Šlechtic je normální člověk jako my, říká autor dokumentů Modrá krev

14. květen 2014

Co dneska šlechtí šlechtice? A jak se s nimi naopak (po)pasuje dnešní společnost? To odkrývá ve svém unikátním cyklu dokumentarista Českého rozhlasu Martin Groman.

Kariéra Martina Gromana začala docela nenápadně. K žurnalistice ho pošoupla vdova po novináři Ferdinandu Peroutkovi.

„Poslal jsem jí pár svých textů. Nebyly moc dobré, ale ona mi poslala zpět mou charakteristiku a velmi mě nakopla. Řekl jsem si, že ji chci znovu vidět a mluvit s ní,“ líčí své zážitky.

Od pera k rozhlasu
„Díky tomu mi také došlo, že novinář se nemá cpát dopředu. Má psát a mluvit o jiných věcech než o sobě,“ dodává.

Další důležitá nakopnutí přišla, když byl Groman zaměstnán v Českém rozhlase. Jak mluvit na mikrofon, jej zaučovala hlasatelka Hana Mašková. „To mě přivedlo až k Tomáši Černému, se kterým jsem začal dělat první pořady,“ říká.

Novodobá modrá krev
Jedním z posledních Gromanových projektů je volný cyklus Modrá krev. Ten se zabývá českou šlechtou. „Měl jsem dojem, že toto téma není pořádně zpracované. Navíc je ještě jedna z posledních šancí zachytit ty, kteří museli republiku opustit a stihli se vrátit,“ říká dokumentarista.

Čtěte také

Tvůrci měli také šanci točit s novou generací, která zde nevyrůstala. Najednou se sem vrací a musí si hledat cestu ke svému majetku.

„Je to i sociologicky zajímavý moment, jak se vyrovnávají se společností a jak se společnost vyrovnává s nimi,“ dodává Groman.

Šlechtice dělá šlechetnost
Dokumenty ukazují šlechtu v novém světle, odkrývají jejich pravé charaktery. Co dělá vlastně šlechtice šlechticem? „Dnes už to není pasování na rytíře nebo zisk titulu. Šlechtice dnes dělá šlechetnost, velkorysost nebo dodržování pravidel,“ říká autor.

Martin Groman a Martina Kociánová

Při natáčení dokumentů se sám autor zbavil několika klišé o šlechtě. Například to, že musí být noblesní, perfektně se oblékající i chovající lidé. „Oni samozřejmě jsou, ale není to to hlavní,“ dodává.

Cyklus Modrá krev má zatím 12 pokračování. První díl s bratry Kinskými vnikl už v roce 2009. Letos byly odvysílány poslední čtyři díly. Groman společně se svými spolupracovníky zatím přemýšlí, jak na tyto díly dále navážou. Možností je podle něj spousta.

Proč ho inspiruje historie? Jak se mu natáčí s pamětníky? Co se dá najít v archivu Českého rozhlasu? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Martina Kociánová , jra
Spustit audio