Meteor o lidském mozku, nových virech a překvapivé srsti zvířat

26. únor 2022

Poslechněte si:

  • 01:02 Největší objevy výzkumu mozku
  • 12:39 Stalo se tento den: Kdo objevil Austrálii?
  • 19:03 Kde se vzalo přes 100 000 nových virů?
  • 31:50 Vnímají zvířata infračervené záření?
  • 42:22 Jak si hrají medvědi, jelenci a gazely

Hovoří doktor František Koukolík, virolog Jan Pačes a biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil ing. František Houdek. Z knihy Pozoruhodné objevy ze světa zvířat čte Zuzana Slavíková.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Největší objevy výzkumu mozku

Rentgenový snímek. Mozková mrtvice je zvýrazněná červenou barvou

MUDr. František Koukolík se rozhodl po 32 letech spolupráce s Meteorem odejít na zasloužený odpočinek. S posluchači se přišel rozloučit a poděkovat za přízeň. Při této příležitosti jsme nejen vzpomínali, ale také se věnovali pokroku, který učinila neurověda za poslední tři desetiletí.

Co dnes dokážeme o lidském mozku zjistit pomocí moderních zobrazovacích zařízení? Víme už, co je vědomí? Co se děje v mozku ve chvíli, kdy přemýšlí třeba o ekonomických věcech?

Kdo objevil Austrálii?

Přistání kapitána Jamese Cooka v Botanickém zálivu 29. dubna 1770 (1902)

V Austrálii se hovoří anglicky, na vlajce se souhvězdím Jižního kříže zabírá čtvrtinu vlajka britská. Austrálie patří do britského Commonwealthu, formálně jde o území pod vládou královny Alžběty II. Zdálo by se, že Austrálie je britská jaksi od začátku.

Slavný mořeplavec James Cook k této zemi připlul v druhé polovině 18. století. Jenže on Austrálii neobjevil. 160 let před ním k ní připluli Holanďané. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Kde se vzalo přes 100 000 nových virů?

Mutace viru

Objevit nový virus není snadné. Může se to podařit například z DNA nemocného zvířete. To je potřeba odchytit. Ještě předtím je potřeba poznat, že je nemocné. A nemocné může být z mnoha důvodů, ne kvůli viru.

Vědci přišli s novým způsobem a objevili najednou přes 100 000 virů! Stačilo hromadně počítačově prozkoumat všechny genetické informace, které lidstvo v posledních letech posbíralo. Dr. Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV okomentoval, jak velký pokrok objev znamená.

Vnímají zvířata infračervené záření?

Hejno plameňáků přes monokulár termokamery

Teplo umí vnímat člověk velmi snadno – stačí přiblížit kůži ke zdroji tepla. V případě slunečního světla se pak ke zdroji ani přibližovat nemusíme. Podobnou schopnost má i zvířecí kůže.

Fyzik, který se zabývá infračervenými detektory, zkoumal pod mikroskopem zvířecí srst. A zjistil, že je zařízena podobně jako čidla infračerveného záření vyráběná člověkem.

Vnímají někteří drobní živočichové teplo a pomáhá jim to odhalit přítomnost dravce nebo šelmy? Uniklo to dosud přírodovědcům? Překvapivý výzkum přiblížil biolog prof. Jaroslav Petr.

Jak si hrají medvědi, jelenci a gazely

Jak si hrají medvíďata?

Na začátku tohoto tisíciletí se tým výzkumníků z Aljašky rozhodl dokázat, že hraní v době dětství může pomáhat živočichům přežít v pozdějším životě. Dle jejich pozorování si mladí medvědi rádi hrají dlouho a tvrdě: při zápasech se svými sourozenci se staví na zadní nohy a posilují tak svaly.

I přes jejich ohromnou velikost a pověst agresora, je medvědí hra tichá a kousance jen jemné. Jako by rozuměli tomu, že musí pracovat společně. Aby byli silní. A protože jejich matka nebude vždy nablízku, aby je chránila.

Kniha Pozoruhodné objevy ze světa zvířat, kterou vydalo nakladatelství Grada, přináší výsledky výzkumu her zvířat. V druhém dílu četby si povíme, jak si hrají medvědi, jelenci a gazely. Pro Meteor čte Zuzana Slavíková.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související