Otec učí dítě průbojnosti. Mužským vzorem může být i dědeček nebo starší kamarád

9. říjen 2018

Oba rodiče mají v rodině nezastupitelnou roli. Otec je ten, který dítě učí být průbojnější. Učí ho lézt na stromy, zatímco maminka říká, dej pozor, abys nespadl. Obě role jsou důležité. Co dělat, když jedna z nich chybí?

Paní Andrea vychovává dvanáctiletá dvojčata, kluka a holku. Manžel od nich před šesti lety odešel, založil si novou rodinu, a o děti příliš zájem nemá. Andrea teď vidí, jak mužský vzor synovi chybí. „Vidím rozdíl mezi synem a dcerou. Jí táta chybí taky, ale synovi mnohem víc. Hraje fotbal, a je mu líto, že mu táta nechodí fandit. Dědečka už nemáme, žije mezi ženami, a začíná být takový zženštilý. Rok jsem udržovala známost, ale dcera si k němu nenašla vztah. Naopak syn byl rád, že se mu věnoval."

Otec a syn

„Dcery jsou vázané na tatínka jinak než synové,“ říká Ivana Dlouhá. „Je pravda, že když syn žije v ženském kolektivu, tak přebírá jejich zvyky i chování v krizových situacích. Bylo by dobré, aby si našel mužský vzor. Aby viděl, co muži dělají, aby se uměl prosadit. Ženy jsou citlivější, ale on potřebuje i mužskou roli, sebeprosazení, mužskou dravost. Mužským vzorem se může stát třeba starší kamarád. Asi bych ho dala na nějaký sport, kde se vyskytují kluci, třeba bojové sporty, aby měl možnost si ty vzory najít."

Podporujte v chlapci muže

Před podobným problémem stála posluchačka z Prahy s devítiletým synem. „Nechala jsem ho samotného rozhodovat. Začala jsem mu říkat: jsi mužský, tak to vymysli, tak to udělej. Dneska je mu 40 a můžu říct, že to zabralo."

„Paní mu dodala zdravé sebevědomí, to je úžasná rada. Nestahovala ho mezi ty holčičky," říká terapeutka Ivana Dlouhá.  Podobnou situaci řešila paní Eliška s pětiletými dvojčaty. Chlapci se začali upínat na dědečka. Těší se, že jim ukáže modely letadel, a jak se štípá dříví. Podle terapeutky Ivany Dlouhé to je v pořádku. „Dědeček převzal roli tatínka, a děti ty dovednosti naučí.“ 

Vzdáváme vztahy hned po prvním nedorozumění? Má smysl udržovat vztah, kde jsou vzory spíše negativní?

autoři: Tereza Stýblová , zk
Spustit audio

Související