Psychoterapeutka: Když budete s někým mluvit o závislosti, připravte si i kontakt, kde mu pomohou

1. prosinec 2020

Jeden kanadský psychiatr říkal, že ne všichni, kteří si projdou traumatem v dětství, jsou závislí, ale všichni závislí nějakým traumatem prošli, vzpomíná psychoterapeutka Zdeňka Košatecká.

„Jsou tři skupiny lidí. Jedni si závislost nepřipouští. Druzí si ji uvědomují a trápí se. Jsou rádi, když jim rodina nabídne pomocnou ruku. Třetí skupina lidí si závislost také uvědomuje, ale brání se jakékoliv komunikaci, protože ví, že je čeká konfrontace se svými pocity. Tam je ta motivace složitější.“

Poukazujte na to dobré, jinak spustíte obranný postoj

Závislost může spustit i ztráta milované osoby. To je i případ posluchače, kterému zemřela manželka, a on problém se spánkem řešil léky. Za 12 let se z půl prášku dostal na 2,5. Bez léků neusne. „Často se stává, že lidé zůstávají na tu bolest sami. Nemají možnost své pocity uvolnit. Určitě je dobré diskutovat s lékařem o náhradě méně závislostním lékem a navštívit psychoterapeuta.“

Maminka posluchačky má problémy s alkoholem 20 let, ale odmítá to. „Když mluvíte s někým, kdo propadl alkoholu, máte tendenci ukazovat na jeho závislost. Následuje obranný postoj. Sedněte si spolu, poukazuje na to dobré, co dokázala, a jestli ji nemrzí, že ztratila schopnosti, které měla dříve. Měli byste mít připraven kontakt na zařízení, které byste jí doporučila nebo ji tam doprovodila,“ radí psychoterapeutka Zdeňka Košatecká.

Kam se obrátit, pokud jste se rozhodli sami léčit? Jak nejčastěji začínají mladí s drogami? Jak je možné, že někdo spadne do závislosti hned, druhý pije každý den dvě piva a do problémů se nedostane?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.