Pít na stres nebo na hádku není dobré, říká psychoterapeutka

28. duben 2020

Představa alkoholika s červeným nosem a lahví, která mu kouká z kapsy, neplatí. Hlavní jsou rizikové vzorce chování, říká terapeutka Marie Funke z centra Adicare.

„Na začátku závislosti jsou psychologické spouštěče. Piju na stres, piju na hádku. To jsou vzorce, které ukazují, že něco není v pořádku. Pak se mohou slévat a začíná dominovat fyzická závislost na alkoholu,“ popisuje Marie Funke.

Je podle ní větší míra nebezpečí u dětí už závislých rodičů? „Závislost se nedědí. Ale pokud dítě vidí, že si rodiče každý večer otevřou dvě lahve vína, ukládá si to do podvědomí,“ vysvětluje terapeutka v pořadu Dva na Dvojce.

I sklenička denně je rizikový vzorec

Řada lidí si po práci dá pivo nebo skleničku vína. Je jim 50+ a mají spojený život, který jim alkohol nijak nekomplikuje. „Je k tomu třeba přistupovat realisticky a nestrašit. Ale je to rizikový vzorec. Pak může přijít riziková situace a potřeba se zvýší.“

V centru Adicare se zabývají i tzv. nonabstinenční léčbou, tedy kontrolovanou konzumací. „Je vhodná pro ty, kteří si uvědomí, že s alkoholem v jejich životě není vše v pořádku. Pak lze využít kontrolovanou konzumaci. Jde o soustavnou psychologickou práci na změně vzorců.“

Může alkoholismus spustit přechod z aktivního do odpočinkového života? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související