Meteor o nejstarším chrámu, jedovatém hlodavci a nejničivějším zemětřesení

2. leden 2021

Poslechněte si:

  • 01:17 Jak vypadá nejstarší kamenný chrám světa?
  • 14:25 Premiéra Čapkova R.U.R.
  • 19:18 Dlouhodobé předpovědi v meteorologii
  • 25:53 Co mají společného africký hlodavec a ježek?
  • 32:02 Ničivé zemětřesení v Lisabonu roku 1755

Jak vypadá nejstarší kamenný chrám světa?

Panoramatický pohled na vykopávky v Göbekli Tepe

"Během své více než čtyřicetileté spolupráce s archeology jsem měl možnost navštívit mnoha vynikajících archeologických památek ve všech světadílech kromě Austrálie, ale to, co jsem prohlížel před chvílí na vrcholu kopce za mými zády se vymykalo všemu, co jsem kdy viděl - turecké Göbekli Tepe." Tak začíná své poutavé vyprávění prof. Antonín Přichystal z PřF MU v Brně. Na tom místě stál už 7000 let před egyptskými pyramidami kamenný chrám s dřevěnou střechou. Rozvinulo se zemědělství právě kvůli němu?

Premiéra Čapkova R.U.R.

Smrt robota (ilustrační foto)

Slavná Čapkova hra měla zajímavý osud. Národní divadlo původní termín premiéry nestihlo, a tak hru jako první uvedli ochotníci v Hradci Králové, a to v neděli 2. ledna 1921. Hra vzbudila kromobyčejný ohlas. Do tří let se dávala v New Yorku, Londýně, Vídni, Berlíně, Paříži, Tokiu... Čapkovský humanoidní „robot“ - dnes říkáme android - se v Británii začal vyrábět jako hračka a krátce před válkou tam byli RUR zfilmováni pro televizi. Roboti brzy pronikli do sci-fi, roboty později do průmyslu i domácností. Slovo robot se stalo součástí většiny jazyků světa. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Dlouhodobé předpovědi v meteorologii

Letní počasí (ilustrační foto)

Pro některé lidi nastává čas na výběr letní dovolené už teď, v lednu. Je velký výběr a nejlepší lokality nejsou beznadějně vyprodané. Má to ale jednu nevýhodu. Kupující netuší, jaké bude počasí. V tom je nabídka „last minute“ nedostižná. Dočkáme se někdy tak dlouhodobých předpovědí počasí, abychom věděli, že 5. července bude 29 stupňů a polojasno? V dohledné době určitě ne. Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu nicméně v Meteoru oznámil, že ČHMÚ chystá nový druh přesnějšího dlouhodobého výhledu počasí. Bude v průběhu roku dostupný na www.chmi.cz.

Co mají společného africký hlodavec a ježek?

Jeden má chlupy a druhý bodliny. Každý žije v jiné části světa a chová se jinak. Společnou mají jen jednu vlastnost, která je ale pro ně nesmírně důležitá, protože jim pomáhá přežít. Oba si mažou srst či bodliny jedem. Ježek využívá jed z ropuch, hlodavec chlupáč dlouhosrstý ze stromu. Vědci si všimli, že hlodavec žvýká větvičky stromu a záměrně si pak olizuje srst. Jed je tak prudký, že dokáže zabít zvíře o velikosti psa. Místí domorodci ho používají k lovu a namáčí do něj své šípy. Další zajímavosti přinesl biolog prof. Jaroslav Petr.

Ničivé zemětřesení v Lisabonu roku 1755

Logo

Srovnalo se zemí téměř celý Lisabon, zahubilo nejméně 60 000 lidí a otřáslo důvěrou lidí ve svět, který do té doby znali. Nejsilnější evropské zemětřesení všech dob nastalo v den křesťanské Slavnosti Všech svatých, 1. listopadu 1755. Pobožní Portugalci se zrovna tísnili v kostelích při slavnostních bohoslužbách, když se najednou před desátou dopolední silně otřásla země. Zemětřesení trvalo jen 3 až 6 minut, ale zanechalo nedozírné následky. Přišla i vlna tsunami. Poslechněte si dramatizaci tehdejších událostí. Komentuje Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu AV.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související