Patron, chlap na ukázku. Jak klukům z dětských domovů dát mužské vzory?

6. srpen 2016

Patron je trochu kamarád, rádce i průvodce na cestě životem. Jeho podporu potřebují mladí muži, kteří vyrostli v dětském domově a chystají se na vstup do samostatného života. „Těmto klukům chybí pozitivní mužské vzory. A právě ty jim nabízíme,“ říká Lukáš Talpa, manažer ceněného projektu.

V ČR ročně opustí dětský domov asi 200 dětí. Třetina se vrací do původních rodin, kde většinou není o co stát. Ostatní se pokouší proplouvat životem na vlastní triko. Patroni, naverbovaní Ligou otevřených mužů, nabízejí pomocnou ruku asi 40 z nich. Čím jim může „uměle vytvořený“ vztah prospět?


Projekt Patron vznikl na základě expertních dovedností dvou partnerských organizací Liga otevřených mužů (LOM) a Múzy dětem. Podporuje mladé muže ze zařízeních náhradní výchovy ve věku 17–21 let.

Podle Lukáše Talpy patroni nemění zásadně životy kluků. Stávají se jen střípky ve skládačce jejich představy o reálném životě mimo ústav. „Kluk sleduje fungování patrona v běžném životě, ale třeba až za pět let využije toho, co se naučí.“ Dokument sleduje právě vznik ne zcela přirozeného pouta.

Patronem může být každý

Projekt se realizuje v ročních cyklech. Na počátku každého cyklu experti ze zájemců vyberou vhodné patrony. Ti se pak zúčastní třídenního školení, které je přípraví na zvládání (pro ně) nečekaných situací. V průběhu celého projektu můžou využít supervize. Měsíc po proškolení se koná víkendový zážitkový výjezd. Na něm se už seznámí s mladými muži.

Patroni, jdeme do toho!

Během tohoto víkendu (nebo těsně po něm) pak dochází k vytvoření patronských dvojic, které se spolu budou pravidelně setkávat. Setkávání má jasná pravidla a dochází k nim přibližně jednou za měsíc. Cílem je vytvořit oboustranně „pohodlný“ vztah. Mladý muž tak získá pozitivní mužskou oporou při opouštění zařízení náhradní výchovy. Délka patronského vztahu je individuální, počítá se ale s minimálně dvouletým zapojením dobrovolníka.

autor: Ivan Studený
Spustit audio