Psychonauti, meditace, drogy i rituály. Dokuseriál Na cestě o pátrání po vlastním Já

31. březen 2019

Autor dokumentu zachycuje vlastní pátrání i Novodobé Kněžky Bohyně, psychonauty, kteří provozují šamanské rituály s medicínami, nebo cestu lidí, kteří hledají své vlastní Já pomocí meditací na sebe sama.

1. díl: Hledání

Pátrání po smyslu vlastní existence a rozměrech duchovního života je staré jako lidstvo samo. Daniel Moravec, autor pětidílné dokumentární série Na cestě, začíná vyprávět o procesu objevování vlastního já. Uvádí do problematiky různých směrů a cest, kterými se hledající vydávají, a zachycuje setkání s lidmi, kteří ho duchovně posunuli a inspirovali.

2. díl: Na Cestě

Ve druhém díle zkoumá Dan Moravec fenomén hledání vlastního Já z historického, společenského i medicínského hlediska. Setkává se s lidmi, kteří hledají odpovědi na podobné otázky jako on, a srovnává vzájemné podobnosti.

Někteří lidé mají slepou víru, někteří se musejí o své víře přesvědčit. Jedni dojdou poznání pomocí ticha a askeze, jiní se dostanou ke stejnému cíli fyzickými prožitky nebo pomocí drog. Jedno z těchto setkání Dana přivádí k myšlence, zda by nestálo za to, tento psychedelický rituál podstoupit taky.

3. díl: Cesta do Indie

Třetí díl pojednává o cestě Dana Moravce do Indie v roce 2012. V Tiruvannamalai navštívil s přáteli svatou horu Arunáčalu a prožil stavy hluboké meditace, pozorování mysli a rozpouštění vlastního já.

Cesty do Indie byly zatím jeho nejsilnějším duchovním zážitkem, ale cesta poznání sebe sama tím nekončí. Tehdejší zážitky chce Dan dnes posunout pomocí psychedelického rituálu, ke kterému se pomalu odhodlává.

4. díl: Psychedelické rituály

Je pro člověka, který hledá duchovní naplnění, slučitelná cesta meditací a psychedelických rituálů? Autor dokumentární série Na cestě Dan Moravec se ptá odborníků a zjišťuje, jak nebezpečný může takový rituál být.

Zároveň ale natáčí svého kamaráda, který se rozhodl psychedelický zážitek s „medicínou“ Bufo Alvarius absolvovat na vlastní kůži, respektive na vlastní dech. Průběh rituálu ovšem Dana poněkud zaskočí. Rozhodne se rituál podstoupit, nebo změní názor?

5. díl: Bufo Alvarius

Dokumentarista Dan Moravec se v posledním díle série o duchovním hledání odhodlává zakusit nejsilnější legální přírodní psychedelikum – výtažek z žáby Bufo Alvarius. Snaha podělit se o tento mimořádný psychedelický zážitek ale selhává z důvodu nemožnosti vyjádřit něco takového slovy.

O půl roku později se Dan setkává s přáteli, kteří rituál taky podstoupili, snaží se ho společně popsat a uvažují o integraci zážitku do běžného života. Zároveň ovšem jednomyslně varují před nezodpovědným přístupem k tak silným látkám.

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

Dan Moravec, moderátor

Dan Moravec na Cestě

To jsem si dal. Natočit něco tak těžko sdělitelného vypadá v úvahách jako zajímavá výzva, v reálu není vůbec jednoduché zhmotnit to, o čem většina říká, že to nejde postihnout slovy. Duchovní hledání. Duchovní cesta. Hledání sebe sama.

Je zvláštní, že český jazyk ani nemá pro sebe sama první pád, něco jako: Já-sebe sám. Například angličtina ano: Self. Přesto ten příběh natáčím už dlouho, sám pro sebe, chci zachytit okamžiky a lidi, kteří mi na cestě pomohli, inspirovali mě, třeba šli kus se mnou. Nebo já s nimi. Nakonec jde ale stejně každý sám. Kam?

Myslím, že každý člověk hledá. Všichni jsme na cestě. Chceme být šťastní, spokojení, hledáme štěstí, uspokojení svých potřeb po štěstí. To možná každý hledá trochu v něčem jiném, ale pocit naplnění, spokojenosti, štěstí je pro nás všechny vlastně stejný. Po každém naplnění jakékoli touhy přichází okamžik míru, uspokojení, ticha, a ano, štěstí. Dokud zase nezačneme chtít něco jiného.

Všechno zářilo a ztichlo

Moje hledání toho, co jsem a jak to je, trvá, co si pamatuju, ale první a rozhodující zážitek se odehrál v 15 letech. Jel jsem na kole, vzpomínám si, že alejí topolů, kousek za městem…. A najednou jsem to cítil. Právě nad vrcholky těch stromů.

Zalilo mě to, zároveň sevřelo, bylo to všude, ale hlavně ve mně. Musel jsem zpomalit a jen jsem se díval kolem. Všechno zářilo a ztichlo. Kolo jelo samo, tělo dýchalo samo a já byl. Nic jednotlivě a přitom všechno. Všechno, co bylo, jsem byl já.

Ten prožitek mě ohromil. Zmizel pocit individuality a to, co považuji za já, sebe sama, se rozprostřelo do nekonečna. Byl jsem absolutně svobodný a naplněný a šťastný. Co to bylo? Co to je – mé já? Co je skutečné? Začal jsem to zkoumat.

Křesťanská i východní mystika

Rychlé shrnutí: Organizované křesťanství – ne. Vadí mi plno dogmatických věcí. Křesťanská mystika? Ano. Individuální, bez omezení organizace, soukromá. Začal jsem cvičit podle českého mystika Karla Weinfurtera začátkem 90. let. Cvičit meditace na onu tišinu mysli. V nitru. Pak jsem objevil islámskou a indickou mystiku.

A nakonec, v roce 1995 dílo a filozofii Šrí Ramany Maharšiho, indického mudrce z první poloviny 20. století. Potkal jsem několik českých učitelů jógy, sebezkoumání, Mílu a Eduarda Tomášovi, Jiřího Vacka a nakonec Rudolfa Skarnitzla. Jeho filozofie, kterou následoval učení Ramany Maharšiho, byla jednoduchá.

Vy se musíte dostat do svého nitra. A stočit to do sebe, do nitra s otázkou nebo se zkoumáním s otázkou, kdo jsem Já? Kdo já jsem? A to stočení se děje tak, že svou pozornost věnujeme svému nitru opakovaně a opakovaně se zkoumáním a hledáním, kde nebo co nebo kdo jsem já? Kdo jsem já?

Jenže po mnoha letech meditací a usilování jsem stejně nevěděl, co to je to já, jak jej najít? Jak najít sebe sama? Co to všechno znamená? Jak se rozplynout jako v zážitku na kole v patnácti letech?

Seriál Na cestě

V seriálu Na cestě se snažím toto všechno pojmenovat, vysvětlit, představit a hledat odpovědi. Vydáme se do jižní Indie, do státu Tamilnádu, do města Tiruvannamalai pod posvátnou horu Arunáčalu, kde mudrc žil až do své smrti v roce 1950. Vzal jsem tam několikrát přátele, protože mě zajímalo, jestli síla Hory, síla učení mudrce Maharšiho bude působit i na ně.

V roce 2018 přišel jeden důležitý impulz. Dokumentární film Bufo alvarius – The Underground secret od Filipa Záruby. Film, který zachycuje zkušenosti s nejsilnějším přírodním psychedelikem, tryptaminem 5-MeO-DMT a se žábou Bufo Alvarius ze sonorské pouště.

Měl jsem nějaké psychedelické zkušenosti z rituálních šamanských obřadů a začal jsem tento fenomén zkoumat. U České psychedelické společnosti, religionistů, zkoumat fenomén meditace u předních lékařů, kteří se zabývají biochemií a patofyziologií mozku na Karlově Univerzitě. Komplexně.

Rituál s omamnou látkou

A je mi jasné, že neexistuje instantní osvícení, poznání toho, jak to je, kdo jsem, pouze vlivem užití nějaké medicíny, drogy. Ale tato látka není v Česku nelegální, není zakázaná, a jeden z protagonistů dokuseriálu Na cestě mi dovolil takový rituál, vlastní zkušenost zaznamenat. Co to udělalo? Uslyšíte.

Byla to zvláštní cesta, zachycovat pro dokument vlastní cestu, cestu dalších lidí, například Novodobých Kněžek Bohyně, psychonautů, kteří provozují šamanské rituály s medicínami, cestu lidí, kteří hledají své vlastní Já pomocí meditací na sebe sama. A vyšlo mi jednoduché a prosté – bez práce nejsou koláče, nic není zadarmo a cesta, která se zdá rovná a krátká může být tou nejdelší. Samá klišé, ale zároveň pravda.

Zároveň jsem nervózní, protože nejsem zvyklý takto se odhalovat v řadě těch, kteří tu odvahu v dokuseriálu Na cestě mají. Svět duchovně hledajících, svět české spirituality je nesmírně bohatý. A je nesmírně zajímavé zjistit, že nakonec vlastně každý hledá štěstí a svobodu. Odpovědi a smysl. Každý jinak a přece každý směřuje ke stejnému cíli. Nalézám jej i já?

autoři: Daniel Moravec , Daniel Kupšovský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.