Spolupracovala s Miladou Horákovou. Potkal je podobný osud. Osudové ženy: Jiřina Zábranová

16. prosinec 2023

Učitelské rodinné zázemí predurčilo její kariéru. Zájem o věci veřejné ji však přivedl až do vrcholné politiky. Se svojí spolupracovnicí Miladou Horákovou ji spojovala nejenom touha žít v demokratické společnosti, ale i osud nespravedlivě odsouzené politické vězeňkyně. V dokudramatu účinkují Ivana Sojková, Kristýna Frejová nebo Valérie Zawadská. Hovoří historik Michal Stehlík.

Host: historik Michal Stehlík
Účinkují: Ivana Sojková, Kristýna Frejová, Jana Zenáhlíková, Petr Kubes, Valérie Zawadská, Kajetán Písařovic, Jana Stryková, Jitka Ježková
Připravili: Hynek Pekárek, Ivana Chmel Denčevová
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 14. 9. 2018

Jiřina Zábranová se narodila v roce 1903 v učitelské rodině a sama se také učitelkou stala. Její zájem o věci veřejné, například postavení učitelek ve společnosti, ji dovedl až do politiky. Žila v Humpolci, kde se stala členkou národně socialistické strany. A právě to se jí stalo osudným.

Vykonstruovaný proces

Podobně jako její spolupracovnice Milada Horáková se i Jiřina Zábranová stala obětí vykonstruovaného politického procesu, který mířil právě na ty, kteří byli zastánci demokracie. Skončila ve vězení, stejně jako později její manžel Emanuel. Na svobodě zůstal pouze jejich syn Jan, pozdější spisovatel a překladatel.

Tehdy to ale byl gymnaziální student, jehož pozdější Deníky jsou obrazem smutku, osamocení a zcela oprávněného pocitu nespravedlnosti.

Statečná a veselá žena

„Přesto byla Jiřina Zábranová ženou veselou, statečnou a plnou energie, byť poslední léta vězení prožívala s velmi podlomeným zdravím,“ říká o ní historik Michal Stehlík. Propuštěna byla na amnestii v roce 1960, tehdy jí bylo 57 let, ale ani na svobodě nebyl její život nijak jednoduchý. Zemřela v roce 1974 ve svých 71 letech.

autor: ide
Spustit audio

Související