání různých doplňků stravy nebo různých nakopávačů, v některých extrémních případech až dopingu, které mají pomoct k většímu výkonu. Dalším trendem je trénink, jako by byl člověk profík. To může vést až k postižení různých orgánů,“ varuje lékař.

S čím vším dokáže vrcholovým sportovcům, ale i rekreačním nadšencům pomoct? Jak se mu žije s vědomím, že tady už nemusel být?

Spustit audio

Související