Meteor o Saturnově tajuplném měsíci, paroháčích a svítícím slizu

13. říjen 2018

Poslechněte si:

  • 01:22 Jak se vyrábí zelený svítící sliz?
  • 11:26 Když byl ondřejovský teleskop nový
  • 16:33 Tajuplný Saturnův měsíc Enceladus
  • 32:42 Paroží dává jelenům zabrat
  • 42:57 Technický div světa v Nizozemí

Jak se vyrábí zelený sliz?

Chemik Jan Havlík objektivem Khalila Baalbaki

Chemik Jan Havlík je zapáleným popularizátorem vědy, přesněji řečeno své oblíbené chemie. Rád dělá a ukazuje zajímavé pokusy. Jeden z nich nám představil 23. září při speciálním narozeninovém vysílání Meteoru (55 let výročí pořadu). Během necelých 10 minut před diváky uvařil „zelený sliz“. V prvním příspěvku Meteoru se k jeho kuchařskému umění vracíme. Co je zelený sliz a jak se vyrábí?

Když byl ondřejovský teleskop nový

Perkův dalekohled v Ondřejově

Ve své době patřil český dvoumetrový dalekohled v astronomické observatoři Akademie věd ČR v Ondřejově k nejlepším na světě. V těchto dnech si tzv. Perkův dalekohled připomíná jedno významné výročí. Co přesně se před 51 let stalo? 

Tajuplný Saturnův měsíc Enceladus

Náš Měsíc je v porovnání s měsíci jiných planet dosti nudným tělesem. Třeba Jupiterův měsíc Ió je posetý aktivními sopkami, Saturnův Titan je plný uhlovodíkových jezer a z Enceladu vystřelují gejzíry vody! Vypadá to tam snad jako na Islandu?

Paroží dává jelenům zabrat

Jelen

Právě vrcholí období jelení říje. Kdybyste v lese zaslechli jelení zvuky, neváhejte, natočte je a pošlete nám je na meteor@rozhlas.cz nebo je přímo zadejte do databáze projektu Hlasy jelenů. Možná při poslouchání jelenů uslyšíte i jiné zvuky: srážku parohů! Věděli jste, že paroží v době růstu povyroste až o 2,5 cm denně? A že by odhalení tajemství jejich rychlého růstu mohlo pomoci léčit i lidské zlomené kosti?

Technický div světa v Nizozemí

„Bůh stvořil Zemi, ale Holandsko, to stvořili lidé,“ říkají prý Britové. Pravda je, že velkou část nizozemského území skutečně lidé doslova vyrvali moři. Například při ambiciózním projektu Delta, který je dnes právem považovaný za jeden ze sedmi technických divů světa…

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.