Miloš Zeman nedělá nic, čím by ohrožoval demokracii, je přesvědčen Ivan Hoffman

20. leden 2014

Novým českým premiérem – v pořadí už jedenáctým – se stal Bohuslav Sobotka. Na jmenování si od voleb počkal 83 dní. Co je od něj možné očekávat? A jaký bude vztah jeho vlády s prezidentem Milošem Zemanem? I nad tím se v rozhovoru se Zitou Senkovou zamýšlel komentátor Ivan Hoffman.

„Bohuslav Sobotka je v politice celý život, což může být výhoda i nevýhoda. Výhoda proto, že ví o politice všechno, nevýhoda z toho důvodu, že je-li někdo celý život politikem, zůstává odstřižen od života obyčejných lidí,“ naznačuje komentátor.

V případě Bohuslava Sobotky je však optimistou. „Myslím si, že jeho dlouhý pobyt v politice bude znamenat spíše kvalifikaci než nevýhodu,“ věří.

Prezident není tak silný, aby měnil ústavní zvyklosti

Jaký podle Ivana Hoffmana bude vztah mezi vládou a prezidentem? Profesionální, korektní a nepříliš srdečný, shrnuje komentátor a znalec české politiky. „Určité napětí, které mnoho lidí vnímá, je v jistém smyslu ku prospěchu věci,“ domnívá se.

„Podívejme se na prezidenta Zemana,“ vyzývá. „Z pilnosti zabývá i tím, čím se jeho předchůdci netrápili. Někteří v tom vidí snahy o zavádění poloprezidentského systému, ale to je podle mě nesmysl. Prezident není tak silný, aby mohl měnit ústavní systém.“

Miloš Zeman není hrozbou pro demokracii

Co však podle něj v prezidentově moci je, je mít nad vládou určitý dozor. „Ten neuškodí nikdy nikomu,“ je přesvědčen Ivan Hoffman. „Chce-li si prezident popovídat s kandidáty na jednotlivé ministry – tak proč ne? Jde přece o lidi, kteří se nebojí spravovat v zájmu občanů obrovské rozpočty, takže se určitě nebudou bát předvést prezidentovi, že jsou lidmi na svém místě.“

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Karlovarského kraje

Pokud prý prezident nad jednotlivými kandidáty na ministry vyjádří své rozpaky, rozhodně tím prý nikomu neublíží. Naopak. „Předchozí prezidenti se k jednotlivým ministrům nevyjadřovali a podívejte se, jak to dopadlo,“ připomíná například Václava Klause, který jmenoval všechny ministry Nečasovy vlády.

„Miloš Zeman má své chyby a mouchy, ale rozhodně nedělá nic, co by ohrožovalo demokracii,“ uzavírá Ivan Hoffman.

Ivan Hoffman
(* 27. listopadu 1952, Martin, Československo) je bývalý slovenský písničkář, fotograf a samizdatový vydavatel časopisu Fragment-K.
Nyní český novinář, žurnalista, moderátor a rozhlasový komentátor Dvojky Českého rozhlasu.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

autor: als
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.