Meteor o měsících Jupiteru, roztroušené skleróze a hrajících si čmelácích

7. leden 2023

Poslechněte si:

  • 01:33 Řídí se meteorologové pranostikami?
  • 10:35 První měsíce Jupiteru
  • 16:48 Bude očkování proti roztroušené skleróze?
  • 26:55 Hrají si čmeláci?
    Co se stalo v Oklo

Hovoří meteorolog Martin Novák, imunolog Václav Hořejší nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Řídí se meteorologové pranostikami?

Alfons Mucha: Čtyři roční období

Počasí se dokáže měnit ze dne na den. Podnebí ale zůstává stejné, čehož si všimli už naši předkové. „Březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem“ je jen jednou z mnoha pranostik.

Jak to s nimi vůbec je? Platí ještě? A jsou dnešním meteorologům k něčemu? Ptali jsme se Martina Nováka z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem.

První měsíce Jupiteru

Giuseppe Bertini: Galileo Galilei předvádí svůj dalekohled

V květnu roku 1609 se fyzik Galileo Galilei doslechl o existenci takzvaných pátracích skel, jakýchsi přibližovadel sestavených ze dvou brýlových čoček na koncích trubice. Šlo jimi prý například značně zvětšit kohouta na městské věži.

Učenec okamžitě pochopil důležitost takového aparátku a pustil se do jeho výzkumu. A samozřejmě zlepšování. Výsledkem byl první pořádný dalekohled na světě. Když ho namířil k Jupiterovi, nestačil se divit. Kolem planety obíhaly slabé hvězdičky. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Bude očkování proti roztroušené skleróze?

Roztroušená skleróza je velmi závažné onemocnění, při kterém lidský imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu. Stav pacienta se postupně zhoršuje a ztrácí nad svým tělem kontrolu. Medicína dnes umí postup nemoci zpomalit, ale nikoli člověka vyléčit.

Prof. Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky AV hovořil o velké naději, že by proti této nemoci mohlo vzniknout očkování. Díky detailním zdravotním záznamům příslušníků americké armády se povedlo odhalit příčinu nemoci. Je jí virus. Pokud se před ním dokážeme v dětském věku ochránit, roztroušená skleróza nepřijde.

Hrají si čmeláci?

Jak si hrají čmeláci?

Děti si od malička hrají a nepřemýšlejí nad příčinou. Prostě je to baví. Existují zvířata jejich mláďata si také hrají ale u většiny jde především o trénink činností, které budou potřebovat v dospělosti. Aby si zvířata hrála jen tak, to je vzácné.

Pochopitelně to dělají naši blízcí příbuzní opice. Jenomže vědci teď prováděli pokus se čmeláky, který měl původně prověřit něco úplně jiného. Jaké bylo překvapení, když si čmeláci s pokusnými předměty začali hrát. Pokus nám popsal biolog prof. Jaroslav Petr.

Co se stalo v Oklo

Čtěte také

Palivo v jaderných elektrárnách musí splňovat přísná kritéria ohledně svého složení. Musí například obsahovat přesné množství radioaktivního uranu. Fyzikové už dávno zjistili, že uran je na celé planetě obohacen do stejné výše. Pokud chceme daný stav změnit, musíme ho vložit do jaderného reaktoru.

Jaké bylo překvapení vědců, když v Africe našli zdroj uranové rudy, která vypadala, že pobytem v reaktoru prošla. Jenže dávno před tím, než ho lidé vymysleli! Rozhlasové pásmo o této velké záhadě připravila Alena Čechová v roce 1977. Poslouchejte ho do 14. 1. 2023

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související