Sociolog Vašečka: Změny v justici jsou jenom začátek. Roberta Fica by mohla zastavit Komise EU

8. prosinec 2023

Slovenská vláda schválila novelu, která má k 15. lednu zrušit Úřad speciální prokuratury. Ten dohlížel mimo jiné i na vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky v roce 2018. Nově by měli prokuraturu zastupovat u specializovaného trestního soudu prokurátoři krajských prokuratur. Čím vláda svůj návrh zdůvodňuje? A co by tomu mohlo zabránit? Sociolog Michal Vašečka se ještě vyjádří ke slovenskému úspornému balíčku i k touze Petra Pellegriniho stát se prezidentem.

Premiér Fico zdůvodňuje návrh vlády tím, že Úřad speciální prokuratury ohrožuje lidská práva. Expresní čištění prokuratury a změny v trestním zákoně velmi rychle narazily na kritiku slovenských partnerů a spojenců, ať už Evropské komise nebo třeba americké ambasády na Slovensku.

„Zdůvodnění, že speciální prokuratura údajně porušovala lidská práva, je totiž jen umělý argument, který má zakrýt to, že prokurátoři nemilosrdně šli po krku různým mafiánským skupinám, organizovanému zločinu a lidem z bezprostředního okolí Roberta Fica,“ přibližuje v pořadu Jak to vidí... slovenský sociolog Michal Vašečka.

Umlčení prokurátoři?

Vyšetřování kauz, kterých je několik set, by měli nově převzít prokurátoři krajských prokuratur. „Je tu ale problém. Generální prokuratura pod vedením Maroše Žilinka už několikrát ukázala, že kauzy ,posuzuje‘ přes nechvalně známý paragraf 363, kterým je schopna zastavit celý proces bez jakékoli možnosti návratu vyšetřování a obvinění,“ vysvětluje dále Vašečka.

Překážkou podle něj také je, že na krajských prokuraturách nejsou podmínky, které byly na speciální prokuratuře. „Bylo tam třicet prokurátorů, kteří byli specializovaní právě na boj s organizovaným zločinem, s mafií, a měli vynikající výsledky. A samozřejmě je teď velkou otázkou, nakolik by byli začleněni do krajských prokuratur a do jaké míry by dostávali na stůl specializované případy. Jinými slovy jde zkrátka o snahu Roberta Fica zabránit vyšetřování závažných trestných činů, které se týkaly lidí z jeho bezprostředního okolí.“

Ve stopách Orbána

Proti chystaným změnám v justici a proti vládě Roberta Fica protestovaly včera v Bratislavě tisíce lidí. Shromáždění svolaly tři opoziční strany. Šlo o první velký protivládní protest od říjnového jmenování nynějšího kabinetu.

Čtěte také

„Bylo to 43 dní poté, co se Robert Fico chopil moci. Nevzpomínám si v moderních dějinách Slovenska, že by se někdo tak rychle dopracoval k tomu, aby dav křičel, že ho už bylo dost. Lidi zkrátka pochopili, že principy právního státu jsou ohroženy a že změny v justici jsou jenom začátek. Robert Fico jde ve stopách Orbána. Nemyslím si ale, že by to hněv a nespokojenost lidí mohly úplně zastavit, i když to samozřejmě může přispět k tomu, aby Robert Fico věděl, že má opozici i mimo parlament,“ uvažuje sociolog.

Zastavit ho ale podle něj může Evropská komise. „V případě, že zjistí porušení principů právního státu, může Slovensko přijít o eurofondy. Už je na to připravený mechanismus, krácení zažilo Maďarsko. Žádný precedens, že by některá země úplně o eurofondy přišla, ale zatím není. Upřímně ale věřím, že Evropská komise nebude mít tolik pochopení pro Roberta Fica, jako měla celé roky pro Viktora Orbána,“ uzavírá Michal Vašečka.

Spustit audio

Související