Přepis: Jak to vidí Erik Best – 10. prosince 2018

10. prosinec 2018

Hostem byl komentátor Erik Best.

Vladimír KROC, moderátor:
Hostem pořadu ‚Jak to vidí‘ je dnes americký novinář a vydavatel Erik Best. Dobrý den.
 
Erik BEST, novinář:
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor:
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. O víkendu z belgické vlády odešla jedna z koaličních stran na protest proti úmyslu Belgie připojit se ke globálnímu paktu OSN o migraci. Mimochodem v Ottawě kvůli tomu byly střety mezi kanadskými odpůrci a zastánci toho paktu. Proč podle vás dokument, který by se měl přijmout v Marrákeši, kde právě dnes začíná schůzka OSN, budí takové vášně?
 
Erik BEST, novinář:
Nemyslím, že v každém státě je ten důvod stejný. Myslím si, že v Kanadě je to spíš kvůli tomu, že je tam minoritní část voličů, která je proti. Myslím si, že v Evropě je to jinak. Tady v ČR například si myslím, že to nemá skoro nic společného přímo s migrací v tomto smyslu, že je příliš moc nových migrantů v republice, ale spíš je to kvůli tomu, že Češi jako voliči si myslí, že je potenciální problém. A je to tak, že ten, kdo je teď na straně toho paktu, musí vysvětlit, jak to myslí. A nebude to jednoduché pro ty politické strany, které to chtějí. Myslím si, že to bude v evropských volbách velké téma. Možná o něco méně kvůli tomu, že včera nebo dneska v novinách napsali, že od kvót ustupuje německá vláda, takže to možná změní o něco tu situaci před evropskými volbami. Ale ten pakt, je to zajímavé, se do češtiny se překládá jako pakt nebo kompakt o migraci, ale ve skutečnosti to tak není. V angličtině a ve francouzštině je to pakt nebo kompakt pro migraci a tam je jasné, že to vyvolává dojem, že ten cíl je umožnit migraci a nebojovat proti ní.
 
Vladimír KROC, moderátor:
Abychom byli přesní, tak úplně přesně ten název zní ‚Globální kompakt pro bezpečnou, řízenou a legální migraci‘. Těch cílů je celkem 23 a patří k nim například snaha o minimalizování vlivů, které nutí lidi opustit svou zemi. To přece ale můžeme podpořit, nebo ne?
 
Erik BEST, novinář:
To je zajímavé, protože my to vidíme ve vládě, že například pan Petříček říká, že je tam spousta věcí, které můžeme podporovat, přitom celková vláda je proti. Takže se myslím, že jedna věc je, co je tam napsáno, další věc je interpretace a další věc je, jak je to vnímáno voliči. Celkově si myslím, že voliči i převážně politici v ČR to pochopili tak, že spíš než jít proti migraci, ten pakt podporují, i když to tak možná není ve skutečnosti.
 
Vladimír KROC, moderátor:
V každém případě je to ale nezávazná dohoda. Jaký má vlastně smysl nebo váhu?
 
Erik BEST, novinář:
Te je taky zajímavé, protože všichni mluví o tom, že to je nezávazné, přitom organizace, které to podporují, vysloveně říkají, že hodlají vynucovat to ustanovení tohoto kompaktu mezinárodními zákony, takže tam trochu otevřeme dveře, a pak budeme uplatňovat další prostředky, abychom mohli dosáhnout toho, čeho chceme. Otázka je, do jaké míry, kdyby všichni přijali ten kompakt, jak o tom budou pak uvažovat, uplatňovat a vynucovat, protože pakt může zůstat nezávazný, ale taky se může stát závazným do určité míry.
 
Vladimír KROC, moderátor:
Takže rozumíte tomu, proč ho ČR odmítla?
 
Erik BEST, novinář:
Já si myslím, že ČR ten pakt odmítá jenom z politických důvodů. Já nejsem naivní v tom smyslu, že si umím představit, že pan Babiš úplně tu situaci otočí, až to bude příznivější pro něj, ale zatím převážná část českých voličů to nechce, tak vláda to nechce.
 
Vladimír KROC, moderátor:
Na dnešek připadá den lidských práv. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková tvrdí, že česká společnost nepovažuje lidská práva za dostatečně důležitou záležitost. Já jsem to pochopil tak, že to myslí v tom smyslu, že panuje mínění, že otázka lidských práv je vyřešena, že jsou zajištěny.
 
Erik BEST, novinář:
Já si myslím, že opravdu záleží na tom, kde o tom mluvíme. Jestli mluvíme o lidských právech v ČR, tak samozřejmě někdo poukazuje na to, že soudy jsou pomalé a že občas i neférové a tak dál. Takže si myslím, že když mluvíme o ČR, tak asi převažuje ten názor, že lidská práva tady existují, dokonce to říkají různé studie, ale pak, když mluvíme o tom, jaká je situace v Číně nebo v Rusku nebo v Saudské Arábii, tak si myslím, že ten postup je úplně jiný. Takže opravdu záleží na tom, o kterých zemích mluvíme, ale taky velký fór v Americe byl, když Obama začal mluvit o tom, že chce stáhnout vojáky z různých zemí a chce tam místo toho budovat školy a mosty a infrastrukturu, tak všichni v televizi říkali, to je výborné, možná, že až to tam udělá, tak to bude dělat taky doma. Takže si myslím, že Češi z tohoto hlediska také trochu mají pocit, že jsme se starali o lidská práva v dalších zemích a teď je čas soustředit se na nás.
 
Vladimír KROC, moderátor:
Za velký problém už citovaná zmocněnkyně považuje výpady vůči neziskovým organizacím. Proč myslíte, že se staly terčem kritiky i nenávistných komentářů na sociálních sítích a někteří politici začali zpochybňovat jejich přínos, volali po omezení dotací?
 
Erik BEST, novinář:
Já to vidím tak, že to není jednosměrná cesta, protože já jsem sám terč třeba určitých neziskových organizací, protože neopakuji názory, které chtějí slyšet. Jedna věc je, jaká je populace, a když se díváme na výsledky voleb, tak víceméně o něco více než většina, ne o moc víc, ale víc než většina, Čechů už neakceptuje úplně tu liberální politiku, kterou propaguje většina neziskových organizací. Tak si myslím, že když neziskové organizace chtějí propagovat svou politiku, tak do určité míry musí jít proti vůli velké části, možná i většinové části společnosti. Vyvolává to protiútok. A další věc je, že neziskové organizace mají peníze částečně od státu, částečně od EU, tak to znamená, že mají svým způsobem lepší postavení než některé jiné, které to nemají a které propagují jiné názory, které nejsou akceptovány Bruselem.
 
Vladimír KROC, moderátor:
Ale teď mám pocit, že jsme to zúžili na spíš jenom politické neziskové organizace, ale to je samozřejmě jenom malý segment té činnosti.
 
Erik BEST, novinář:
Je to možná malý segment, ale většina těch neziskových organizací, ne všechny samozřejmě, ale většina propaguje takzvanou progresivní politiku. To neznamená, že je to politika jako taková, to může být školství, to mohou být lidská práva, to může být cokoliv. Tam je velký rozdíl, protože Brusel propaguje jednu politiku a většina Čechů stále, možná se to změní do budoucna, je spíš konzervativní, a když je konfrontace mezi těmi názory, tak vždycky je pak nějaká diskuze v médiích a někdo se profiluje jinak než ostatní.
 
Vladimír KROC, moderátor:
Přiznám se, že se trochu ztrácím, když řeknete, že Brusel propaguje jednu politiku. Kdo to je? Koho tím myslíte? Co je to Brusel?
 
Erik BEST, novinář:
Brusel, to je samozřejmě jenom takový kolektiv, ale když se díváte na zdroj financí většiny neziskových organizací, tak pochází od americké vlády, od norské vlády, od bruselské vlády, od české vlády. Tam je určitý směr. Já si myslím, že to je úplně jasný směr, že propagují takzvanou progresivní politiku ve všech oblastech. Někomu to vyhovuje, a ten, kdo je proti, prostě protestuje.
 
Vladimír KROC, moderátor:
Americký prezident Donald Trump prosadil jako velvyslankyni Spojených států při OSN Heather Nauertovou. Říkám to správně, tu výslovnost?
 
Erik BEST, novinář:
Já myslím, že to je dobře.
 
Vladimír KROC, moderátor:
Ono to přechylování z toho dělá trochu jiné jméno. Novým ministrem spravedlnosti bude William Barr. Oba kandidáty ještě musí potvrdit Senát. Jak významné to jsou změny?
 
Erik BEST, novinář:
Jsou to skoro neznámá jména z toho hlediska, že Američan zná jenom asi 20 jmen v politice, ale z hlediska toho, co chce Trump, tak si myslím, že je jasné, že se snaží jmenovat lidi, kteří jsou loajální, a ta paní to určitě dokázala, protože možná nejvěrnější současný ministr je pan Pompeo, její šéf, a ona samozřejmě reflektuje přesně to, co říká pan Pompeo, a pan Pompeo víceméně to, co říká pan Trump. Doposud Amerika měla v OSN jednu paní, která byla sice spíš na straně Trumpa, ale ne vždycky, a vyvolávala občas nějaký rozpor. Tentokrát si myslím, že je jasné, že i když ta paní nemá moc velkou zkušenost, vlastně poprvé bude dělat diplomatickou práci, tak umí opakovat přesně to, co chce Bílý dům, a to je cíl Donalda Trumpa. Nechce někoho, kdo odporuje tomu, co říká. Když bývalý ministr zahraničí o tom o víkendu mluvil, tak říkal, že je hloupý jako šutr, a vždycky byl.

Vladimír KROC, moderátor:
Takto se vyjádřil... Personální šéf Bílého domu John Kelly opustí ke konci tohoto roku svou funkci. Je to podobný důvod?

Erik BEST, novinář:
Je to podobný důvod, ale složitější, protože si myslím, že Kelly se opravdu snažil. Ale je tam obrovský tlak. A ten, kdo není úplně ochoten akceptovat názory pana Trumpa... Třeba pan Tillerson říká: Přišel jsem k prezidentovi a říkal jsem mu, ano, akceptuji, vím, co chcete dělat, ale je to proti zákonu a proti mezinárodním právům, proti konvenci. A pan Trump to neakceptuje. A mně to připomnělo to, co říkal kdysi prezident Nixon: Když to prezident chce udělat nebo to udělá, tak je to legální. A myslím si, že Trump to vidí podobně. On nechce slyšet, co je proti nějakým smlouvám. On chce udělat to, co chce. A pan Tillerson to nechtěl dělat. Pan Pompeo je o něco ochotnější... A pan Kelly byl někde mezi. Myslím si, že je to velká ztráta a bude zajímavé, kdo bude jeho nástupcem. Je to opravdu tak, že před dalšími volbami Trump chce jenom loajální, stoprocentně loajální, spolupracovníky. Pochopil, že je to taky způsob, jak vyhrát další volby. Nechce někoho, kdo bude pouštět různé zprávy, úniky z Bílého domu.

Vladimír KROC, moderátor:
Když tak probíráme události posledních dní, Spojené státy se snaží potlačit čínskou technologickou společnost Huawei Technologies a omezit její globální expanzi. Je podle vás možné, že by opravdu její výrobky mohly obsahovat špionážní software? Narážím na aféru, kdy dcera majitele byla na žádost Spojených států zatčena v Kanadě...

Erik BEST, novinář:
Myslím si, že je to možné, ale taky si myslím, že američtí vědci jsou taky dost zkušení, aby odstranili takové problémy. Ale vidím tam trošku jiný problém: Ta situace je taková, že ta společnost Huawei údajně porušovala, pokud víme (protože zatím nevydali tu obžalobu), protiíránské sankce. A možná to bude překvapením pro některé posluchače, ale tady je stejný princip jako v situaci pana Nikulina. ČR vydala toho hackera, ale na základě víceméně stejného principu. To znamená, že nějaká čínská společnost nebo zástupkyně čínské společnosti údajně porušila americké zákony mimo Spojené státy, aniž by tam vůbec figuroval nějaký americký subjekt. A Kanada s tím souhlasí. To znamená, že zatkla tu paní a hodlá ji vydat do Ameriky. Ten princip je extrateritoriální jurisdikce. A myslím si, že to bude čím dál větší otázka. Chápu, že když ČR musí jednat s Amerikou, tak to je úplně jasné, kdo vyhraje v tomhle smyslu, ale když je to Čína a ten princip je stejný, tak si myslím, že to bude velký problém. Už se mluví o tom, že Spojené státy vyhánějí společnosti od toho, aby přijaly peníze v dolarech. A to je potenciální problém. Co se týče Huawei, nevím, jestli je to kvůli tomu, že prodávali americké zboží, anebo kvůli tomu, že to bylo v dolarech. Jakmile je nějaká platba v dolarech, tak americká vláda chce uplatňovat americké zákony. A kvůli tomu čím dál více firem přestává používat dolar.

Vladimír KROC, moderátor:
Nakolik je to citlivá věc právě pro obchodní vztahy mezi Čínou a Spojenými státy?

Erik BEST, novinář:
Je to opravdu významná věc. Spíš si myslím, že tentokrát americké ministerstvo spravedlnosti ustoupí od toho a nebude vyžadovat její extradici do Ameriky. Ale můžu se mýlit, protože tentokrát je to opravdu významné. Když je to Nikulin, nějaký bezvýznamný ruský hacker, tak je to jedna věc. Ale když je to dcera zakladatele jedné z největších čínských společností, tak je to jiná věc. Možná je to ztráta tváře dokonce pro čínského prezidenta.

Vladimír KROC, moderátor:
Americký investor a podnikatel Steve Eisman, který předpověděl finanční krizi v r. 2008, teď sází na oslabení britského bankovního systému v důsledku vystoupení Británie z EU. To napsal zpravodajský server BBC. Zítra se bude hlasovat v britském parlamentu. Jak to vidíte vy s odchodem Velké Británie z EU?

Erik BEST, novinář:
Myslím si, že je skoro nemožné předvídat, jak to dopadne. Chápu, že někdo chce tlačit na měny. To se už stalo v minulosti, když pan Soros „rozbil“ centrální banku... Ale spíš si myslím, že tentokrát se to nestane. Spíš si myslím, že to bude hladké. Ale je tolik potenciálních problémů ve světě, co se týče globálního finančnictví, že je možné, že se něco stane a že libra nebo dolar půjde dolů.

Vladimír KROC, moderátor:
V závěru minulého týdne jsme sledovali odchod německé kancléřky Angely Merkelové po dlouhých 18 letech z čela CDU. Jak hodnotíte její kariéru v čele strany?

Erik BEST, novinář:
Záleží na tom, odkdy začneme o tom mluvit, protože jednoznačně byla úspěšná z toho hlediska, že v Německu vládla dlouhodobě, a teď je evidentně taky úspěšná, protože předala to předsednictví své kolegyni. Takže z tohoto hlediska jednoznačně je velice úspěšná.

Vladimír KROC, moderátor:
Jenom připomenu, že v čele německých křesťanských demokratů je dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová (je to trošku pomsta pro novináře, ale ono se jí říká AKK) ... Čili hodnotíte zase jako úspěch Angely Merkelové, že je to kontinuální pokračování její politiky?

Erik BEST, novinář:
Jednoznačně. Myslím si, že kdyby vyhrál pan Friedrich Merz, tak bychom opravdu mohli uvažovat o tom, že by možná paní Merkelová skončila předčasně, ale teď to vypadá spíš tak, že zůstane...

Vladimír KROC, moderátor:
... v pozici kancléřky do konce volebního období (jak by ráda)?

Erik BEST, novinář:
Přesně tak.

Vladimír KROC, moderátor:
Věříte tomu, že to tak bude?

Erik BEST, novinář:
Může se stát cokoliv, ale zatím to opravdu tak vypadá. Nemyslím si, že by jí to teď někdo připomínal...

Vladimír KROC, moderátor:
A myslíte si, že se něco změní ve dvoustranných vztazích mezi Berlínem a Prahou? Myslím teď, když v čele nejsilnější vládní strany je nový člověk (AKK)?

Erik BEST, novinář:  
Myslím si, že je ta otázka je spíš na straně ČR, protože i když CDU je křesťanskodemokratická strana, tak více se podobá české sociálnědemokratické straně. A paní Merkelová vždy velice dobře spolupracovala s ČSSD. Zatím vláda Andreje Babiše víceméně pokračuje v té politice; ne, že by tam byla nějaká změna. Opravdu záleží spíš na tom, jestli česká politika zůstane stejná. Neočekávám nějakou velkou změnu od paní Krampové-Karrenbauerové. A navíc paní Merkelová zatím zůstává kancléřkou... Já bych možná jenom dodal, že paní Krampová není žádná paní Trumpová (i když v češtině výrazy „Trump“ a „Kramp“ zní podobně...). Je to opravdu paní, která nechce jít do rizika. To znamená, že víceméně ta politika zůstane stejná. Mluvilo se o tom, že ona možná bude chtít zrušit ten plynovod, ale nemyslím si, že německá vláda bude chtít změnit něco, co by mělo velký dopad na ČR. Spíše si myslím, že ta politika bude pokračovat. A pan Merz prohrál víceméně právě kvůli tomu, že chtěl změnit tu politiku, chtěl být drsnější, ale většina delegátů to nechtěla.

Vladimír KROC, moderátor:
Ale bylo to dost těsné...  

Erik BEST, novinář:
Bylo to těsné. Když jsem poslouchal ty dva projevy, tak paní Annegret Krampová-Karrenbauerová opravdu byla dobrá, ale příliš toho neříkala, zatímco pan Merz... Já jsem se to snažil porovnat s tím, jakou máme situaci tady. Paní Krampová-Karrenbauerová mluvila trošku jako pan Sobotka a na druhé straně pan Merz mluvil jako Fiala. A umíte si představit, že pan Fiala nechce nějaké drastické změny, ale chce nějaké změny, co se týče podnikání, co se týče celkové situace, zatímco pan Sobotka a do určité míry i pan Hamáček chtějí víceméně pokračování toho současného stavu.

Vladimír KROC, moderátor:
Vraťme se ještě domů: BIS (Bezpečnostní informační služba) odmítá vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že selhává. V reakci uvedla, že má za sebou úspěšné období. Vláda i její kontrolní orgány jí nedávno poděkovaly za službu pro ČR. To tedy BIS uvedla na Twitteru. Vy chápete, proč se Miloš Zeman tak prudce pustil do kontrarozvědky?

Erik BEST, novinář:
Já můžu chápat jenom to, co je veřejné. A my nevíme, do jaké míry ten spor mezi panem Zemanem a panem Koudelkou je závažný. V Německu a v Americe je podobná situace. V Americe se pan Trump snažil vyjednat situaci se Saudskou Arábií, a najednou vyšla zpráva CIA, která říkala, že za vraždu novináře Chášukdžího může saudský korunní princ, což strašně zkomplikovalo situaci pana Trumpa. Vidím to podobně tady: My nevíme, do jaké míry je tam skutečný spor, anebo jestli to Zeman používá jenom politicky. Umím si představit, že je to jenom politický boj, kdy využil nějaké slabosti v té zprávě. Jsou tam asi nějaké slabiny, když říká, že migrace už není téma v ČR. Neumím si představit, jak na to přišli... Ale jestli je to jenom tak, že je tam nějaký rozpor kvůli novičoku, tak si myslím, že spíš je to malichernost ze strany pana prezidenta. Ale je možné, že je tam zásadní rozdíl. V Americe bývalí i současní agenti říkají, že Trump pracuje proti zájmům Spojených států, a chtějí ho odstranit. A kdyby BIS měla takový postup, tak bych pochopil, proč Zeman tak reaguje. Ale zatím není takový náznak. Myslím si ale, že ta možnost existuje, protože máme v Americe jeden jasný příklad.

Vladimír KROC, moderátor:
Až na komunisty se služby zastala většina politiků, včetně premiéra. Není to nebezpečná hra, zpochybňovat takto tajnou službu?

Erik BEST, novinář:
Pokud to zůstává na takové úrovni, tak si myslím, že ne. Ale samotný fakt, že BIS podporuje pan premiér, si myslím, že znamená, že tam závažnější rozpor není. Je evidentní, že minimálně zatím Babiš chce být na straně západních struktur, nechce být na straně těch čínských nebo ruských. Takže z tohoto hlediska si myslím, že je to spíš jenom malicherný spor. Myslím si, že ten, kdo chce, tak to tak může chápat.  

Vladimír KROC, moderátor:
Ještě mě v servisu ČTK zaujala jedna zpráva. Ruské ministerstvo vnitra zakoupí skoro třicet tisíc pout, s důrazem na to, že pouta nesou název „Něžnost“ a že musí být dodána do vánočních svátků. Máte pro to nějaké vysvětlení – proč tolik pout a proč ten název „Něžnost“?

Erik BEST, novinář:
Když jsem si to přečetl, tak jsem si vzpomněl na to, co říkal George Bush, který tento týden měl pohřeb. Když se stal prezidentem, tak prohlásil, že chce klidnější, něžnější vládu. A pak k tomu napsal Neil Young slavnou písničku, kde říkal „klidnější a něžnější ruka na automatické zbrani“... A myslím si, že je to tak trošku i v tom Rusku.

Vladimír KROC, moderátor:
Tak to vidí americký novinář a vydavatel Erik Best, který byl hostem pořadu 'Jak to vidí'. Děkuju. Na shledanou.

Erik BEST, novinář:
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je Monitora media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Zita Senková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.