Pohádky z březového háje. Vyprávění ve verších o vodnících, čertech a dalších pohádkových bytostech

24. říjen 2021

Příběhy jsou ale především o lidech, kteří mají své chyby, ale také své přednosti. Zvítězí  jejich dobrá či špatná stránka? Pohádky na dobrou noc vypráví Andrea Elsnerová.

Napsala: Miloslava Měšťáková
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: 2013

O líné Mance

Že se lenost a nechuť k práci nevyplácí? O tom by mohla vyprávět Manka, které se do ničeho příliš nechtělo. Jen by se pořád parádila, protože věděla, že je hezká. Jestli se z lenosti vyléčí si poslechněte v pohádce skřítka Hajaji.

Čertovská hádanka

Král málo platil za vojenskou službu. A tak se tři hladoví vojáčci rozhodli zběhnout. Brzy se přesvědčili, že s čerty nejsou žerty. Roztrhá pekelník úpisy? Dozvíte se v Hajajovi.

Střevíce pro permoníky

Švec Šimon byl chudý. Rád by pracoval, ale nikdo jeho služby právě nepotřeboval. Když se zoufalý procházel po lese, potkal permoníka. Jakou od něj dostal zakázku, to uslyšíte v Hajajovi.

O třech věrných psech

Zbyšek prodal ovce a koupil psy. Jeho sestra Adéla se na něj tuze zlobila - měl přinést něco užitečného, ne další darmožrouty do domu. Jestli psi byli na škodu, či k užitku, o tom vám poví Hajaja.

Vodníkova kmotra

Sehnat kmotru pro dítě nebývá někdy jednoduché. Zvláště, je-li to kmotra pro vodnické dítě. Jak se vodník odvděčil Alžbětě, která tuto službu pro jeho vodnickou holčičku vykonala, do se dozvíte od Hajaji.

Jak kohout s medvědem zaseli pšenici

Kohoutek Fik a medvěd Čenda se domluvili, že budou spolupracovat. Jenže medvěd jejich společnou úmluvu nedodržel a myslel, že na kohoutka vyzraje. Jestli se mu to podařilo, o tom uslyšíte v pohádce.

Strom se zlatými jablky

Zuzana a Markéta byly sestry. Ta starší pyšná, ta mladší nesmělá. Když smutná Markéta pásla kozu, zjevila se před ní kouzelná víla, aby jí pomohla od trápení, které měla doma. Co Markétě darovala a jakou radu jí dala, o tom vypráví Hajaja.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio