Motocyklový závodník, režisér, zahradník a harpunář... Jára Cimrman? Ne! Čech Steve Lichtag

13. srpen 2014

Se žraloky se potápěl bez ochranné klece. Při natáčení 3D snímku o atolu Aldabra se musel utkat se somálskými piráty. A teď se potýká s Disneyem. Steve Lichtag má zkrátka dobrodružný život.

Na konci 70. let Steve Lichtag ještě jako Zdeněk Loveček podplazil dráty do Německa. Pak se bez znalosti jazyka vydal do Ameriky. Tam závodil na motorkách, vyučoval herectví, ale dělal taky zahradníka nebo harpunáře. Po revoluci zjistil, že chce do oceánu sestupovat jako filmař.

Slávu mu přinesl film Carcharias – Velký Bílý. Stal se prvním člověkem, který natočil obávaného žraloka bez klece a ochranných pomůcek. „Asi jsem dobrodruh po tátovi,“ říká Steve Lichtag. Jeho otec byl vojenským letcem.

U Aldabry na nás čekali somálští piráti

Posledním filmem Steva Lichtaga je unikátní snímek o atolu Aldabra. Je natočený 3D technologií. Na místo se nikdo bez povolení vlády Seychelských ostrovů nedostane.

„Představte si kráter, který se dvakrát denně z jezera proměňuje v poušť. Je tu 150 tisíc sloních želv, obří krabi, kteří šplhají po palmách, bezkřídlí ptáci. Získat povolení trvalo dva roky. Den před vyplutím nám přišli říct, že na nás čeká 20 somálských lodí. Že vědí jakou máme pojistku, techniku i kudy poplujeme.“

Projektu Aldabra věnoval Steve Lichtag tři roky života. Loni byl představen v Cannes a zájem o něj projevila společnost Disney. Komentář v anglické verzi bude namlouvat Morgan Freeman a zájem projevil i management Leonarda DiCapria. „Svého koně mám i pro českou verzi, je to můj spolužák Oldřich Kaiser, ale ještě jsem s ním o tom nemluvil."

Příběhy za mnou chodí samy

Steve Lichtag natočil přes 20 filmů, získal řadu ocenění. Jeho nejslavnější film Velký Bílý sice vznikl z vychloubání v hospodě, ale k mnohým filmům ho inspirovaly příběhy.

Jako třeba Tanec modrých andělů. Ten vznikl na základě příběhu ochrnuté dívky Veroniky, která malovala pusou a představovala si, že pluje v oceánu jako velryba. „V ten moment mi bylo jasné, že je to příběh," říká Steve Lichtag.

Filmem Tanec modrých andělů podpořil Steve Lichtag také kampaň proti lovu velryb. Podobně vznikl i film Prapodivný svět o potůčcích na Moravě.

Možná se k Velkému Bílému vrátím

Žralok bílý (Carcharodon carcharias)

U Disneyho by měli zájem o Velkého Bílého v technologii 3D. „Já už nejsem věku, kdy bych řekl: Jasně, jdeme do toho. Mají ten projekt na stole tři roky a zatím se nenašel nikdo, kdo by ho natočil. Až bude hotová Aldabra, tak si o tom popovídáme.“

Steve Lichtag má dva dospělé syny. Teď k nim přibyly dvě malé holčičky. Před několika lety měl za okem nádor a od té doby změnil svůj život, hlavně co se týče trávení času se svými nejbližšími. „Všechno, co jsem chtěl zkusit, jsem zkusil. A to, co ještě udělám, je nadstavba.“

Je člověk svobodný, když točí pro Disneyho? Jak se píšou scénáře k dokumentům z divoké přírody? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.