Radka Třeštíková: Dobře mi tak

Po rozvodu zkouší sebestředný malíř Boris dost neohrabaně napravit své chyby a najít cestu ke svému dospělému synovi. Jenže se objevuje 16letá Erika... Čte Ondřej Brousek.

Účinkuje: Ondřej Brousek
Připravila: Iveta Novotná
Napsala: Radka Třeštíková
Dramaturgie: Marina Feltlová
Hudba: Stanislav Abrahám
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 6. 4. 2020

Umělecký malíř Boris má všechno. Peníze úspěch, majetek, krásnou ženu a talentovaného syna. Přesto není šťastný. Když jeho manželka podá žádost o rozvod, stěhuje se ke kamarádovi a začíná přemýšlet nad svým dosavadním životem.

Uvědomuje si svá selhání a hledá cestu zpět ke svému dospělému synovi. Minulost se mu ale vrací jako bumerang. V té chvíli mu navíc zkříží cestu šestnáctiletá Erika...

Očima stárnoucího muže

Radka Třeštíková se odvážně pustila do vypravování příběhu očima stárnoucího muže, který na jednu stranu není spokojený sám se sebou a s tím, jak se jeho život během let a zejména pod vlivem peněz proměnil. A na tu druhou se svým znechucením odmítá cokoli dělat, utápí se v sebelítostných myšlenkách a v alkoholu.

Čtěte také

Každý Borisův pokus o udělání vstřícného kroku k sebenápravě ale končí ještě větší katastrofou a zklamáním, než je jeho nečinnost. Závěr románu je poměrně otevřený. Stalo se to? Anebo je to jen další z mnohých Borisových lží? Tyto úvahy autorka ponechává na samotném čtenáři.

Ideální jako audiokniha

Zvolená ich-forma, která v románové podobě přispívá k autentičnosti a sugestivnosti textu, je přímo ideální pro rozhlasové zpracování. Autorka rozhlasové úpravy Iveta Novotná při krácení ctila původní strukturu vyprávění.

Kvůli nemožnosti posluchačů vracet se k už přečtenému se ale soustředila hlavně na vypravěče příběhu, malíře Borise, a jeho nesnadnou cestu za sebepoznáním a odpuštěním ostatních.

Hrdinův příběh je tedy v rozhlasové verzi oproštěn od literárních odboček a plně se věnuje Borisovým úvahám nad smyslem života a jeho nečekaným vzplanutím k šestnáctileté Erice.

Nadhled a vtip

Na první pohled by se mohlo zdát, že to bude četba značně depresivní. Ale Borisovy úvahy nad smyslem života jsou pojednány s nadhledem a vtipem. A skvěle ukazují, že i když život nejde podle plánu, není nutné utápět se v sebelítosti, ale snažit se brát vše s humorem.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Iveta Novotná
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.