Meteor o ovládnutí DNA, nanodiamantech, léku na rakovinu a nylonu

16. únor 2019

Poslechněte si:

  • 01:05 Dokážeme pomocí DNA zabíjet živočichy?
  • 11:40 Největší manipulátor 20. století
  • 22:53 Jak vznikl nylon?
  • 27:00 Dokáže tělo samo porazit rakovinu?
  • 36:21 K čemu jsou dobré nanodiamanty?
  • 47:39 Pomáhá mrkev vidět ve tmě?

Dokážeme pomocí DNA zabíjet živočichy?

DNA

Nejde o poblázněný nápad sci-fi autora, ale seriózní vědecký postup. Kvůli lidské hlouposti byla zavlečena řada druhů živočichů do míst, kde nemají co pohledávat. Nemají tam přirozeného nepřítele a samy dokázaly vyhubit řadu jiných domácích zvířecích obyvatel. Příkladem je vačnatec kusu liščí, který byl zavlečen na Nový Zéland kvůli své kožešině. Teď je tam 30 milionů kusů a nikdo neví, co s nimi. Zničit by šli změnou DNA, konkrétně pomoci metody gene drive. V čem spočívá a jestli bude nejprve vyzkoušena na komárech roznášejících malárii, to v Meteoru přiblížil prof. Jaroslav Petr.

Největší manipulátor 20. století

Přestane se v českých restauracích kouřit?

Josef Goebbels pomohl Hitlerovi rozpoutat druhou světovou válku, a to především tím, že manipuloval veřejným míněním Němců. Přeneseně tak má na svědomí miliony lidských životů. Přesto existuje dosud žijící člověk, jehož svědomí by mělo být obtěžkáno ještě víc. Ten manipuloval veřejným míněním ve prospěch kouření. Jeho tragické následky pro zdraví jsou dnes všeobecně známy. Kdo byl oním mužem a jaké nástroje propagandy používal, to nám připomněl MUDr. František Koukolík.

Jak vznikl nylon?

Dámské nylonové punčochy

Dámské punčochy se staly ve své éře rozšířeným módním doplňkem. Při tom své slávě mohou vděčit jedinému vědci, který dokázal jako první vytvořit umělé polymerní vlákno. Dostalo označení nylon a používáme ho dodnes. Nylon vymyslel americký organický chemik Wallace Carothers. Jaké bylo pozadí jeho objevu a proč spáchal sebevraždu? To jsme si řekli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Dokáže tělo samo porazit rakovinu?

Rakovina

Byl by to ideální stav – pacientovi je diagnostikována rakovina, pak jsou mu odebrány buňky jeho imunitního systému, vycvičeny, rozmnoženy a poslány zpět do těla. V těle pak sami cvičí další buňky a tělo začne rakovině vzdorovat samo. V principu jednoduchý lék bez vedlejších účinků. Vynikající zprávou je, že není z říše snů, ale intenzivně se na něm pracuje. Jmenuje se DCVAC a bude prvním českým přípravkem k léčbě nádorových onemocnění. Pokud vše půjde podle plánu, za 7 let bude k běžnému užití. V Meteoru o něm hovořila členka výzkumného týmu dr. Jitka Palich Fučíková z 2. lékařské fakulty UK a firmy SOTIO.

K čemu jsou dobré nanodiamanty?

diamant

Nanodiamanty jsou dnes vyráběny průmyslově a dají se použít k různým účelům. Jedním z nich je jejich změna v pomocníky lékařů. Existuje metoda, jak nanodiamant pozměnit tak, aby světélkoval. Když v těle pacienta doputuje na místo určení, dá se pak snadno najít. Problémem je, že výroba světélkujících nanodiamantů byla až dosud velmi pomalá. Českým chemikům se povedlo zvýšit jejich produkci tisíckrát, a to pomocí jednoduchého triku. Přiblížil nám ho člen českého týmu dr. Jan Havlík z ÚOCHB.

Pomáhá mrkev vidět ve tmě?

Oko

„Jez mrkev, budeš mít zdravé oči!“ To jsme slýchávají děti dodnes. Už se zapomnělo, že tento mýtus vznikl jako britská propaganda za druhé světové války. Proč? Co se tehdy tvrdilo? A je mrkev užitečná pro zdraví? V Meteoru jsme si o tom četli v knize Andyho Brunninga s názvem „Proč pláčeme při krájení cibule?“, kterou česky vydalo nakladatelství Grada. Knihu můžete vyhrát, pokud odpovíte do 20. února správně na soutěžní otázku z konce pořadu na adresu meteor@rozhlas.cz.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související