Pohádky Vratislava Šťovíčka

25. říjen 2020

Klasické pohádky vás zavedou za statečnými princeznami, obyvateli Kocourkova, králem s oslíma ušima i do papírového domu. Nechte si vyprávět příběhy plné čar a kouzel.

Čte: Aleš Procházka
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: 2001

O statečném kanonýru Jabůrkovi

Udatnému kanonýru Jabůrkovi, který věrně složil svému císařpánu, jednou ustřelili jeho navoskované kníry! To Jabůrka tuze naštvalo a chtěl propustit do výslužby, protože bez knírů se žádná válka vést nedá. Co mu na to řekl samotný císařpán? 

Král Lávra

Slyšeli jste už někdy o králi s oslíma ušima? Jmenoval se Lávra a velmi se za ně styděl. Schovával je všemi různými způsoby: nosil na hlavě šátek, turban či starý hrnec. Jednou však i on potřeboval ostříhat vlasy a musel povolat mladého lazebníka. Co když mládenec prozradí největší královské tajemství?

O třech kamenných princeznách

Mocný čaroděj, napůl člověk, napůl orel, jednou proměnil královnu v bílou holubici a její tři dcery v kamenné sochy. Kde se však sochy nachází, nikdo neví. Zjistit se to pokusí až tři stateční princové, kteří bez váhání nasadí svůj život za záchranu. Podaří se jim to a budou tři svatby?

Tam, kde teče voda nahoru

Hajaja vás zavede do městečka, které nenajdete na žádné mapě. Jmenuje se Kocourkov a žijí v něm, jak jistě víte, ti největší hlupáci pod sluncem. Kocourkovský starosta si jednoho dne usmyslel, že vypluje se svou starou loďkou na rybník. Loďka však rychle začala nabírat vodu a zdálo se, že se pan starosta utopí! Dostane se odtud živ a zdráv? A není náhodou voda z tamějšího rybníka začarovaná?

O Jonáškovi a Kordulínce

Sourozenci Jonášek a Kordulínka se rozhodli společně utéct z domova. Běželi pěšinou až k černému lesu, z něhož se ozývaly podivné zvuky. Když se děti chtěly vrátit domů, pěšina už je nepustila. Musely dál a dál. Nakonec došly ažk papírové chaloupce, která stála vzhůru nohama. Co se stalo, když začalo pršet? Uvidí děti ještě někdy své rodiče?

Princezna Pantoflíček

Princezně Pantoflíček se říkalo Princezna Pantoflíček, protože se od rána do večera potulovala po královském zámku v malovaných pantoflíčcích s rolničkami.Na nohách nechtěla mít žádné jiné boty a rodičům se to nelíbilo, protože to považovali za příliš dětinské. Napadlo je jediné: princezna se musí vdát, aby dostala rozum. Jak ale dostat princeznu do chomoutu?

O zlatém klíči

Jeden chuďas našel uprostřed ledna zářivou žlutou květinu! Jaké bylo jeho překvapení, když květ utrhnul, zasadil si ho za klobouk a z petrklíče se stal velikánský zlatý klíč, který pasoval do klíčové dírky od jeskyně plné zlatých mincí. Co je v jeskyni za nejcennější věc?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio