Příběhy našich Romů. Dokuseriál příběhů, které se věnovaly romskému etniku

26. květen 2019

Výběr z osmi původních dokumentů Českého rozhlasu, které se v posledních pěti letech věnovaly tématu Romů.

1. díl: Hudba jako jazyk

Výběr z archivu Českého rozhlasu na téma hudba a Romové. Audiodokumenty Co stojí integrace Tomáše Černého a Hudba jako cesta Hany Soukupové okomentuje vedoucí tvůrčí skupiny Dokument Dan Moravec.

2. díl: Dokázat víc než vy

Téma druhého dílu nejlépe popisují audiodokumenty Chanov stále žije od Ivany Růžičkové a O medaili královny od Lenky Svobodové. V Chanově se budete moci setkat kromě místních obyvatel i s Petrem Bažem, hercem ze seriálu České televize Most. Medaili britské královny Alžběty II. dostal Petr Torák původem z Liberce. Dokumenty okomentuje vedoucí tvůrčí skupiny Dokument Dan Moravec.

3. díl: Žít jako každý jiný

Třetí díl se věnuje odpadlíkům, které životní peripetie zavedly až na společenské dno, ze kterého se snaží odrazit a vést alespoň trochu důstojný život. Vycházeli jsme z dokumentů: Cesta ze dna Veroniky Korčákové Sobkové a Lenky Svobodové a Další šance Lenky Svobodové.

4. díl: Není lehké být na všechno sám

Poslední díl zachycuje ne zcela rovné příležitosti, které čekají na mladé Romy opouštějící dětské domovy. Vycházeli jsme z dokumentů Podej ruku Ivana Studeného a Davídek Hany Soukupové.

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

autoři: Daniel Moravec , Daniel Kupšovský
Spustit audio

Související