Smrt taxikáře. V kriminálního případu z roku 1926 stále zůstává jedna záhada

Už dříve se pokusil zabít úředníka ministerstva zahraničí. Před soudem pak simuloval pominutí smyslů. Přesto mu prokázali, že vraždil úkladně. V případu ale stále zůstává jedna záhada.

Účinkují: Adam Ernest, Andrea Elsnerová, Václav Vydra, Marek Holý, Jiří Knot, Ivan Řezáč, Jaroslav Vlach, Radek Valenta
Vypráví: Miloš Vaněček
Napsala: Jitka Škápíková
Zvuk: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 4. 10. 2017

V silničním příkopu u Prahy se našla mrtvola taxikáře Karla Patočky. Lebka byla zezadu prostřelená, hlava opřená o starou bandasku na mléko, která zakrývala tělo při pohledu ze silnice. Brzy se zjistilo, že taxikáře si večer 6. října 1926 najal neznámý muž na pražském Staroměstském náměstí.

Podle svědků měl na sobě gumový plášť do deště a světlý klobouk. Do vozu s ním měla nastoupit i žena, asi o půl hlavy menší. Zem se slehla nejen po nich, ale i po Patočkově modrém automobilu Tatra v provedení landaulet, velmi oblíbeném mezi taxikáři (jezdil jím i TGM). V novinách bylo okamžitě vyhlášeno pátrání.

Podezřele dobrej kauf

Vůz s poznávací značkou N VI 527 byl spatřen 9. října 1926 u nádraží v lázeňském městečku Velké Bielice poblíž západoslovenských Topoľčan. S mužem, který na něm zrovna opravoval kolo, se tam dal do řeči majitel místní škrobárny Michael Schwarz. Ten po chvíli dostal neuvěřitelnou nabídku auto koupit.

Skoro nové auto jen za 15 000 korun! Továrník Schwarz souhlasil a pozval muže k sobě domů s tím, že si druhý den plácnou. Místo do banky to ale šel ohlásit četníkům. Nízká cena mu totiž byla podezřelá. Když se četníci chystali muže zatknout, pokusil se utéct. Dokonce na strážmistra Šimona Almašiho vytáhl revolver.

Zloděj a pytlák

S pomocí továrníka se podezřelého podařilo přemoci. Muž se jmenoval Václav Hurych. Šlo o svobodného zámečnického dělníka, který se vloupával do dílen a skladů. Kromě nářadí kradl i jízdní kola a v ďáblickém revíru upytlačil 30 zajíců. K vraždě se ale odmítl přiznat. Obvinil z ní svého kamaráda Václava Krále.

Při výslechu se ale nakonec přiznal. Vraždou chtěl prý získat prostředky na útěk do Ruska, protože doma mu za jeho předchozí zločiny hrozilo vězení. Svého přítele Krále prý obvinil proto, že na něj žárlil. Oba totiž měli vztah s jistou Marií Vlčkovou. Byla ona tou ženou, která s ním měla nastoupit ještě před vraždou do autodrožky? To Hurych odmítal.

Políčil si na soudní lékaře

I u soudu tvrdil, že s ním do vozu nastoupil muž. Jeho totožnost ale nesdělil. Pak se pokusil předstírat duševní nemoc. Neuspěl. Během vyšetřování také vyšlo najevo, že kousek od místa, kde taxikáře zastřelil, natáhl přes cestu o pár měsíců dřív drát. „Políčil“ si tak na motorku.

Motocyklista ale dokázal včas zabrzdit a ujet. Tím šťastným jezdcem byl úředník ministerstva zahraničí Vladimír Herink. Dvanáctičlenná porota ho nakonec jednomyslně uznala vinným z vraždy a z další drobné trestné činnosti. Odsouzen byl k trestu smrti.

Záhada zůstává

Když ho po vynesení rozsudku smrti odváděli na celu, simuloval záchvat pominutí smyslů. Zuřil a rozbíjel vybavení. Přivolaní lékaři ale znovu konstatovali, že šílenství jen předstírá. Úkladný vrah na popravišti ale nakonec neskončil.

Na základě milosti prezidenta republiky Tomáše Garrigua Masaryka mu byl trest změněn na doživotní žalář. Bez trestu odešli i Václav Král a Marie Vlčková. Soudu se nepodařilo prokázat spoluvinu na vraždě. Kdo byla ona žena, která podle svědků s vrahem nastupovala do taxíku, zůstává záhadou.

autoři: Jitka Škápíková , ert , Miloš Vaněček
Spustit audio

Související