Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 12. dubna 2021

12. duben 2021

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den a celý nový týden přeje Zita Senková. Jsem ráda, že jste si naladili pravidelný rozhovor, ve kterém se s hosty snažíme rozklíčovat a porozumět tomu, co a proč se kolem nás děje. Dnes nabídnu pohled politologa Jana Kubáčka. Dobrý den. Buďte vítán.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Dobrý den všem a krásné pondělí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Probereme, například nejnovější a možná i příští politické rošády. Personální politiku premiéra, plány staronového vedení vládní sociální demokracie. I pravděpodobnost předčasných voleb. Nerušený poslech.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konec nouzového stavu po 188 dnech, konec lockdownu po šesti týdnech a konec PSA, tedy protiepidemického systému. Opět nový ministr zdravotnictví, návrh na odvolání šéfa diplomacie Petříčka, další personální rošády ve vládě prý nejsou vyloučeny. Rozruch kolem diáře předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Faltýnka i výroku prezidenta na adresu médií. A také jeden objev, ve slovenském archivu při třídění kartotéky spolupracovníků StB. Tyto a další události hýbou tuzemskou politickou scénou. Pane Kubáčku, vyvrcholí to předčasnými volbami.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Myslím si, že nevyvrcholí, z jednoho prostého důvodu. Předčasné volby by pro některé znamenaly hodně nejistý výsledek a je jich poměrně dost těch subjektů. Zároveň všichni si uvědomují zúčastnění, že by to znamenalo vtažení, velmi intenzivní vtažení do hry prezidenta Miloše Zemana. A prezident má z Ústavy České republiky celkem 2 pokusy, jak ovlivnit přímo jak premiéra, tak aranžmá vlády, tak hlavně časování, takže by se nám mohlo stát to, co stejně čekám na podzim, že přijde po sněmovních volbách, že ta nově vznikající vláda by se sestavovala velmi pomalu, v obrovských křečích a v podstatě bychom na ni mohli taky čekat do konce tohoto roku. Takže v podstatě opozice ráda nechá vládu dovládnout, zvláště z titulu toho, že dneska už je to soužití de facto dvou koaličních stran v otevřeném rozvodovém řízení. Každá si vlastně koexistuje na své parcele, ve svých tématech. Řeší i personální rošády sama. To jsme viděli minulý týden skrze hnutí ANO a obměnu na pozici ministerstva zdravotnictví, něco podobného si myslím, že zažijeme v tomto týdnu, maximálně za 14 dní. Ale myslím si, že v tomto týdnu i v pozici ministra diplomacie, kdy to bude de facto v režii zase ryze sociální demokracie. Takže jinými slovy, pokud někdo čekal na předčasné volby, zklamu ho. Pokud si někdo říkal ještě toto do těch covidových trablů, tak ho uklidním, tahle věc se odsouvá, budou standardní sněmovní podzimní volby a i ty budou hodně ostré s vyostřenou kampaní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ptám se i proto pane Kubáčku, protože včera v televizi CNN Prima News první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura řekl, že koaliční vláda hnutí ANO a sociální demokracie ztratila důvěru i podporu a nejlepším řešením této situace by byly předčasné volby.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Právě tam je to důležité slovíčko by byly, a hlavně člověk by očekával, pokud tam zazní slova jednoho z nejvýše postavených představitelů opozičních stran, prvního místopředsedy občanských demokratů, že má plán jít cestou předčasných voleb, tak bych v podstatě očekával, že už to bude mávat listinou o nejméně 50 podpisech poslanců.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Uvidíme, co bude v příštích dnech.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Ale to jenom naznačuje, že v podstatě to je hodně rétorické cvičení. Takové to, které navazuje na situaci před rokem, před rokem a půl. A bude se opakovat, to bezesporu, ale myslím si, že ty kroky vážně míněné a vážně konané ve prospěch předčasných voleb tady nebudou. Právě kvůli tomu, aby nepustili aligátora do vnitrostranických a vnitropolitických vod, a ton Miloše Zemana.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaká je tedy role Hradu? Není ta hra už stejně rozehraná svým způsobem. Pan prezident například včera pro server Blesk.cz uvedl, že odvolání šéfa diplomacie Petříčka nebude oddalovat, pokud mu to pan Babiš navrhne. Včera večer to navrhl pan Hamáček. Šéf, jednak stranický šéf pana Petříčka a také ministr vnitravicepremiér, spekuluje se o tom, že by pana Petříčka vystřídal v rezortu v Černínském paláci jeho bývalý šéf Lubomír Zaorálek, a toho zase na kultuře, kterou Zaorálek vede, by mohl nahradit sociální demokrat Jan Birke. Poslanec a starosta Náchoda. Podle prezidenta by byl vynikající ministr kultury Jan Birke.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak bezesporu si myslím, že ten scénář je velmi reálný, protože, jak jste i vzpomenula, má a priori předem už vlídné přijetí Miloše Zemana, takže se dá očekávat, že by ta změna byla poměrně blesková. Nebude tomu bránit Andrej Babiš, protože mu to je v podstatě jedno, neb jemu to preference neovlivňuje. Vnímá to jako vnitrostranickou záležitost sociální demokracie. Ostatně ta koaliční smlouva je napsaná, že to je v gesci vždy té koaliční strany.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ale sociální demokracie je koaliční partner hnutí ANO.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Máte pravdu, ale v podstatě, pokud to nejde proti zájmům hnutí ANO, tak nemá moc důvodů tam jak se říká přisypávat písku do soukolí, zvláště z titulu toho, že vlastně o týden dříve měnil sám ministra. A jenom připomenu. Tomáš Petříček je vlastně dlouhodobě kritizován Milošem Zemanemsociální demokracie je spíše teďka pod staronovým vedením Jana Hamáčka. Bude sázet právě Lubomíra Zaorálka z jednoho prostého důvodu. Je lepší rétor, má podporu Moravskoslezského kraje. Je to člověk, který si myslím, že bude hodně zvedat tu jakoby vakcinační diplomacii, asi i velkou debatu o hledání ideálně partnera na získání koncese nebo licence, jak dělat vakcínu do budoucna i na českém území po vzoru Rakušanů, po vzoru jiných členských zemí Evropské unie. A myslím si, že právě tahleta témata ještě s tématikou například jakoby ekonomické diplomacie, oživení tažení proti daňovým rájům, protože v období po covidovém bude hodně i ekonomicko-sociální. A to se může zvrhnout.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To si myslíte, že je agenda ministra a šéfa diplomacie.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, když se podíváte, tak v podstatě je, my jsme se zatlačili do takové té ryze jakoby cestovatelské mise, do ryze takové té debaty o ČíněTchaj-wanuRusku. Případně některých ještě jiných asijských trzích, občas jsme tam jako byli ochotni přišlehat ekonomickou diplomacii, ale když se podíváte na BrityBelgičanyItalyNizozemce, tak vlastně tahle tématika i právě shánění vakcín je nejen charakteristická pro premiéračleny vlády, ale právě pro ministra zahraničních věcí. Někde dokonce využívají i královských rodin a jejich samozřejmě velmi důležitého neformálního vlivu, jak dovnitř společnosti, tak po diplomatických vztazích. Ale v podstatě, když to přeženu, tak i ministr zahraničních věcí je v řadě zemí obchodník s vakcínami. Respektive ten, co je shání, ten co je získává, takže si myslím, že tohle bude jeden z úkolů, který je potřeba oživit a sociální demokracii by vyhovoval pro jejich voliče, a pak si myslím, že tam samozřejmě bude nějaké takové složité tančení strategické okolo jaderné energetiky a dostavby jaderné elektrárny Dukovany, ale to je fakticky stejně posunuto. Až na čas povolební, ale myslím si, že tentokrát očekávat, že to zahraniční politika bude mnohem víc jakoby užitná. Já bych, já to nechci snižovat, ale já bych to trochu nazval jako spotřebitelská. To znamená víc se půjde po tématech, která jsou důležitá pro veřejnost, podnikání, ekonomickou svobodu, a právě teďka samozřejmě velké téma spojené se zdravotnictvím, integrovaným záchranným systémem. Ono není vyloučeno, že se oživí i trochu otázka migrační karty. Prostě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Abychom něco nechali na ministrech průmyslu, obchodu a zdravotnictví.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Oni se tom budou, máte pravdu, ale budou se o to určitě prát, protože máme tady už 2 týmy, sociálnědemokratický a hnutí ANO. Každý kandiduje, každý chce samozřejmě uhájit své tričko.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Aktuální události pro Český rozhlas komentuje politolog Jan Kubáček. O hlasy koho se podle vás opírá vlastně menšinová koalice tolerovaná dosud podporou komunistů. Drtivá většina širokého vedení KSČM se totiž při velikonočním hlasování vyslovila proti pokračování takzvané toleranční smlouvy s hnutím ANO, co je mimochodem za tím obratem vlastně podotázka.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak myslím si, že jsou tam dva argumenty. Jednak, jak vzpomínáte, na čí straně je t, podporaa tak ono upřímně řečeno, vláda to doklepává, doklepává to právě z toho důvodu, že nikdo nechce vpustit do hry Miloše Zemana, takže proto je vlastně jakoby trpěná a respektována, nutno dodat i tím, že prostě je teďka ve velmi obtížných časech a on to nikdo moc řešit nechce a uklízet rovněž ne. Takže není tam fronta na nové premiéry, případně nové členy vlády. A ten druhý argument u těch sociálně, u těch komunistů, tam je to dáno především tím, že komunisté začali strategicky ztrácet a uvědomili si, hlavně ta nástupnická křídla, která fakticky teďka o ně se bude hrát, že jo, zanedlouho se sjede de facto nejvyšší orgán Komunistické strany Čech a Moravy v Nymburku. Bude debatovat o tom, kdo po Vojtěchu Filipovi a reálně po celém tom novém vedení, když se podíváme na ty nejvážnější kandidáty, tak, aniž by člověk musel jít nutně po jménech, tak v podstatě všechny spojuje významná distance od Andreje Babiše, protože si uvědomují, že prostě pro část voličů je to problém. Podpora jakoby miliardáře, zároveň část voličů si řekla, proč podporovat kovaříčka, když můžu za kovářem. A vydali se do, mezi voliče hnutí ANO. No a je tam i ten argument, že komunisté v podstatě už teďka příliš nezískávají, protože oni v podstatě, když se podíváme na tu bilanci vzájemného nějakého soužití a podpory kabinetu Andreje Babiše, tak komunisté vyzískali témata, která byla atraktivní pro sociální demokraty a pro hnutí ANO. Ať to byla otázka valorizace důchodů, ať to byla otázka minimální mzdy, ať to byla otázka církev, zdanění církevních restitucí, které stejně ve výsledku utnul soud, ale prostě zjednodušeně jsou to témata, která byla fakticky přitažlivá, atraktivní pro voličstvo hnutí ANOsociální demokracie proto prošla tam, kde už to bylo opravdu jakoby svrchovaně komunistické téma, hlavně zahraničněpolitická orientace, zahraniční mise, otázka rozpočtu ministerstva obrany, tak tam vlastně komunisté pohořeli. No a ta personální politika, kterou tam měli, měli mezi řádky a které se potom jakoby pod nátlakem trochu lekly, couvly, odvolaly, to znamená nominace zástupců nebo odborníků blízkých KSČM do státní správy, tak tam prožívali spíše personální rozval a neúspěch, takže v podstatě teď už pro ně převážila jenom negativa, teď se snaží velmi rychle zmobilizovat své voličstvo a vytvořit dojem, že vlastně celou dobu byli velmi svrchovanou, konstruktivní opozicí, opoziční silou a ukazuje se na těch preferencích, že to mírně začíná pomáhat. Ale rozhodně budou naštvaní na Andreje Babiše, budou zlobit, budou prezentovat svůj distanc, protože v podstatě nástupci Vojtěcha Filipa už mají problém s Andrejem Babišem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A může se hnutí ANO, pane Kubáčku, opřít o hlasy sociálních demokratů. Na 100 %.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, no příliš nemůže. Ono se ukazuje, že ani sociální demokraté se nemohou určitě na 100 % opřít o hnutí ANO. Ono je to, jak jsem vzpomínal před chvílí. Ono to je fakt rozvodové řízení. Já jsem možná omlouvám za ten termín, ale vidíte to na každém kroku. To jsou v podstatě 2 partneři, které shoduje, spojuje to, že mají klíče od Strakovy akademie, chodí tam na společná jednání pod kontrolu, v uvozovkách, dohledem státních úředníků. Takového jakoby stínového právníka, ale vlastně funguje si každý opravdu sám už ve svém revíru, ve svých tématech ve svých rezortech, protože v podstatě všichni jsou už ne jednou nohou, ale oběma nohama v kampani.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Sociální demokracie si on-line zvolila nové vedení a staronového šéfa Jana Hamáčka. Věří, že voliči ocení fungování strany ve vládě. Ocení, pane Kubáčku, a bude to stačit. Ty průzkumy informaci dlouhodobě posílají mimo sněmovnu, nebo těsně přes ten práh, před dvěma lety pan Hamáček sliboval 10 % hlasů.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Víte, ono je to strašně především nesmírně moc o sociálních demokratech samotných, když budou tu misi ve vládě prezentovat jako misi smysluplnou, důležitou pro jejich voliče, spojenou s konkrétními uvěřitelným tématy, které reprezentují uvěřitelní repre-, opravdu zástupci sociální demokracie, ideálně lidé, kteří třeba v dílčích střípcích ta témata už prosazují na úrovni obcí, na úrovni měst, krajů, případně takových těch regionálních sdružení, tak ta podpora bude úplně jiná. Ale když si sociální demokraté s úspěchem vždy všechno sami rozhádají, podkopnou si kotníky, okopávat kotníky si umí teda pravidelně a systematicky. A navíc ještě rádi perou špinavé prádlo navenek, tak je to pak těžké, protože když nevěříte vlastně sama své značce, své v uvozovkách rodině, misi a tématům, no tak jak tomu mají věřit sousedé, jak tomu mají věřit spoluobčané ve městě, natož v republice. A to je problém sociální demokracie. Oni jsou sami sobě největšími nepřáteli.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jde strana do voleb s tím nejlepším, co má, jak to formuloval včera pan Hamáček.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, uvidíme v dalších dnech. Na mě to dělá dojem, že sociální demokracie se hlavně teď opře de facto do takové už permanentní kampaně. Tu prezentaci, kterou jsme viděli skrze videa, plakáty v minulých dnech, tak tam mě utvrzuje v tom, že sociální demokraté v podstatě v nejbližších dnech asi po vládní rošádě už de facto spouští nabídku volební, pokouší se a budou se pokoušet mobilizovat své voliče. Dávat na stůl témata, která dlouhodobě jsou žádoucí. Ale ono je to taky o téq personálii. Ono je to o těch lidech, které dáte na kandidátku. A té týmovosti. Pokud se jim tohle podaří, tak si myslím, že stále mají šanci zabojovat a ve sněmovně se udržet. Pokud se dál ukáže, že to je v podstatě takové, takové nijaké, že tomu sami předáci nevěří. No samozřejmě budou věřit ani voliči a může to být velký problém pro sociální demokracii.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A propos. Personálie, vracím se zpět k personální politice premiéra. Jsou ty odchody srozumitelně zdůvodněné. Proč vlastně odešel Jan Blatný. On sám zatím vidí politické důvody.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak to má pravdu. Politické důvody jsou spojené s jmenováním a odchodem ministra každého. Já jsem zatím neviděl, že by některý ministr končil rezort a nebyly v tom politické důvody. Dělá politiku, je politikem. A Jan Blatný, jak se to zříkal, tak v podstatě byl politikem. Ale problém byl, že byl neříditelnou jednotkou o jednom veliteli a to byl pouze on. Myslím si, že největší problém byl, že řadu věcí vlastně nekomunikoval s tím týmem vládním, byl hodně solitérní...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Myslíte.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Mám ten dojem...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nebo víte. Možná teď jsou důležitější fakta.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Máte pravdu, jako, že můžeme to dosledovat v těch krocích konkrétně, ale samozřejmě tady nám COVID opravdu poskytuje 1 hluboký nadstandard. Všichni jsme pacienti a máme nějaké přísuny informací a nějaké pacientské dojmy, jestli ministr zdravotnictví nám je tím ideální vrchním lékařem. A já, když jsem viděl jeho výstupy o zpochybňování obětí covidu, někdy obrovské veletoče, neprojednané s regionálními lékaři, nemocnicemi, případně spolu odborníky, tak jsem trochu jako nevěřil, protože jsem si říkal, už ta doba je tak složitá. Lidé jsou tak unavení, tak jim ještě přisypávat do otevřených ran jako sůl není ideální. Myslím si, že na tomhle pan ministr Blatný skončil, že prostě nebyl z mého pohledu ministrem lékařůzdravotních sesterředitelů regionálních nemocnic, ale že spíš byl ministrem pár lidí ministerstva zdravotnictví, které je poměrně vygenocidované odborníky, a neměl vlastně nikde žádnou jakoby oporu. Kuriózně poslední dobou spíš měl oporu v Poslanecké sněmovně opozičních stran, a to samozřejmě žádnému ministrovi přidá. Ministr Plaga má odbornou veřejnost na své straně a přežil 3×.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Bude dle vašich představ postupovat pan nový ministr zdravotnictví Arenberger. Vidíme, že na poslední chvíli se mění zásadní pravidlo, kolik lidí se smí uvnitř nebo venku setkávat.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Já totiž mám dojem, že tady je potřeba a, ale myslím si, že pan ministr Arenberger to podchytí, protože si uvědomuje, že na tom spočívá jeho bytí a nebytí v rezortu zdravotnictví. Je potřeba stanovit jasný časový jízdní řád. Vždy, když se ta rozhodnutí dělají, a kdo do nich promlouvá, jakou nese odpovědnost. A dokud do nich nepromluví v uvozovkách všichni zúčastnění, takže prostě neprojdou navenek. To si myslím, že nejvíc a neskutečně drhne, že vlastně proto se řada věcí domýšlí za pochodu, obměňuje, cizeluje, protože tak jako halasně, kdo zrovna s odpuštěním kolem, do toho promlouvá. Vlastně nevytvořilo se to co mají mnohé státy a pak jim to šlape, typu DánskoIzraelNizozemíPortugalsko. Velmi úspěšný logický jízdní řád rozhodování, kde je jasná odpovědnost, jasná kompetence, jasné termíny. A pak to šlape úplně jinak. Nemůžeme, si souhlasím s vámi, už dovolit žádné tápání, protože ta společnost, to je papiňák. A nedivím se. Ono opravdu je to únavné a nemůžeme si dovolit prostě rozhlížení, není čas.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jenom pro zajímavost. Podle průzkumu agentury Kantar.cz, který včera prezentovala Česká televize, si bývalý ministr zdravotnictví Blatný vedl v boji proti koronaviru z politiků, kteří byli hodnocení, nejlépe. Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem více než polovina respondentů průzkumu. Blatný jako jediný získával více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení obdrželi prezident a premiér.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Rozumím, ale jediný zároveň, co k tomu můžu přidat, a to je, to je ta nepříjemnost všedních dnů. Jan Hamáček byl z nejkompetentnějších podle veřejného mínění lidí, který, členů vlády, který zvládl COVID. A problémy s covidem. A kolik má sociální demokracie preferencí? A myslím si, že podobně uvažoval Andrej Babiš, že je sice krásné míti jako v části segmentu populárního politika. Ale očkování a boj s covidem a nějaké vůbec oživení a udržení té funkčnosti zdravotnictví. Je tak klíčové téma těchto voleb podzimních sněmovních, že si nemůže dovolit tam se překvapovat a mít tam člověka, který není úplně jak se říká, premiérův a není jeden z jeho nejbližších. A nemá jakoby takovou tu předvídatelnost kroků. Takže proto zariskoval a zariskoval hodně, protože samozřejmě hnutí ANO. My už jsme tady taky jsme se o tom vlastně několikrát bavili, je dominantně hnutí seniorů. A samozřejmě tam tématika zdravotnictví je nesmírně důležitá. Takže tam je to hlavně o nějakém managementu, získávání sympatií, nějaké promyšlenost kroků. V podstatě pro obměnu Jana Blatného tohle byl poslední moment, protože pokud se pohne očkování k lepšímu, tak samozřejmě každý ministr zdravotnictví a logicky i členové vlády, další členové budou populárnější, protože všichni na to čekáme jak na smilování.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Politolog Jan Kubáček a jeho názory zaznívají na vlnách Českého rozhlasu Dvojky. Českou republiku tento týden, mělo by to být ve čtvrtek, navštíví nový slovenský premiér Eduard Heger. Uklidní, pane Kubáčku, rozbouřené vody slovenské politiky. Jenom připomenu, že expremiér Igor Matovič si s Hegerem, exministrem financí, vlastně vyměnili pozice. Slovensko má také nového ministra zdravotnictví. Stal se jím dosavadní ředitel Ústřední vojenské nemocnice, brigádní gen. Vladimír Lengvarský. Může za to celé nákup vakcíny Sputnik, která ovšem Slovákům leží už více než měsíc ve skladech, nebo byl jen onou pověstný poslední kapkou.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Absolutně s vámi souhlasím, že to byla spíš symbolická, nesmírně symbolická, ale poslední kapka. Protože tady je problém spíše stylu pana Matoviče. A jak jste na začátku vzpomínala, jestli pan Heger uklidní politickou slovenskou kulturu, a jakoby ty poměry ve vnitřní politice, tak myslím si, že uklidní. Ale bude. Nezávidím mu, protože mít v zádech pana Matoviče, který do značné míry je přesvědčen, že mu ten úřad byl ukraden, že bylo o něj silově obrán, že to je obrovská nespravedlnost. Je to člověk, který přirozeně vyhledává zájem veřejnosti, pozornost kamer, čili to nebude úplně klasický ministr financí. Nebude to nic jednoduché pro člověka, který je v podstatě takové trošku poloúřednického uvažování, je velmi konsensuální. Bude se pokoušet být zástupcem de facto všech politických stran a sil ve vládě. Ale bude mít v zádech opravdu velmi nervózního expremiéra, který bude velmi stát o to, aby u řady kroků mohl být a je to střelec. Podívejme se, co už dokázal spravit v minulém týdnu sice z pozice ministra financí, ale udělal vlastně diplomatickou rošádu, kde překvapil de facto všechny zúčastněné strany, a myslím si, že nejvíc Slováky. Takže panu Hegerovi všechna čest. Nezávidím.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A co udělal vlastně Igor Matovič špatně. Jaký je, jaký je jeho politický styl. To se vědělo i před rokem, kdy vyhrál volby.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Je to pravda, tehdy to imponovalo, protože v čase předvolebním ti střelci jsou pro mnohé fascinující, charismatičtí. Dokážou řadu věcí rozčísnout. Navíc je tady samozřejmě často úvaha, že jak se říká, na velký problém musí být nasazen tvrdý člověk. To všechno na začátku splňoval. Jenže potom přišly obtíže jakoby celonárodní, celospolečenské, koronavirové. A tam spíš očekáváte, že budete mít velení člověka racionálního, klidného, který dokáže udržet své nervy na uzdě, aby naopak motivoval tu společnost, takového spíš, jak se říká, tichého vojevůdce houževnatého. No, a to pan Matovič nebyl. To je, ten tomu zůstal ten kovbojský střelecký styl, zůstává mu nadále. A prostě nejenže všechno koordinoval, ale neměl tu systematicitu, překvapoval i sebe, nejen své okolí a dokázal neskutečně si rozbít vládu, protože málokdo si z takové pozice, kterou měl, která byla unikátní, ale zase zavazující. Tak během roku si dokáže zamordovat své vedení, svůj leadership z uznání u veřejnosti, pozici ve svém hnutí, které fakticky si vybudoval a nese jeho DNA. Ale ukazuje se, že se nepoučil, oni se prostě neumí, neumí kontrolovat. Ta touha neustále do toho vnášet jakoby šokantní způsoby, šokantní přístupy a hlavně hodně jeho, je pro něj sebedestruktivní, pro slovenskou politiku také dost, ale neumí to, neumí to ovládnout. No se prostě ukazuje, že politika je vášeň a že přitahuje vášnivé lidi a vášeň je pro ni charakteristická.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A myslíte. Ani ne vy pane Kubáčku, ale vlastně kolegové pana Matoviče, že se změní to, co i vy jste teď popsal na postu ministra financí.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Obávám se, že ne. Jen se dostane.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To už nebude vadit?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No tam se to podle mě bude nějaký čas teďka jako přecházet, tolerovat. Bude, bude se vyčkávat, kam se celá situace vyvine, jak se podaří vybojovat vůbec problémy s covidem a vývojem ekonomiky, taky se bude sledovat, jak se mu bude dařit panu Matovičovi s čísly, protože ono, když jste v situaci, kdy není, kde brát. Jak my tomu rozumíme, máme taky vyluxovanou kasu. Tak v podstatě nějaké takové ty jako titulkové výkřiky vám příliš nepomohou. Těch se v uvozovkách, lidově řečeno, nenajíte ani nezainvestujete. Takže bude to dost velká obtíž, ale podle mě všichni čekají, až se nejdřív zvládne ta situace kolem covidu, a pak si myslím, že začne licitování o buď nějaké obměně, anebo dokonce předčasných volbách. Jediná obrovská výhoda, která hraje do karet panu Hegerovi, a de facto i expremiéru Matovičovi je, že logicky vláda nechce vpustit do ringu Roberta Fica, ani bývalého premiéra Pellegriniho, natož rebela rebelů, a velmi pro kontroverzního politika Kotlebu, takže kuriózně vlastně ta opozice jím pomáhá v nuceném soužití.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje politolog Jan Kubáček. Děkuji vám. Mějte hezky. Na slyšenou.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Přeji všem hlavně pevné zdraví. Mějte se pěkně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mým zítřejším hostem bude ekonomka Ilona Švihlíková. Příjemný poslech Dvojky přeje Zita Senková.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.