Plýtvání

25. srpen 2019

Dnešní styl života produkuje nadměrné množství odpadu a většině lidstva je povětšinou jedno, co se s tunami odpadků dál děje a kde to všechno „mizí“.

Problém je v tom, že nemizí. Co všechno po nás zbývá poté co zkonzumujeme zboží denní potřeby, ať už jdo o jídlo, oblečení nebo techniku? Dokumentaristické duo Květa Přibylová a Zdeněk Chaloupka se to ve čtyřech srpnových dílech vydají zjišťovat.

Protože můžu

V prvním díle seriálu o neplýtvání se vypravíte za kamarádem Járou, který si chce nechat opravit starou hi-fi věž, aby si mohl pouštět písničky z dospívání. Pátrání po hlubších příčinách toho, proč plýtváme, vás dovede za ekologem i filosofem a od opravářů se dozvíte, co jsou to kazítka a proč je mají výrobci spotřebičů v oblibě.

Paběrkování

Druhý díl seriálu vás zavede na pole. Skupina bankéřů tu spolu s lidmi z neziskové organizace paběrkují zeleninu, která by se jinak zaorala. Díky nim však skončí v Potravinové bance, kde pomůže potřebným. To je však jen jeden z mnoha aspektů plýtvání potravinami. Ekolog zpochybní tezi, že lokální maso je vždy opravdu lokální a ekonomka se zamyslí nad tím, zda a proč jsme se odřízli od práce farmářů.

Nemáme planetu B

Kolik odpadků leží na známé turistické trase nedaleko Karlštejna? A proč je tam lidé nechávají? Ve třetím díle dokumentárního seriálu o plýtvání se podíváte na to, jaký dopad má nekontrolovaná spotřeba na životní prostředí, seznámíte se s mladým mužem, který nakupuje i to, co nepotřebuje a zeptáme se katolického kněze, jestli může mít ekologická krize duchovní kořeny.

Pravděpodobně nejstarší odpadek nalezený na trase Vojty Náprstka za Karlštejnem

Ztráta času

Jak to dopadne, když se autoři dokumentu vydají poprvé v životě hledat jídlo v popelnicích, aby si uvařili večeři? Ve čtvrtém díle dokumentárního seriálu s nimi budete pátrat nejen po vyhozeném jídle, ale také po plýtvání nehmotnými věcmi – především časem. Podíváte se na módní přehlídku obleků ušitých z obalů a zamyslíme se společně nad tím, jak mít radost z neplýtvání.

autoři: Květa Přibylová , Zdeněk Chaloupka
Spustit audio