Meteor o živém robotu, předpovídání budoucnosti a koronaviru

8. únor 2020

Poslechněte si:

  • 01:47 Proč někteří vědci podvádějí?
  • 12:13 Zákony dědičnosti odhaleny
  • 16:55 První živý robot
  • 29:27 Jak daleko do budoucnosti lze dohlédnout?
  • 37:40 Máme se bát čínského koronaviru?

Proč někteří vědci podvádějí?

Podvádění (ilustrační foto)

Úkolem vědce je vysvětlovat zákonitosti přírody a svým způsobem „hledat pravdu“ ve světě, ve kterém žijeme. Bohužel se někteří vědci dopouštění nejen omylů, ale záměrných podvodů.

Velká studie prohledala 42 největších bibliografických databází v celém rozsahu vědeckých disciplín. V rozmezí let 1928–2011 našla 4449 stažených vědeckých prací. Převažovala medicína, biologie a chemie. Podíl odvolaných prací stoupl 11x. Tématu se podrobně věnuje MUDr. František Koukolík.

Zákony dědičnosti odhaleny

Jako by hrách na stěnu házel

Nestává se často, že bychom v Meteoru hovořili o výsledku výzkumu nějakého mnicha. Tentokrát jsme udělali výjimku, protože jeden mnich před 155 lety zjistit něco neskutečného.

Aniž by tušil, že existuje nějaká DNA, rozluštit zákony dědičnosti. Jmenoval se Gregor Mendel a úspěch mu přineslo pěstování hrachu. Příběh připomínáme v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

První živý robot

Roboti sestaveni robotem. I tak by šel nazvat výsledek nového experimentu. Vědci naprogramovali počítač, aby vybíral ze všech možných kombinací živých buněk takové, které se dokáží pohybovat po podložce.

Počítač stvořil dvou- či čtyřnohé roboty, kteří dostali označení xenoboti. Pomohou dopravovat léky k přímo k místu postižení? Vyčistí naši přírodu od mikroplastů? Nad tím se zamyslel biolog prof. Jaroslav Petr.

Jak daleko do budoucnosti lze dohlédnout?

Budoucnost

Dá se předpovídat budoucnost? Odpověď záleží případ od případu. Nevíme sice, kdy a kde se na D1 zase stane dopravní nehoda, ale víme, že k ní dojde na 100 %. Stejně tak umíme vypnout rychlovarnou konvici ještě před varem vody. Protože víme o setrvačnosti ohřevu a dokážeme odhadnut, že do minuty po vypnutí se voda tak jako tak začne vařit.

Jak se na odhady budoucích dějů dívá matematika? A proč doporučuje předvídat jen do jedné šestnáctiny délky děje? To vysvětlil matematik Doc. Petr Klán.

Máme se bát čínského koronaviru?

Logo

Několikamilionové čínské město v izolaci, evakuace občanů jiných zemí, rušení leteckých spojů, karanténa, šíření nákazy po celém světě. Jde o nafouknutou bublinu a přehnanou paniku? Nebo racionální opatření?

Co to vůbec je ten koronavirus? Kde se vzal a jak se proti němu bránit? Pomůže věda? Taky se v tom nevyznáte? Pomůže vám v tom Doc. Jan Konvalinka z ÚOCHB. Osobně se totiž zná s lidmi, kteří hledají lék.

Čtěte také

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související