Rudolf Čechura: Kočka Mačka

1. březen 2020

Huňatá a bílá kočka Mačka o sobě měla vysoké mínění. Co všechno zažila a jak se při tom projevila její moudrost a vzdělanost? To prozradí Iva Janžurová.

Kočka patřila klukovi Jakubovi. Měl ji rád. Dobře věděl, že je čistotná, krásná a že si ji každý musí všimnout. Ale věděl taky, že je tlustá a líná. Sama kočka Mačka však měla o sobě vysoké mínění a považovala se za chloubu rodiny. Je přeci moudrá a vzdělaná a dokáže si poradit v každé situaci... Opravdu?

Čte: Iva Janžurová
Autor: Rudolf Čechura
Připravila: Martina Drijverová
Režie: Helena Philippová
Natočeno v roce 1982.

Kolik řečí umíš

Když zmizel pes Dozor, který poctivě hlídal dům, rozhodla se kočka Mačka, že všechny psí starosti převezme ona. Začala tím, že se naučí štěkat. Jak jí to šlo? A může vůbec psa nahradit kočka? Dokáže třeba zahnat zloděje?

Do teplých krajin

Jednoho dne si kočka Mačka řekla, že se naučí létat. Když to umí ptáci a jiná zvířata, proč by to nezvládla taky ona? Jak její pokusy dopadly?

Lovecký úspěch

Mačka chtěla Jakubovi dokázat, že není až tak líná, jak se o ní říká. Rozhodla se, že bude lovit. A to ne jen myši jako správná kočka, ale dokonce zajíce! Začala proto trénovat a vydala se spolu s myslivci na hon. Podařilo sejí nahnat zajíce na mušku?

Doktor Mačka

Nastaly prázdniny a kočka Mačka musela k strýci a tetě. Oba byli lékaři a každý si jich vážil. Aby Mačka vypadala stejně důstojně a úctyhodně jako oni, půjčila si od strýčka brýle. Dokázala s nimi vyléčit všechny nemoci?

Hloupá chytrá kočka

Ve spánku snila kočka Mačka o nějakém dopravním prostředku. Tajně doufala, že něco, na čem by mohla jezdit, dostane k Vánocům. Nakonec se ale vypravila do autobazaru. Jak tam uspěla?

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio