O pořadu Příběhy 1. světové války

Minisérie dokumentů mapující 12 lidských osudů ve válečných letech 1914–1918 tak, jak je zachytily dopisy nebo deníky. Připraveno ke 100. výročí první světové války.

Všech 12 osudů dokumentují dopisy a deníky z fronty, které jsou v držení potomků, nebo dokumenty v archivech a depozitářích regionálních muzeí.

Zaznamenávají vliv velkolepě tragického válečného dění v „malém českém životě“. Válka nebyla jen polem slávy a monumentálním hřbitovem bojišť, ale také zhoubně vyčerpávajícím morem, který znepříjemňoval život v zázemí.

Čtěte také

Bída, hlad, drama opuštěných žen, dezertéři… To všechno ještě znásobeno paradoxem našeho českého národa, který válku nechtěl. Byl do ní ale jako součást Rakousko-Uherska vmanipulován.

Téměř 1,5 milionu českých mužů tak obléklo vojenskou uniformu proti své vůli a na rozkaz jeho veličenstva císaře Františka Josefa I.

Vedle známých osobností jako sochaře Otto Guttfreunda, Alice Masarykové nebo malíře Jindřicha Pruchy poznáte i zcela neznámé příběhy řidiče Leopolda Lojky, Josefíny Stloukalové, obchodníka Václava Kasala a dalších.

Historie:
Pořad vysílá Dvojka v červenci a srpnu 2014 u příležitosti 100. výročí první světové války.

Pořad připravují

Další pořady

  • Hvězdné návraty

    Příběhy českých herců a komiků.

  • Hobby magazín

    Pořad pro všechny, kteří se neradi nudí.

  • Oldies jako na dlani

    Pořad nabízí pohled odjinud. Historická fakta, vztahující se k interpretům i skladbám. Informace, které jinde neuslyšíte.

  • Noční proud

    Nejstarší živě vysílaná rozhlasová diskotéka v éteru u nás, která staví na osobnostech moderátorů. Hudebně-publicistický živě vysílaný pořad.