Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman – 2. května 2016

2. květen 2016

Hostem byl Ivan Hoffman.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Nerušený poslech i dobré ráno vám přeje Karolína Koubová. Hostem dnešního "Jak to vidí" je komentátor Ivan Hoffman. Zdravím do zlínského studia Českého rozhlasu, vítejte.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Já také zdravím. Asi bych měl popřát hezké jaro vám i posluchačům konečně.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, ano. Co nás čeká v příští necelé půlhodině? Tak jarní pozdrav už to trochu naznačil. 1. máj, příležitost pro politické projevy, ale také pro polibky pod rozkvetlými stromy. Co všechno se včera událo, to okomentujeme, také okomentujeme návštěvu prezidenta Miloše Zemana u Andreje Babiše na farmě Čapí hnízdo a v jaké kondici je ODS po 25 letech na politické scéně, i na to se zeptáme. Tak podle všeho ten včerejší 1. máj byl poměrně poklidný, policie řešila jen drobné potyčky a největším zákrokem bylo dočasné přehrazení Mánesova mostu, kde policisté drželi od sebe tábory příznivců a odpůrců imigrace. Sledoval jste určitě ty včerejší projevy politiků, pane Hoffmane a s jakými pocity? Co vás zaujalo?

Čtěte také

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
No, tak já mám pocit, že stárnu a začínám být pamětníkem. Myslím, že ještě žije hodně lidí, kteří absolvovali 1. máje i za minulého režimu a mají tedy možnost porovnávat, ale rychle přibývá těch, co jsou odkázáni a co budou odkázáni pouze na vyprávění pamětníků a mám pocit, že 1. máj je jedním z těch zvláštních svátků, u kterého už není jasný teda ten původ, trakční náplň. 1. máj se nám z takového oslavovaného Svátku práce, i když nevím, proč se oslavovala, když byla povinná, vyvinul ve svátek univerzální, kdy se demonstruje doopravdy za cokoli, proti čemukoli. Vidíme, jak vedle politických stran se svolávají radikálové leví, praví, anarchisté, no a aktuálně odpůrci či sympatizanti migrantů a pak stále zůstává 1. máj jako, jako svátek zamilovaných, lásky čas a také do toho se nám ještě stále promítá taková stará křesťanská tradice, kdy na 1. máje byl svátek "svatého Josefa - Dělníka", to znamená, je to doopravdy svátek, který je naplněn mnoha obsahy.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Mnoho vrstev tohoto, jak vy říkáte, už nyní univerzálního svátku, každopádně ta převažující, dá se říci, je ta, kdy politici jaksi využijí tohoto dne k tomu, aby nějakým způsobem prezentovali sami sebe, mají různé projevy, takže někteří se drží, nebo většinou se drží své tradice. Tak třeba tradiční, tradičně se sešli komunisté na výstavišti v pražských Holešovicích, tradičně dorazil i někdejší generální tajemník Miloš Jakeš. Nic překvapujícího?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Určitě, určitě ne. To jsou, to jsou nostalgici, ale vedle nich víme, že se setkávají i příznivci jiných politických stran a sociální demokraté, ODS na Petříně a pak ty, který jsem všechny jmenoval. Já mám pocit, že ten obraz 1. máje jako politického svátku, svátku, který milují politici, je, je do značné míry dán i tím, že my novináři se tomu věnujeme, že jsme, že jsme pilní, že tam přijdeme s fotoaparáty, s kamerami, zachytíme, co kdo řekl.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Dá se tomu vůbec nevěnovat?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
No, možná, možná by to šlo, protože když se podíváte, že anarchistů se sešlo 70, proti xenofobii a daňovým rájům protestovalo podle agenturních zpráv 250 lidí, proti nelegální migraci 400. Vlastně ony všechny ty mítinky mají, když si vezmeme, že je nás 10 milionů, velmi nepočetné publikum. To znamená, že ty vzkazy, aby se dostali dál, tak nepřejdou s nějakým vyprávěním: "Byl jsi tam taky ...? Ne, viděl jsi to v televizích." To znamená, bez nás by to byla teda bilance bídná. Já si dokonce myslím, že takovou největší, nejpočetnější skupinu, která na prvního máje vyráží do ulic, respektive do přírody, tak to jsou turisté a výletníci, nejenom, že ty nefotografujeme, ani neděláme s nimi rozhovory, protože nenesou transparenty, neprovolávají hesla, netleskají řečníkům, tak ..., ale, ale ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě ale i tento svátek patří studentům, kteří v tradičním průvodu také prošli a jaksi reagují na ta politická sdělení.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Já si myslím, že ano. Mládež vždy, vždy je, to mají v popisu práce, sledovat, co se děje. Koneckonců mladý člověk si uvědomuje, že má život před sebou, že ho něco čeká a tak má i takový pocit, že by se měl k tomu vyjadřovat, protože má život teprve před sebou a jak lidé stárnou, tak postupně někteří propadnou i jisté apatii a mají pocit, že už dobře bylo a už nemá cenu se angažovat. Několikrát už se spálili, uvěřili něčemu, pak se ukázalo, že to není, není všechno tak, jak si představovali, jak chtěli. Cítí se zklamáni. A ten mladý člověk má vše před sebou. To znamená, ten je, je otevřený a rád se projevuje a řekl bych, že i logicky má docela silný názor.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Když se budeme věnovat těm projevům jednotlivých stran, tak třeba za ČSSD třeba premiér Bohuslav Sobotka ve Vyškově představil "prvomájový manifest ČSSD". Tam slibuje například 10% navýšení platů lékařů, zdravotních sester nebo učitelů, hasičům a policistům dle tohoto manifestu, chtějí sociální demokraté přidat 5 %. Jak reálný se vám ten příslib zdá? Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček to hned vypočítal jen pro zdravotníky o 3,5 miliardy navíc.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
To je vždy otázka, co z toho, co slíbí, se dá splnit. My máme vlády koaliční, to znamená, asi by ten slib měl být spíše koaliční než stranický, protože nakonec se musí stejně ty strany mezi sebou dohodnout o tom, na co ty peníze dají a kde je vezmou. To je, to je asi první poznámka k tomu. Druhá, samozřejmě pokaždé, když se udělá něco pro lidi, tak je to podle mě užitečnější, než když se něco udělá pro korporace a pro, pro ten velký finanční byznys a tak dál. Takže já myslím si, že vůbec nemá cenu ty politiky brzdit a ono je brzdí spousta jiných faktorů. To znamená, pokud mají dobré odhodlání a vůbec vůli nesloužit svým sponzorům, ale dělat něco pro lidi, tak já bych je v tom jenom potvrzoval a utvrzoval. Druhá věc je, jak je to doopravdy nakonec reálné.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A v tomto vidíte tedy jaksi potenciál právě toho "prvomájového manifestu ČSSD", když říkáte s ohledem toho, nakolik je to potom reálné, protože náklady by se měly pokrýt hlavně třeba zvýšením plateb za státní pojištěnce?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
No, tak to je přesně ono. Tam nejprve se ty peníze musí do té kasy dostat, že, no a pak se z nich můžou vyplácet dál. To znamená, ve chvíli, kdy veřejnost zeširoka sleduje, anebo co chvíli sleduje diskusi o daňových rájích a už i my amatéři si umíme představit, že doopravdy není žádný problém, aby lidé, kteří vydělávají doopravdy hodně, tak aby z těch daní zaplatili minimum, tak je prostě ta globální ekonomika nastavená a těžko je se tomu bránit. Tak potom samozřejmě všechny ty sliby vypadají málo reálně. Ale jak říkám, nebudeme politikům bránit, aby udělali, anebo aby měli alespoň předsevzetí, že něco udělají pro lidi.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ono k té politice ty sliby především patří a možná i k tomu 1. máji, kdy se takto schází. Na Letné se sešli příznivci Bloku proti islámu, kteří se pak vydali na Klárov, obešlo se to nakonec bez konfliktů, ovšem podle informací Mladé fronty DNES Blok proti islámu končí a jeho lídr Martin Konvička plánuje založit novou stranu. Mělo by jít o obdobu německé populistické pravicové Alternativy pro Německo /AfD/. Co vidíte za touto snahou, nebo vůbec připadá vám tato orientace "konvičkovců" jaksi lepší nebo pro ně příznivější než to spojenectví se stranou Úsvit, které je nyní už minulostí?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
To jsou věci, které asi nebudou, nebudou, nebudou rozhodovat o celkovém politickém vývoji. To, že někdo změní logo, to ještě neznamená, že se vyváže z některých nepříjemných výroků, které v minulosti řekl a které se s ním budou už vlastně opakovat donekonečna. Je jasné, že ten trend, který, který vidíme v různých zemích Evropy, jakési ostražitosti vůči, vůči islámu, tak ten si najde nějakou politickou platformu, která ho bude reflektovat, ale mám pocit, že aby to hnutí bylo masové, ta i ten protest bude muset mít jakousi kultivovanou formu. Nemůže to být jenom takový obyčejný výkřik, navíc je zde problém, že každá takováto situace vyhrocená, dá dohromady lidi, kteří jsou v této jedné věci zajedno, ale aby politická strana byla úspěšná, tak musí mít mnoho témat prodiskutovaných, probraných, na kterých se ti lidé shodnou a tady zřejmě, když se dostaneme k jakémukoli jinému tématu, tak zjistíme, že si ti lidé do budoucna nemusí rozumět. To znamená, já předpokládám spíš, že ten trend, který je ve společnosti, povede k tomu, že se změní politika těch již existujících velkých stran, než že by vznikla nová platforma, která by ty ostatní porazila ve volbách. To, to moc nepředpokládám.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Jste optimistický v tom, že by se ta politika velkých stran změnila, takže by dokázaly adekvátně reagovat na ta témata, která si potom berou, řekněme, právě hnití, jako třeba byl Blok proti islámu?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Já myslím, že ano. Také to vidíme, že takové ty úplně extrémní strany, ty sice polarizují veřejnost a vnesou prostě do toho společného diskursu nějaké nové téma, ale nakonec se toho nového tématu zhostí politici a z jednoduchého důvodu. Oni přeci nechtějí skončit někde mimo politiku. Oni tu politiku dělají proto, že je to baví a když cítí, že ta veřejnost se na ně zlobí, anebo je nechápe, no, tak se spíše přizpůsobují. To znamená, nachytají, jak to kdysi řekl ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ale právě proto je ...

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
... Jirka Hanák v jednom sloupku, nachytají je prostě v tom rybníce, když se koupou a odejdou v jejich šatech. Takhle to dopadne.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Promiňte, že jsem vám do toho vstoupila, ale právě, že někdy politici složitě se s některými těžkými tématy vypořádávají a raději tedy řeší některá méně komplikovaná pro ně. Vy si myslíte, že teď k nim opravdu budou muset přistoupit a začít je s veškerou vážností řešit?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Vidíme to na případě Rakouska, kde jsme samozřejmě před druhým kolem prezidentských voleb, které rozhodne, kdo se v Rakousku stane prezidentem, ale když se podíváme na všechny reakce, na, na ten rakouský vývoj v německé, tak vidíme, že prostě Němci berou tento signál velice vážně a uvažují, jakým způsobem korigovat tu politiku, aniž by samozřejmě ztratili tvář, protože to je taky důležité. Ve chvíli, když se politik určitým způsobem profiluje a něco řekne, tak dnes už ví, že to nezmizí se včerejšími novinami, které ..., nic není staršího než včerejší noviny, ale pokud jde o internet, tak tam všechno zůstává. To znamená, v každém vyhledávači se, se přesvědčí volič, jak ten politik hovořil před rokem, před dvěma, před pěti. To znamená, tam určitá kontinuita být musí, ale mění se akcenty, mění se důrazy, více se začne dbát na, na určité zákony, pravidla, která se předtím bagatelizovala zase z nějakého důvodu. To znamená, ta změna určitě přichází, ale přichází, nepřichází ze dne na den, nepřichází najednou. To od těch politiků ani nemůžeme chtít. To by bylo sebevražedné od nich.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy už jste o tom mluvil, včera se také tradičně na pražském Petříně sešli občanští demokraté, pokračovali mimo jiné v oslavách 25 let existence Občanské demokratické strany. Kdo chtěl, mohl ochutnat "modrý" dort. Kdyby měl chutnat podle toho, v jaké kondici tato strana aktuálně je, jaká by podle vás ta chuť byla?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Asi trochu hořká, že. Já mám pocit, že ODS byla zvyklá na, na lepší výsledky, lepší preference, na více sympatizantů a tak vlastně, když se teď vzpomínalo na to výročí založení, tak jsem si vzpomněl, že na tom zakládajícím sjezdu ODS jsem osobně byl, i když tenkrát jako novinář jsem o tom neměl psát, ale cítil jsem, že se děje něco závažného a že by člověk měl být u toho a nějak, nějak vnímat tu atmosféru a musím říct, že ta doba doopravdy byla elektrizující. V té chvíli, když vznikala ODS, tak hodně lidí mělo pocit, že politici stále mluví, hovoří, ale nic nedělají a existovala tady silná vrstva lidí, kteří se měli stát střední třídou a ti chtěli, aby se konečně něco dělo a ODS vznikala jako strana akce, jako strana sebevědomých lidí podporujících střední třídu, no a nešlo jenom o ten útěk před právníky, o kterém se později hovořilo, to byl, to byl jeden z projevů toho, co přišlo později, ale doopravdy po té straně, když vznikala, tak byla poptávka a proto také velmi výrazně ... v době, kdy vznikala, promluvila do, do politického dění. A když se podíváme na dnešní ODS, tak ta situace je úplně jiná a není jasné, jestli ODS ztratila popularitu, anebo místo na politické scéně jenom kvůli tomu, že udělala spoustu chyb. Já mám pocit, že současně vlastně doplatila na ten, na ten systém, na který vsadila a který budovala, na ten systém konkurence, kdy silnější porážejí ty slabší. Ta střední třída u nás prakticky moc nevznikla, protože ty začínající sebevědomé podnikatele postupně sežrali ti větší a ty velké pak sežrali ti největší a takhle, takhle vypadá doopravdy konkurence, takhle vypadá prvotní akumulace kapitálu, který stále směřuje na tu větší hromadu. To znamená, ODS dnes nemá to postavení, které měla na samém začátku, právě proto, že, že vlastně v nastolení toho nového pořádku, nového systému, byla úspěšná. Myslím, že takhle nějak to já cítím.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Když mluvíte tedy o té idei konkurence, tak přece jen asi ideologicky se nějakým způsobem ODS vyvíjela, tak teď pod vedením Petra Fialy, jaká je ta idea? Jak to čtete?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Tak určitě ODS je dnes stranou velmi klidnou, která se jaksi, řekl bych a docela i logicky drží při zdi a bude sázet na, na to, že to bude strana seriozní, racionální. To, to bude asi nová ODS a bude získávat příznivce pouze, pouze postupně a asi pomalu, nicméně nemyslím, že ODS zanikne. Když se ale podíváme na, na to, jak se k té dnešní ODS staví její otec zakladatel Václav Klaus, ten měl k tomu velice jaksi zajímavý článek, kde vzpomíná na to, jak to celé vznikalo, tak on volá právě po jakémsi návratu ke kořenům, k těm, k těm začátkům. To je pochopitelné, protože to bylo jeho dítě, tehdy to vzniklo. Já zpětně, když se prostě podívám na ten vývoj, tak mám pocit, že on dal v některých věcech asi Václavu Klausovi zapravdu a některé takové styčné, některé takové body, ke kterým by se ODS vracet mohla, tady určitě jsou. První věc je, on vždy zdůrazňoval význam národních států v Evropě. Dlouhou dobu se to podceňovalo, dokonce byl za to kritizován, protože spíše jsme všichni tak nějak věřili na, na tu spojenou Evropu, na ten synergický afekt, na to, že jednotlivé ty země málo znamenají, ale jako celek v tom globálním světě Evropa přežije, no a pak se ukázalo, že vlastně to jednotící, co přichází z Bruselu, je spíše ten společný byznys a ten deficit demokracie nakonec vedl k takové politické neujasněnosti Evropy a na to dnes, na to dnes prostě v té krizi, která přichází v mnoha podobách, najednou jako celek, jakýsi Brusel neumí, neumí reagovat a vlastně ta potřeba těch národních států opět vzniká, nakonec jsou to ty státy, které se mezi sebou musí domluvit. Nedá se prostě shora udělat rozhodnutí z Bruselu. No a tomu, tomuto postoji Václava Klause jakoby historie dala zapravdu, no a pak mu podle mě v něčem dala zapravdu i v druhé věci. On byl vždy, a to vznikalo už, když vznikal název Občanské demokratické strany. Ona je občanská proto, protože Václav Klaus a ten tým lidí kolem něj nejužší, měli za to, že je spíše se potřeba orientovat na, na občanská práva než práva lidská a opět. V té době, kdy vznikala ODS a kdy hořel ten jakýsi spor, byl na jedné straně Václav Havel a lidé, kteří mu byli blízcí a ti vždy zdůrazňovali, a dokonce směrem do minulosti bych měl říct, že my jsme zdůrazňovali spíše ta univerzální lidská práva, práva jednoho jednotlivého člověka, který se podle Charty OSN ... svobodný a má, má všechna práva a tak dál, ale, ale Václav Klaus už tehdy, vlastně se mu to tak nějak zdálo takové podezřelé zdůrazňovat to právo jedince a spíš zdůrazňoval právo toho občana založené na zákonech a tak dále. To by byla dlouhá debata, ale opět mám pocit, že jako kdyby k tomuto jeho pojetí těch, těch občanských práv v něčem mu historie dávala zapravdu. To znamená, já si myslím, že by Občanská demokratická strana vůbec neudělala chybu, kdyby o některých těch koncepčních věcech a ideologiích si s Václavem Klausem povídala.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A je to vůbec možné? Vidíte tam ten prostor?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Ne, není, není.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Protože právě ...

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Oni jsou tak rozhádaní, že to možné není.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, současný pan předseda Petr Fiala říká: "Vážím si Václava Klause za to, co udělal v minulosti, ale dnes pro mě není vůbec téma." Má Václav Klaus třeba i prostřednictvím syna Václava Klause mladšího, který je expertem ODS pro oblast školství, nějaký vliv na ODS nebo vůbec žádný? Nic tam takového už nevidíte?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Asi ne, tak samozřejmě dnes jsou autoři, a Václav Klaus mezi ně patří, kteří ..., mladší teda myslím, kteří jsou schopni formulovat věci, které jsou ve veřejném prostoru, způsobem, že mu lidé rozumí a když se podíváte na diskusi o jeho komentářích, tak zjistíte, že těch sympatizantů je tam víc než těch, kteří prostě se vůči němu vymezují a tak dál. A to jsou, to jsou jednotlivci ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A je hlas z té, za tu seriozní, racionální ODS, tak jak vy jste o ní mluvil?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Ale já mám pocit, že ano, že ten Václav Klaus mladší bude jeden z těch lidí, kteří budou formulovat věci tak, jak, jak to, jak to lidé cítí a že může znamenat, že se i díky němu pár lidí k ODS přidám, ale říkám, ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
To je otázka, promiňte, pane Hoffmane, jestli to je tedy seriozní, tak jak to lidé cítí, nebo jestli to do značné míry může být i populistické?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
To je stále ten spor. Populos a demos je prostě, co, co máme chtít od lidí. A já bych, já bych veřejné mínění vůbec nebral na lehkou váhu, hlavně v době, kdy jsou ty politické elity dezorientované a tápou, tak mě vůbec, to slovo populismus, já ho používám co nejmíň, velice, velice ... jako šafránu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Samozřejmě jsou situace, kdy vidíme davovou psychózu a že lidi prostě, když se dají dohromady, tak najednou se chovají doopravdy nedůstojně a tehdy, tehdy prostě těmhle tě se podbízet, je chyba. To je, to je evidentní.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Podívejme se ještě na jednu akci z minulého týdne, promiňte, pane Hoffmane.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Ano, pardon.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Prezident Zeman navštívil Andreje Babiše na jeho farmě Čapí hnízdo, kvůli které čelí i ministr financí podezření z dotačního podvodu. Spolu s prezidentem na farmu přijely tři stovky dětí z Klokánků, předsedovi Fondu ohrožených dětí předal Andrej Babiš symbolický šek na milion korun, křtil se klokan. Jak tuto akci vnímáte?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Já si myslím, že politika měla vždycky blízko k divadlu a mně tento způsob prezentace něčeho, ona je to vlastně taková obrana útokem. Média se pustila do Andreje Babiše, on jim o teď vlastně takovýmto způsobem vrací, tak mně to přijde jako, jako trochu takový politický kýč.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A vrací jim to Andrej Babiše nebo pan prezident?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Prosím, prosím?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A vrací jim to Andrej Babiš nebo prezident Zeman, když mluvíte o té obraně útokem?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Ono, samozřejmě ten, ten problém byl dostatečně prodebatován o té dotaci a o tom, jak fungují ty dotační fondy v Evropské unii díky této kauze teď už víme daleko víc, než, než předtím, ale to, do jaké míry ovlivní to, co o tom napíšeme, veřejné mínění, jisté není. Naopak to, že se podívali občané na to, jak pan prezident s dětmi a s Andrejem Babišem si prohlížejí tam zvířátka a tak dál, tak to je, to, to samozřejmě na mnoho lidí zapůsobí a vyvolá to u nich takový příjemný, příjemný pocit a vlastně nějakou dotací se ani nebudou zabývat. To, rozhodně, rozhodně jsou to spíše body pro Andreje Babiše než proti němu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Byl toto ten účel podle vás?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
A já myslím, že asi ano, i když já už se snažím na to dívat i trochu jinak, koneckonců my víme, že z rozmaru vždycky těch, kteří mají hodně peněz, ale nejen těch otrokářů, feudálů, kapitalistů, vždy vznikl nějaký nekomerční projekt, všichni tito lidé po sobě chtějí zanechat nějakou stopu, něco, co zůstane a tak zaplatí umělce, zaplatí architekty a ti vytvoří něco, co je pěkné a případ této farmy, toho Čapího hnízda je, je podle mě jeden z nich. Tady vznikla docela pěkná architektura, když si to člověk prohlíží, tak je to docela hezké. Teď to má i obrovskou reklamu, no, ale ve chvíli, když v Evropě rozhodnou, že ten dotační titul byl zneužit a že ty peníze je potřeba vrátit, tak se stane jenom to, že Babiše to nezabije ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Pakliže tak rozhodnou samozřejmě.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
On, on ty peníze prostě někde, někde určitě najde. Není to až zas tolik, určitě které do toho investoval, je víc, než, než byla ta dotace, ale Evropská unie bude muset sundat takovou tu cedulku, jo "tenhle ten projekt podpořila Evropská unie" a tím pádem, jako kdyby už ztratí tu možnost se chlubit tím pštrosím peřím.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Na to rozhodnutí ovšem si budeme muset počkat.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Určitě.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak to skutečně dopadne, protože třeba prezident Zeman celou kauzu Čapí hnízdo přirovnal ke kauze Budišov z roku 2006, kdy byla neoprávněně ve vyšetřovací vazbě kvůli údajné korupci eurokomisařka Věra Jourová.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Tak to byl smutný příběh.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak vlastně, jak vlastně třeba tato přirovnání z úst prezidenta vnímáte? On sám říká: "Měli bychom opravdu vyčkat výsledků vyšetřování."

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Tak on, on moc nevyčkává, že, v podstatě už se k tomu vyjadřuje hned, ale, ale je to jeho styl, určitě, určitě se v tomhle tom nezmění. Já mám pocit, že takhle, takhle on tu politiku dělá a moc si nevšímá, co si o tom kdo myslí.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Řekněte, posiluje se tady ještě tímto to spojenectví Babiš - Zeman?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Ono to tak na první pohled vypadá, ale v politice je to tak, že o těch spojenectvích nakonec stejně vždy rozhodují volby. Politici se vždycky spojí podle toho, aby, aby spolu mohli nějakým způsobem dál komunikovat. To znamená, může zde existovat nějaká, nějaká, nějaký plán. Každý hraje jakousi svoji hru a mohou se chvíli jedni nebo druzí stát spojenci, ale zítra to může být všechno naopak.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A velmi stručně, co za to ..., tímto spojenectvím vidíte za hru strategickou?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Tak politici vždycky mají rádi bohaté lidi. To si všimněte, že taková ta aliance mezi, mezi tím, který má vliv a tím, který má peníze, vzniká, řekl bych docela přirozeně. To znamená, oni si jeden druhému určitě imponují, každý něčím jiným a v jistém smyslu se k sobě hodí.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká Ivan Hoffman, který byl dnešním hostem Jak to vidí. Děkuji vám za to a zdravím do zlínského studia. Na shledanou.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Taky se mějte hezky, na shledanou.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Od mikrofonu se loučí Karolína Koubová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: iho , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.