Pohádky plné pohybu. Co když si míč, hokejka nebo lyže postaví hlavu? Odpoví sedm příběhů

12. září 2021

Kdyby všichni lidé sportovali s takovou radostí jako děti, ubyla by doktorům spousta práce. Vždyť pohyb potřebujeme k životu stejně jako dýchání!

Čte: Vasil Fridrich
Napsal: Michal Dvořák
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 1. 6. 2020

Jenže jak sportovat, když míč, hokejka nebo třeba lyže nespolupracují? Poslechněte si pohádky o nafrněném kopačáku, splašených tretrách, rozhádaných lyžích, ustrašeném kimonu a dalších!

O nafrněném kopačáku

Petr dostal k Vánocům nový fotbalový míč. Byl tak krásný, voňavý, čistý a barevný. Když ho pak položil na rozblemcaný sníh a chystal se ho vší silou kopnout proti zdi, zdálo se mu, že na něj míč volá: "Přeci mě neotlučeš o nějakou špinavou zeď!" Od té doby se Petr k míči choval, jako by to nebyl míč ale porcelánová soška. Kopne do něj někdy? Přestane být kopačák nafrněný a zapojí se do hry?

O uražené hokejce

Měli už jste někdy v ruce uraženou hokejku? Pokud ano, asi víte, že toho s ní moc nenaděláte. Míčky létají ze strany na stranu, hokejka nikomu nepřihraje a střílí úplně na druhou stranu. Jak to s ní její majitelka Terezka vyřeší? A proč je vůbec její hokejka uražená?

O ustrašeném kimonu

Vašek vždycky miloval z legrace zápasit se svým tatínkem, takže bylo jasné, žebude chodit na judo. Nezbývalo než mu pořídit jeho první kimono. Co když tohlekimono však není zrovna z nejodvážnějších? Ono je dokonce velmi ustrašené! Jak zbavit kimono strachu? To se dozvíte v Hajajovi.

O splašených tretrách

Přemýšleli jste někdy, proč se vám občas běží lehce a jindy zas skoro nemůžete odlepit nohy ze země? Není to botami, které máte na nohou? Běžec Matěj si jednou obul lehoučké a přitom pevné tretry, které měly na podrážce čtyři hroty pro co nejlepší odpich od země. Dokáže s takovými botami Matěj někdy zastavit nebo třeba běžet pomalu?

O toulavém míčku

Hajaja vás zavede za šestiletou Veronikou, která miluje ping pong neboli stolní tenis. Trénuje nejen v oddíle, ale s tátou či kamarády také v kočárkárně jejich paneláku, kde stojí ping-pongový stůl. Jednoho dne dostala Veronika od tatínka sadu míčků, ale jeden z nich se neustále ztrácel. Dokonce utekl do parku a pak do silnice! Zachrání ho Veronika? Uvědomí si míček, kam patří?

O rozhádaných lyžích

Pokud jste se někdy pohádali se svým sourozencem, určitě víte, jak to dokáže zkazit celý den. Zkuste si představit, že se vám na nohou rozhádají vaše lyže! Lyže, které by jinak měly spolupracovat a být sladěné! To se jednou stalo Adéle. Jak takový spor vyřeší? Nestane se jí nic?

O poťouchlé píšťalce

Sledovali jste někdy rozhodčího při florbalu? Právě on dbá na to, aby se hrálo férově. Má oči na šťopkách a sleduje divokou bitvu, při které vzduchem létá nejen děrovaný míček, ale i florbalové hokejky. Rozhodčí na to ale není sám, pomáhá mu píšťalka. Pískne jednou, všichni se dají do pohybu. Pískne podruhé, všichni se zastaví. Co když je ale píšťalka tak trochu poťouchlá a dělá si, co chce?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio