Paulína Tabery: Předvolební průzkumy ovlivňují voliče. Moratorium je ale k ničemu

18. únor 2020

Výzkumy se před volbami mohou dělat. Jenom se nesmějí zveřejňovat. A ještě navíc to platí jen v daném státě. Jinde ne. A máme internet, upozorňuje socioložka.

Kdyby se volby konaly dnes, tak by šanci vyhrát měl... „Je to celkem dobrá věta. Přesně takhle se ptáme, když zjišťujeme, jak by lidé volili. Ptát se, co budou dělat za rok a půl, nemá smysl. Většina by řekla: Vůbec netuším,“ vysvětluje Paulína Tabery, vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

„Uprostřed volebního období se nejistota začíná zvětšovat u mnoha ukazatelů: od jistoty volby strany k tomu, jestli vůbec půjdou k volbám. A jak se volby začínají blížit, tak se tyto ukazatelé (vztah ke straně, to, jestli tu stranu budou volit, kolik stran zvažujou) začínají upevňovat.“

Ochrana voličů před desinformacemi?

Paulína Tabery

Proto taky funguje několikadenní moratorium: několik dní před volbami se nesmějí zveřejňovat předvolební průzkumy. Na Slovensku dokonce chtěli současné 14denní moratorium zvednout na 50 dnů. U nás jsou to tři dny.

Zastánci prodloužení argumentovali tím, že prostřednictvím průzkumů se politické strany snaží ovlivňovat voliče. Někteří poslanci tvrdili, že je potřeba voliče chránit před desinformacemi a účelovými informacemi.

„To je známý politický argument. Nejenom na Slovensku. Faktem ale je, že předvolební výzkumy se jenom nesmějí zveřejňovat. Ale mohou se dělat. To znamená, že politické strany jimi opravdu ovlivňují. Ano. Oni si dále výzkumy dělají a mají informace k dispozici,“ vysvětluje Tabery.

Kdo má peníze, má i výzkum

„Jediné, co se tady stává, je, že pokud máte peníze a můžete si zadat průzkum, tak tu informaci máte. A všichni ostatní ji prostě nemají. A teď by jí neměli mít 50 dní. To je skutečně bezprecedentní moratorium. V evropských zemích se s ničím takovým nesetkáte.“

„Já sama nejsem zastáncem vůbec žádného moratoria. V České republice je to ještě přijatelné, těch pár dní před volbami. Ale v dnešním informačním prostředí víme, že se to dá strašně lehce obejít.“ Zákon o moratoriu totiž platí vždy jen v konkrétní zemi. Výzkum ale můžete zveřejnit na internetu i jinde.

Případ zveřejňování v jiných zemích

„Stalo se to u voleb ve Francii, kde to bylo zveřejněno jak v Belgii, tak ve Švýcarsku. A dokonce byla zveřejněna ne úplně správná čísla. Jenom to nahrává černému trhu s čísly a tomu, že se do toho seriózní agentury nebudou pouštět. A pak uvidíme nějaké neodzdrojované grafy někde na internetu, které naopak mohou manipulaci ještě zvýšit.“

„Tento zákon, to moratorium, bylo tvořené pro úplně jinou dobu. Bez internetu, bez rychlé komunikace, bez rychlého dělání průzkumů. Pro dnešní dobu je důležitá hlavně transparentnost. Vědět, co to je za číslo. A čísla, o kterých nevím nic, nejsou nijak odzdrojovaná, je lepší nebrat v potaz,“ dodává Paulína Tabery.

Další témata rozhovoru: témata: bezdomovectví v ČR; americké primárky; předvolební průzkumy a moratorium na Slovensku.

Spustit audio

Související