„Moje sebevědomí klesá s každým rokem.“ Poslechněte si poslední rozhovor Jana Třísky na Dvojce

25. září 2017

V noci z neděle na pondělí 25. září 2017 zemřel v nemocnici ve věku 80 let herec Jan Tříska. V sobotu spadl z pražského Karlova mostu a utrpěl vážná zranění.

„Moje sebevědomí klesá s každým rokem. Moje sebejistota je každý rok horší. Ne proto, že bych méně uměl. Naopak. Zcela zákonitě s přibývajícími zkušenostmi toho umím víc, než když mi bylo 22. Ale moje sebejistota se s každou novou rolí zmenšuje,“ svěřil se Jan Tříska Martině Kociánové 20. června 2011, kdy byl na Dvojce naposledy.

„Já se dost snadno učím věci z paměti. Moje paměť je, řekl bych, neselhávající. Ale přesto jsem teď byl dennodenně znovu a znovu přesvědčen, že selžu a že zapomenu a nebudu vědět, jak dál… Nepamatuju si za posledních 20 let, že bych měl okno. Před kamerou ani na jevišti. Ale moje tréma, kterou jsem měl vždycky, se prostě zvětšuje rok za rokem a měsíc za měsícem.“


Dvojka památku Jana Třísky připomene mimořádně zařazeným pořadem Zadáno pro Jana Třísku, natočeným 1. listopadu 2004. Poslouchejte dnes v pondělí 25. září 2017 od 18:30. Záznam najdete po odvysílání v archivu pořadů.

Podobenství o člověku na mostě

Původně chtěl být Jan Tříska tanečníkem, nakonec ale vystudoval divadelní fakultu AMU a u herectví zůstal. V Československu byl populární, ale jeho postoje a přátelství s Václavem Havlem se nehodily. V roce 1977 proto s manželkou Karlou a dvěma dcerami odešel do emigrace. V USA začínal od nuly.

„Mně bylo vždycky milejší být malou rybou ve velkém oceánu než býti velkým tlustým kaprem v malém rybníku. Je na to psychologická studie o člověku, který stojí na můstku přes malou říčku a pozoruje, jak se ve vodě mihotají malé mřenky. To je podle psychologů velice důležitá věc pro lidskou psýchu.“

Já už nemám co hrát

Po roce 1989 se vrátil domů ve velkém stylu filmovou rolí učitele Igora Hnízda ve filmu Obecná škola a později ještě divadelní rolí Krále Leare na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě. Sám ale jakoby tušil, že je to jeho poslední velká role.

„Stárnoucí herec má čím dál tím méně příležitostí. Já už jsem vyrostl i ze Shakespeara. Pokud nejste epizodista, jakmile jednou hrajete Krále Leara, kupodivu už neexistuje pro vás žádná role. Pro mě jsou už všechny role příliš mladé. Já jsem zkrátka starý herec. Marná sláva.“ Jeho úplně poslední filmovou rolí byl dědeček ve filmu Po strništi bos.

Po strništi bos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.