Meteor o opékání špekáčků, dětech ze zkumavky, kunách a nesmyslném papouškovi

25. červenec 2020

Poslechněte si:

  • 01:39 Jak opékat špekáčky?
  • 09:29 První dítě ze zkumavky
  • 14:01 Kuny pláčou jako malé dítě
  • 22:38 Nesmyslný papoušek
  • 28:10 Jak tučňáci přiotrávili vědce

Jak opékat špekáčky?

Kvůli chuti se dělí opékači špekáčků na dva nesmiřitelné tábory – jedni ho tam jen tak na chvilku vloží a pak je uvnitř syrový. Druzí ho nechají v ohni spálit do černa a libují si, jak jim chutná.

Až to vzbuzuje otázku, jestli na uhel spálený špekáček je ještě aspoň částečně maso, nebo zcela nová a nebezpečná chemická látka. Právě na to odpovídal Jan Havlík z Vysoké školy chemicko-technologické. A přidal hned několik dalších varování.

První dítě ze zkumavky

Louise Brownová, první dítě ze zkumavky, v den svých 40. narozenin (25. 7. 2018)

Stále více párů se potýká s vážným problémem. Ať se snaží sebevíc, těhotenství ne a ne přijít. Příčin může být spousta. A spoustu se jich za pomoci lékařů daří překonat. Někdy je ale potřeba pomoc výraznější.

Na svět pak přijde tzv. „dítě ze zkumavky“. Ještě v polovině sedmdesátých let nemyslitelná věc. Revoluční metodu početí jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Kuny pláčou jako malé dítě

Kuna lesní

Nejednoho začínajícího trempa může vyděsit křik připomínající pláč kojence. Jde ale o naprosto přírodní zvuk, který vydávají kuny. Ty právě teď prožívají období říje. Setkání s nimi tváří v tvář v přírodě není tak snadné.

Bohužel se kuny stávají nezvanými hosty třeba na půdě chat, kde pak dělají v noci nesmírný hluk. Nebo rády provádějí revizi rozvodů v automobilech. Překousaný kabel naštval nejednoho řidiče. Přesto stojí tato zvířata za pozornost z hlediska biologie. Připomněl nám to zoolog Jan Andreska.

Nesmyslný papoušek

Logo

Nestává se často, aby byl nový živočišný druh vědecky popsán, a při tom se o něm nevědělo vůbec nic dalšího, a to po celých 122 let. Příkladem je papoušek jménem Ara Learův. Je to moc krásný modrý papoušek, kolem očí má žluté zbarvení ve tvaru prstence, stejně tak je žlutý u kořene spodní části zobáku.

Jeho objevitel ho nakreslil, ale jak! Kresba je neuvěřitelná, člověk má pocit, že jde o fotografii. Zajímavý příběh papouška v knize Knižního klubu Supi v hotelu Continental představil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Jak tučňáci přiotrávili vědce

Logo

Slavný britský mořeplavec James Cook se roku 1775 jako první vylodil na ostrově v jižním Atlantiku. Nazval ho po králi Jiřím III. Jižní Georgia. Na tomto ostrově mezi Jižní Amerikou a Antarktidou spatřil prapodivné živočichy – kolébající se ptáky ve fraku – tučňáky.

Dnes tam žije největší kolonie tučňáků patagonských na světě. Čítá 300 000 jedinců. Není divu, že se tam nedávno vydali vědci na průzkum. Nečekali ale, že je tučňáci omámí. Jejich zážitky nám popsal biolog prof. Jaroslav Petr.

Sherlock Holmes a případ s čtverzubcem

Meteor vám o letních prázdninách přináší unikátní průřez detektivek napsaných v 70. a 80. letech přímo pro Meteor. Se Svatoplukem Benešem v roli fenomenálního detektiva. Spisovatel Rudolf Čechura přidal legendárnímu detektivovi nadhled i humor.

Účinkují: Svatopluk Beneš, Josef Bláha, Jiří Holý, Miloš Rozhoň, Jiří Mikota, Eduard Cupák, Jan Řeřicha, Artur Šviha
Napsal: Rudolf Čechura
Zvukový mistr: Miloslav Turek
Hudba: Petr Skoumal
Režie: Jiřina Martínková
Premiéra: 25. 5. 1985

Poslouchejte jen do soboty 1. srpna 2020

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související