Michal Hrůza k osudové chvíli ve Stodolní: „Vzal jsem si ponaučení nemíchat se do všeho, co vidím“

24. červenec 2021

„Zjistil jsem, že můj dědeček Hrůza, rodák z Vídně, chodil zpívat do kostela,“ odpovídá zpěvák a muzikant Michal Hrůza na otázku, kde se zrodila jeho láska k hudbě.

„Já pak začal hrát na kytaru vlastní písničky a zjistil, že mě to osvobozuje. První text jsem složil v sedmé třídě na táboře a nesl název Monika, o nejkrásnější holce. Asi po třiceti letech přišla na koncert nějaká paní a byla to ona, Monika. Pamatovala si to,” kroutí hlavou.

První film

Skládá hudbu i pro film a jeho prvotinou byly Lidice. „Herec, kamarád Honza Budař vymýšlel píseň k filmu a říkal mi, že se chystá i soundtrack. Tak jsem to taky zkusil a natočil s Lucií Bílou písničku Slunce bylo krásné. Pak jsme s Anetou Langerovou udělali ještě Plamen a nakonec jsem film napůl i zhudebnil,“ vzpomíná Michal Hrůza.

Teď už mu paměť slouží. Měl s ní problémy po potyčce v ostravské Stodolní ulici, kdy utrpěl těžké zranění mozku. Dlouho byl v kómatu a bojoval o život. „Já si z toho vzal ponaučení. Nemíchat se do všeho, co vidím.”

To neznám…

Dnes vystupuje s vlastní kapelou Hrůzy, ale dřív hrál se skupinou Ready Kirken. Vznikla v roce 1995. „V Pardubicích v baru za mnou přišel jeden kluk a říkal: Ty prej hraješ. A kde? Tak jsem mu to řekl a on odpověděl: To neznám. A já taky hraju. Já se ptal kde. Odpověď zněla: Chinaski. A já na to: To taky neznám.“

Šlo o Michala Malátného, Žibuse. „Pak jsem prodával psí žrádlo, později cukrovinky a vydělal jsem si na první kombo. Žibus si nás vzal jako předkapelu a vydali jsme první desku. Nakonec jsem byl odejit, ale nelituju toho. Teď jsme založili se základem skupiny Ready Kirken fiktivní kapelu Otomans. Možná nikdy nebude hrát, ale dokládá to, že s tím základem kapely jsme zadobře,” uzavírá Michal Hrůza.

Co dělá jeho rodina? Kdy pokřtí svoje nové album Světlo do tmy? Kdo bude kmotrem? Kterou zemi by rád navštívil?

Spustit audio

Související