Pro pivo nejsou stanoveny limity obsahu mykotoxinů

22. květen 2013

Výsledky testů piva na obsah mykotoxinu, takové bylo téma pro Václava Beneše z DTestu. Více se dozvíme v neautorizovaném a needitovaném přepisu zvukového záznamu vysílání.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu je s vámi stále 6 minut po 10 hodině Marie Retková a pořad Je jaká je. Na adresu jejakaje@rozhlas.cz už chodí dotazy pro dnešního hosta, který tady ve studiu usedne už za hodinku pana režiséra Jiřího Menzela, například cituji Mirka z Rožnova pod Radhoštěm : "Zajímalo by mě, který ze svých filmů máte nejraději a proč, sledujete i tvorbu ostatních režisérů? Kdo z nich patří k vašim oblíbencům a proč? A co divadelní režie?" Na to všechno se pana režiséra budu ptát po 11 hodině. Teď ale úplně z jiného soudku, respektive z pivní láhve, protože budeme s panem Václavem Benešem z časopisu dTest ve Spotřebitelské poradně mluvit o testu mykotoxinů v pivu. Pěkně vítám, pane Beneši, hezký den.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezké odpoledne. Tak, já bych řekla, že očekávám velkou reakci, protože pivu u nás v Česku rozumí úplně každý a skoro každý je má rád. Na druhou stranu je nutno říct, že z piva může rozbolet hlava i břicho a ne vždycky je to způsobeno alkoholem, že, to ukázal váš test.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, je to tak. Já bych řekl, že z těch reakcí, které jsme zatím zaznamenali, vyplynuly dvě věci. Přesně to, co jste říkala, že pivu rozumí naprosto každý. To v Čechách bezpochyby platí. A za druhé to, že důvěra v pivovary a v pivovarnický průmysl je u nás skutečně obrovská. Podle některých reakcí se skutečně řekne pivovar, když je to vás oblíbený pivovar, tak je zkrátka svaté a přesto nejede vlak, přitom má smysl si uvědomit to, že pivovar je byznys jako každý jiný a má své zájmy a samozřejmě nemusí to vždy být nějací nadšení svatouškové.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na chuti toho piva asi nepoznáme, co v něm je obsaženo, jak vlastně rozpoznáme tu přítomnost mykotoxinů?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Já bych možná úplně na začátek uvedl, co to mykotoxiny jsou, protože ono je to takové ošklivé slovo, a to se ještě nebavíme o těch konkrétních. Jsou to plísňové toxiny, neboli jedy, tedy látky, které vznikají působením plísní, to znamená, někde na začátku v tom pivu byla plesnivá surovina, v tomto případě je to ječmen, a důležité je říci, že na rozdíl od té plísně samotné, od toho živého organismu tyhle látky, které ta plíseň vyprodukuje, v té potravině zůstanou, neničí se nijak teplem. Takže zkrátka čím více ten ječmen na začátku byl plesnivý, tím více je to pivo řekněme ne jedovaté, ale ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdraví škodlivé.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Zdraví škodlivé, obsahuje nějaké procento těch mykotoxinů a samozřejmě je tady otázka jednak toho, když se toho piva napijete, to se vám prakticky nemusí nic stát, může tam být nějaká nevolnost, bolest hlavy, ale hlavní riziko je v tom, že u nás samozřejmě pivo pijeme dlouhodobě, řekněme chronicky. Takže neustále, pokud to pivo je více kontaminované, přijímáme ty mykotoxiny a tím si samozřejmě dlouhodobě poškozujeme zdraví, nejen tím alkoholem.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře. A jak poznáme, že tam je ten mykotoxin, to asi nepoznáme na chuti?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Bohužel to nepoznáte. Jednou z možných doprovodných záležitostí je takzvaný gushing, je přepěňování, to znamená, když tu láhev otevřete, tak ona vám vyběhne ta pěna.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vypění.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ovšem není to, je to věc, která se dává do souvislosti, nemusí to být vždycky příčina, nebo příčinou toho nemusí být vždycky to, že v tom pivu je právě vyšší obsah mykotoxinů.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak milí posluchači, můžete se k nám tady na pivní téma připojit 221552525 a 221552424 a nebo mail jejakaje@rozhlas.cz.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
S panem Václavem Benešem z časopisu dTest povídáme o testu mykotoxinů v pivu. Pane Beneši, je ta plíseň přirozenou součástí životního prostředí, kde se ta plíseň bere?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, je třeba říci, že plísně jsou pochopitelně všude, pivo nevyjímaje, ale tahle ta otázka je specifická a začíná, ten problém tedy začíná už na poli. Takže je třeba vzít v potaz, že to nějakým způsobem souvisí se zemědělstvím a souvisí to se změnami, které byly v zemědělství v poslední době provedeny.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná bychom mohli být konkrétnější, je to tak, že vlastně dřív se pěstovala řepa, cukrovka?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, ta bezprostřední příčina zřejmě souvisí s cukernou reformou. Důsledek toho, že se u nás přestala pěstovat cukrovka je ten, že dochází k nesprávné rotaci plodin ještě v souvislosti s tím, že se začala ve zvýšené míře pěstovat kukuřice. A jednoduše řečeno ve chvíli, kdy se rotuje na polích ječmen a kukuřice, tedy sladovnický ječmen a kukuřice do bioplynových stanic, tak nedochází k přerušení toho fuzariového cyklu, jak se tomu říká, a ty plísně zkrátka v té půdě prospívají a ten ječmen je čím dál tím plesnivější.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Daří se jim, ano. Dobrý den, vítáme ve vysílání na čísle 221552525 se dovolal první posluchač, vítáme. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den. Tady je posluchačka z Prahy 10. Prosím vás, já jsem začala teď teprve poslouchat váš pořad, takže nevím, jestli jste to už říkali. Zda to pivo závadný teda je ještě ke koupi nebo už je stažený z prodeje? Jak to vypadá?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za dotaz, díky.
osoba
--------------------
Já vám děkuji také, já to teďka pokládám, jo, hezký den, na shledanou.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ono s tou závadností je to trošičku na štíru, protože já nevím, jestli už jsem to říkal, ale na pivo nejsou stanoveny limity z hlediska obsahu mykotoxinů, takže v podstatě to pivo se může prodávat, i když má relativně vysoký obsah mykotoxinů. My jsme právě z těchto důvodů náš test uvolnili, takže je zdarma, takže si posluchači mohou na našich webových stránkách www.dtest.cz podívat, je tam 50 otestovaných piv, takže si můžete zkontrolovat jak je na tom právě to, které si kupujete.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Beneši, jak na tom jsou v sousedních zemích, třeba rakouská, německá piva, nemáte nějaké zprávy? A možná vezmeme dotaz posluchačský ještě předtím než zodpovíte tuhle otázku. Dobrý den, můžete se ptát. No, tak nám asi hovor vypadl, takže ano, ještě jeden telefonát, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, já jsem se chtěla zeptat, jsem ve vysílání?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, slyšíme vás velmi dobře. Zdravíme vás.
osoba
--------------------
Tak vás všechny zdravím. Chtěla jsem se zeptat, když je plíseň i v pivu, teda obsahuje jako mykotoxiny.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.
osoba
--------------------
Prosím vás, mě napadlo, že proč je chleba teďka tak strašně škaredý, že je plesnivý brzo, jestli nebylo zjištěno, že dostávali jsme ze Sovětského svazu také obilí, tou cestou, jestli se to nenakazilo to obilí, že proč ten chleba také je tak plesnivý. Prosím vás, zkuste se zeptat, jestli náhodou se to nezjišťovalo. Já zavěsím a zapnu rádio.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, mějte se hezky, na shledanou. A ještě jeden telefonát vezmeme tedy, můžeme. Dobrý den, vítáme.
osoba
--------------------
Dobrý den, Skálová, Vysoké Mýto. Já mám jenom takovou technickou doušku k pivu, piva jsou pro český národ velmi příznačná, pijí je ráda v malé míře samozřejmě, piji ráda černá piva a vím, že jednou s přáteli jsme byli na takové slavnosti a černá piva 19 speciálně, černé pivo 19 jsem ochutnala a po několika, podotýkám malých sklenkách jsem byla ráda, že mě pak při odchodu manžel nabídl rámě.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, tak ta silná piva určitě tohle to způsobují, to je pravda.
osoba
--------------------
Tak, ale jinak jak říkám jenom doušku piva jsou pro nás parádní a piji je ráda. Hezký den přeju, na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vám taky, mějte se hezky, na shledanou. Tak, možná bychom se mohli vrátit k tomu nakaženému osivu tedy, nebo jak bychom to nazvali ten dotaz?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Nedomnívám se, že tohle může být příčina to, co za tím stojí, jsou skutečně ty osevní postupy, to znamená, nesprávná zemědělská praxe. Takže na to, abyste vymýtili nebo omezili výskyt plísní nepotřebujete ani žádnou chemii, stačí zkrátka správně osívat a správně rotovat. Co se týče té plísně v chlebu, tak tam ta příčina bude spíše souviset s technologií výroby chleba, která se změnila. Nicméně je třeba podotknout, že právě obiloviny, protože pivo se dělá z obilí, takže je to v podstatě také obilovina, byť tekutá, tak obiloviny jako pečivo jsou dalším významným zdrojem právě plísňových toxinů a samozřejmě jich se ta problematika týká neméně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dostali jsme další telefonát, dobrý den, vítáme.
osoba
--------------------
Dobrý den přeju, Krajčo, Lukov. Já bych jenom takovou technickou připomínku s těma osivníma postupama. Je to tak, jak pán říká, protože jsem zemědělec dlouhá léta, ale jak se paní ptala na ten chleba, tak ten chleba plesniví brzo proto, protože tam pekaři do toho melou chleba, který stahujou z prodejen. Pokud pekárna, která peče z čerstvých surovin, tak ji to týden neudělá nic, ale teď je běžný, že chleba prostě za 3 dny začne plesnivět, ale to je tím, že oni do toho melou prostě chleba, který se neprodá, tam je ten problém jako jo.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, taky jsem to slyšela, ano.
osoba
--------------------
Je to tak jako jo, protože já jsem chleba rozvážel jednou takto s pekárnama se znám, je to tak. Jo, tak mějte se.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme i za tuhle připomínku, na shledanou.
osoba
--------------------
To málo lidi ví a furt se ptají, čím to je jako, jo, tak abyste věděli.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to jasné. Možná bychom se také mohli vrátit k tomu.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
K silným pivům možná bych měl poznámku. Silná piva samozřejmě jsou silná, takže stačí skutečně abyste vypili jedno a jaksi můžete si přivodit drobnou podnapilost, nicméně je třeba říci, že díky vyššímu extraktu mladiny tato piva jsou náchylnější právě k obsahu mykotoxinů. Zkrátka používáte víc ječmene, takže a ten test to i prokázal, že ty největší hříšníci právě byly mezi těmi speciálními vysokostupňovými pivy.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ještě vezmeme jeden telefonát, dobrý den, vítáme.
osoba
--------------------
Dobrý den, to jsem já?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, slyšíme vás dobře.
osoba
--------------------
Já bych se rád zeptal na nealkoholické pivo prodávané v obchodě Lidl a teď se dívám, že tam ani není uveden výrobce. Je to označeno Deep, navíc ještě mě samozřejmě zajímají ty toxiny nebo mykotoxiny to je totéž v případě plísní a je přislazeno dianerem, i to není zdraví nevhodné.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za dotaz, díky a poslouchejte pana Beneše. Na shledanou.
osoba
--------------------
Děkuji.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Nealkoholické pivo Deep jsme v testu měli mezi nealkoholickými pivy, to tolerovatelné denní množství, jak my to nazýváme u tohoto piva je 2,7 litru, to znamená to je to množství, které můžete zcela bez problémů vypít z hlediska toho, kolik je tam mykotoxinů a na tu druhou část otázky bych také odpověděl. My jsme tam zcela záměrně v tom testu uvedli i složení jednotlivých piv tak, jak bylo deklarováno, a je velmi zajímavé se na to podívat, protože domnívám se, že budete velmi překvapeni, co všechno se do českého piva dává ať je to právě to umělé sladidlo nebo i cukr, a když se podíváte na naše webové stránky, tak tam si v případě těch konkrétních Eček jako je právě dianer což je E954, tak si o nich můžete přečíst i detaily, co to je, zda je to nějakým způsobem v podezření nebo zda je to přísada, která je v pořádku. Nicméně můžete si i vybrat samozřejmě pivo, které obsahuje jen slad, chmel a vodu, což by tak mělo být, ovšem zdaleka to není pravidlem.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, odkažte nás prosím na vaše webové stránky, ještě si připomeneme adresu.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ano, kompletní test piva naleznete zdarma na našich webových stránkách www.dtest.cz/pivo.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju moc panu Václavu Benešovi za dnešní povídání a těším se zase tady na Dvojce na shledanou.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Hezký den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A zůstáváte na chatu na webu 2.rozhlas.cz, tam můžete, milí posluchači, se pana Václava Beneše ještě nějakou chvilku ptát.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio