Příběhy odpouštění z pohledu pachatelů. První díl dokumentární minisérie Řekni to nahlas

2. prosinec 2018

Je možné dojít odpuštění a smíření? Dokumentaristka Veronika Korčáková se ve spolupráci s probačními úředníky vydala po stopách několika trestných činů.

V době, kdy se dokumenty začínaly natáčet, byl Pavel čerstvě propuštěný z vězení a rozhodl se odčinit všechny své přečiny. Vydal se za svou bývalou přítelkyní, aby ji poprosil o odpuštění za to, že ji okrádal kvůli své závislosti na hracích automatech.


Probační a mediační služba u nás
Dlouhodobě usiluje o zprostředkování řešení konfliktů spojených s trestnou činností. Mezi její cíle patří integrace pachatele zpět do společnosti. Zároveň se zabývá zajišťováním výkonu alternativních trestů, prevencí kriminality, ochranou komunity a má také programy pro oběti trestné činnosti. Vychází ze součinnosti dvou profesí – sociální práce a trestního práva.

Štěpánka Radikovská, vedoucí střediska Probační a mediační služby Mladá Boleslav

Pro „svou“ probační úřednici Štěpánku Radikovskou z Probační a mediační služby Mladá Boleslav (na snímku výše) byl nadějným případem, který se snaží vše poctivě dát do pořádku. V dokumentu jsou zachyceny jeho další kroky asi v půlročním časovém horizontu. I když někdy bylo složité udržet s Pavlem kontakt, ve výsledku jeho příběh nedopadá z hlediska nápravy a odpuštění špatně.

I když to vypadá beznadějně

František se ženou Marcelou

František (na úvodní fotografii se ženou Marcelou) zjistil, že je vážně nemocný, a po 26 letech prožitých v různých českých věznicích převážně za loupežná přepadení a 12letech strávených doma, kdy s trestnou činností přestal, se rozhodl po svých obětech zapátrat, aby se jim mohl omluvit.

I v tom mu je Probační a mediační služba nápomocna. Tentokrát Štěpán Sobotík ze střediska PMS Jablonec nad Nisou. I když pátrání po obětech velmi starých trestných činů vypadá zpočátku beznadějně, i v tomto případě nakonec došlo k překvapivě pozitivnímu vývoji.

Pořad připravila: Veronika Korčáková
Dramaturgie: Lenka Svobodová
Mistr zvuku: Roman Špála

autor: Veronika Korčáková Sobková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.