Petr Novák měl jiné ambice. Chtěl být herec. Zpíval vlastně z nouze, prozrazuje baskytarista Flamenga Karel Novák

13. březen 2016

V rozhovoru F. R. Čecha s baskytaristou skupiny Flamengo se dozvíte, jaký měl Petr Novák vztah s matkou a jak moc mu jeho žena s absolutním sluchem mluvila do hudby.

František Ringo Čech: Vážení posluchači, dnes je na tapetě pořadu Hvězdy vinylu Petr Novák, vynikající rocker, hudebník a skladatel. Ale protože už bohužel není mezi námi, budu si o něm povídat s Karlem Novákem, jmenovcem a hudebníkem jeho skupiny. Já tě, Karle, vítám. Na co vlastně hraješ a jak dlouho jsi hrál s Novákem?

Karel Novák: Dobrý den, všechny posluchače zdravím. Hraju na baskytaru. S Petrem jsem hrál 15 let, ale v kapele jsem 33 let. Jsem teda druhej služebně nejstarší, ještě je tam Standa Staněk. Ten je v kapele o tři roky dýl.

František Ringo Čech: Jaký vzdělání Petr vlastně měl?

Karel Novák: Je to náhoda, ale chodil s mým švárou na gympl. Ale on to nedodělal, muzika ho stáhla. Neměl na to čas.

František Ringo Čech: Jako všichni géniové. Nedodělat školu patří k dobrému vychování.

Karel Novák: To já, jedinej blb, to dodělal.

František Ringo Čech: A už to ani nemůžeš napravit. Prosím tě, vyprávěl ti někdy Petr, na čem byl odchovanej jako dítě? Co poslouchali u Nováků doma? Jaký měl hudební podhoubí?

Karel Novák: Vím, že ho k muzice dostal dědeček, který poslouchal rádio Laxenburg nebo něco podobnýho. A pak přišli Beatles. Ale co mu doma zpívala máma, to fakt nevím.

František Ringo Čech: Vždycky na omluvu říkám, to se to Harrisonovi a Cartneymu skládalo, když vyrostli na country a na gregoriánským chorálu. My ale na Kučerovcích a dudácký kapele z Chodska. To jsou pak úplně jiný základy. Kdy vzal do ruky nástroj a snažil se muzicírovat? Tušíš?

Karel Novák: Původně bydlel v ulici Novákových u Palmovky. Pak se přestěhovali sem, teda na Vinohrady, a v baráku s nimi bydlel Plicka a Karel Sluka. Spolu pak dali kapelu. Kolik jim tak mohlo bejt? Byl to rok 1965. Ta kapela se snad jmenovala Beatles, originální, že... Založili ji v březnu 65 a srpnovej odvodovej termín je rozpustil, protože šli na vojnu, dva z nich. Takže to skončilo. Petr šel k Flamengu až teprve v 68.

František Ringo Čech: Vojna zahubila mnoho dobrých hudebníků. Pokud se nedostali do AUSu nebo do dechovky ve Slaným. Tatínek se mě snažil, když jsem byl na vojně, dostat do dechovky... Vím, že kapela za ním byla vynikající. George & Beatovens byla vynikající formace. Kdo v ní hrál?

Karel Novák: To byly hromady lidí. Ze začátku Jirka Jirásek, po kterým se to jmenuje George. Pak se tam vystřídalo plno kytaristů, Zdeněk Juračka, pak Dudáček, Jirka Čížek, dlouho kapelník na baskytaru, na varhany. Taky Obermayer, Helcl. Plno slavnej lidí... Já nahradil Oldu Wajsara, který odcházel společně se svojí ženou. Ta se dřív jmenovala Mazánková a natočila s Petrem Krásku a zvíře. No a pak už zpěvačka nebyla potřebná.

František Ringo Čech: Mazánková nás připravila o skvělýho hudebníka, ale tobě otevřela cestu k nádhernýmu hudebnímu životu.

František Ringo Čech: Já se s Petrem Novákem dvakrát nemusel. Říkám to ale v úvozovkách. Někdy stačí k nelibosti, když k vám dotyčného manželka projeví mimořádnou, nadstandardní přízeň. A jeho krásná žena Jakoubková mě měla ráda. I moje písničky a občas to doma dala k lepšímu. A vychvalovat vynikajícímu skladateli a zpěvákovi písničky druhého, ho trošku rozzuří. Ale to byla tak nádherná ženská a vynikající herečka. Mě tak mrzelo, když odešla... Oni se ale dobře doplňovali, viď?

Karel Novák: Docela jo. Pro Petra byl problém, když mu umřela maminka. Ta se o něj starala, jako o všechno.

František Ringo Čech: Maminka je jednička. Tam není o čem mluvit. Manželka zdaleka nemůže dosáhnout úrovně maminky. Mluvila mu Eva do muziky?

Karel Novák: To vůbec ne. Ona poslouchala folklor, moravskej. To bylo její. Měla i absolutní sluch. Když jsem se ženil, tak nám dávala nějakou kuchařku jako svatební dar. A normálně do ní vysekla notovou osnovu a zapsala tam písničku.

František Ringo Čech: To je neuvěřitelný. A že nebyl Petr v pokušení jí dát šanci? Mohl z ní udělat i hvězdu, kdyby chtěl. Nepřišlo to na přetřes?

Karel Novák: Ona byla hvězda jinde. Ale že by začala zpívat? O tom se tam vůbec nikdy nemluvilo. Petr měl spíš jiný ambice. Sám vždy chtěl bejt herec. Zpíval vlastně z nouze, když se nedostal na DAMU.

František Ringo Čech: To jsem nevěděl. Vidíš, tak to je zajímavý... Ale všechno patří do jedný kolonky. Petr Novák byl velmi romantický typ, nemýlím se? Plicka mu taky psal texty přímo na tělo. Prosím tě, měl nějaký milostný avantýry jako my všichni? Nebo to byl věrný člověk?

Karel Novák: Když se oženil, tak už byl věrný. Dřív vedl ale normální rockerskej život. Nehledě na to, že taky už přicházel do let. Petr byl víc nebezpečnej v lednici než v ložnici. Ale jen v jedný části lednice, kde se dávaj flašky. Že byl celej život štíhlej, bylo v tom, že nejedl. To bylo hrozný.

František Ringo Čech: Být štíhlý, když člověku nechutná jídlo, to jde samo. Petrovi ale chutnalo pití. Vzpomínáš si, že všichni kolegové, který trochu začali s pitím, se to v určitej moment utrhlo? Já vím, že i Pavel Bobek začal strašně kalit. Miloš Nop, když jsme začali, tak to byl čistej, nevinnej, mladej kluk. Bobek byl zas džentlmen, kterej upíjel jenom bílý víno. Kdy se to zlomilo s Petrem?

Karel Novák: S Petrem to bylo přesně naopak. Ten jako mladej chlastal první ligu. Ale potom to bylo míň a míň. Ani ne tak ze zdravotních důvodů. On si prostě sednul, dal si malý pivečko. Ale je pravda, že celej den vlastně neměl co dělat, tak dal flašku šampáňa. Ale taková ta smršť, jako dřív, to už dávno nebyla pravda. Skončilo to někdy v 80. letech.

František Ringo Čech: V době, kdy jsi byl v kapele, působil u vás taky Karel Kahovec? Hrál s vámi?

Karel Novák: Karel přišel v 95. roce. To v době, kdy Petr nějak moc nemohl. Přemejšleli jsme, koho doplnit, aby to bylo příbuzný. Takže Kahovec měl jeho šest nebo sedm písniček z 60. let. Říkali jsme si, že dá jako host tři v první půlce, tři v druhý. Nakonec to trvalo dva roky a pak nás Petr opustil.

Karel Kahovec ve Studiu 1

František Ringo Čech: Karel Kahovec má božskej hlas. Taky jsem s ním dělal nějaký písničky a spolupracoval. Vzpomínám velmi rád na tuhle spolupráci. Nežárlili na sebe? Jak to snášel Petr?

Karel Novák: Asi i tady platilo to, co u vás v Olympiku. Ze začátku, když jsou kluci mladý, tak na sebe všichni žárlej. Proto se taky rozpadalo Flamengo. Vždy tam byli dva zpěváci. Proto taky Petr obnovil George & Beatovens v 68.

František Ringo Čech: To byla tak krásná doba, hochu. Tolik vynikajících interpretů a všechno rockeři. To byla celá rocková oblast. Hrál Petr v nějakým filmu? Vzpomeň.

Karel Novák: Hrál takovou malou roli, ale bohužel už nevím, jak se to jmenovalo. Snad Vánice nebo tak nějak. Já už si to nepamatuju. Nějaký mladý lidi, snad študáci s maskami nebo to bylo divadlo, já nevím. A ti pak málem zahynou v horách.

František Ringo Čech: Karle, jaká je dnešní sestava George & Beatovens?

Karel Novák: Je to vlastně úplně stejný, jako když tam byl Petr. Takže Petr Eichler na bicí, já teda baskytaru, Standa Staněk hraje na kytaru. Ještě jsme měli Michala Pavlíka, který hrál klávesy, ale ten se chytil s Čechomorem. Karel si hraje doprovodnou kytaru a Standa odehraje zezadu klávesy. Takže vlastně ve čtyřech plus Viktor.

František Ringo Čech: Navnadil jsi mě. Půjdu se na vás někdy podívat. Ale musíte hrát od 17:00, já v půl devátý usínám. Ale třeba bych u takhle výtečný kapely neusnul. Takže teď, Nováku, navrhni za mě, kterou z těch slavnejch dáme na závěr?

Karel Novák: Třeba Klaunovu zpověď.

František Ringo Čech: Klaunova zpověď je nádherná věc. Připomeneme posluchačům, jak uměl Petr téměř rozplakat děvčata. Uměl navodit takovou atmosféru v sále. A my s Jandou a Kleinem jen čuměli. Vážení přátelé, to byl Petr Novák a host Karel, hudebník jeho skupiny.

Audiozáznamy dalších rozhovorů s Hvězdami vinylu najdete v našem Archivu pořadů.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: František Ringo Čech
Spustit audio