O Markétce a Mátohovi

26. leden 2020

Na jedné půdě žije pavučinové strašidlo, které si říká Mátoha. O jeho kamarádství s malou Markétkou vypráví Jiří Lábus.

Být mátohou je prý ale jeho povolání, nikoli jméno. A proto mu Markétka při každém setkání jméno vymyslí. Sedm setkání znamená sedm jmen a také sedm pohádek, kterými Mátoha Markétku i všechny posluchače odmění.

Čte: Jiří Lábus
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2009.

Markétka a Mátoha Severin

Malá Markétka se jednou podívala na půdu a kromě starého nábytku, zaprášených truhel a dalšího harampádí tam objevila divného panáka. Byl skoro průhledný, a když fouknul průvan, začal se vznášet a poletovat. Má tenhle mužík nějaké jméno?

Markétka a Mátoha Zvonimír

Markétka přišla za pavučinovým strašidlem Mátohou, protože jejímu sousedovi, panu Horáčkovi, se podařilo vyhodit pojistky a nikde nesvítilo světlo. A protože se Markétka trochu bojí tmy, bude jí Mátoha vyprávět pohádku.

Markétka a Mátoha Hubert

Hajaja vás opět zavede na půdu, kde žije jedno mátožné strašidlo, které připomíná pavučinového panáka. Malá Markétka mu říká Mátoha, ale každý večer mu vymyslí nové jméno. Dnes bude Mátoha Hubert vyprávět Markétce pohádku o maličké ještěrce Terce.

Markétka a Mátoha Hugo

Existují skřítci, nebo jsou to pouze vymyšlené kouzelné postavičky z pohádek? O tom se malá Markétka hádala se svými rodiči. Pavučinové strašidlo Mátoha jí vysvětlí, že skřítci zcela jistě existují, a dokonce o nich zná pohádku!

Markétka a Mátoha Stanislav

I dnes jde Markétka navštívit své oblíbené strašidlo z půdy, pana Mátohu. Ten jí bude vyprávět pohádku o medvědí rodince, která se jednoho dne přistěhovala i pěti postelemi.

Markétka a Mátoha Václav

Hajaja vás zavede na půdu za strašidlem Mátohou, kterého pravidelně chodí navštěvovat jeho kamarádka Markétka. Mátoha dnes bude vyprávět pohádku z dostihového prostředí! Poslechněte si i vy příběh o nejrychlejším koni Fofrníkovi!

Markétka a Mátoha Miroslav

Hodné strašidlo Mátoha vypráví pohádky své kamarádce Markétce, která za ním chodí na návštěvu na půdu. Dnes bude povídat o jednom kouzelném oříšku. Proč ne o třech? To se dozvíte v Hajajovi.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio