Meteor o lepidlu ze hlemýždě, kůrovci a vítězství matematiky nad králem

17. srpen 2019

Poslechněte si:

  • 01:33 Nespravedlivé obviňování kůrovce
  • 12:55 Koňská tramvaj v Brně
  • 17:31 Největší motivace ve vědecké práci
  • 23:38 Lepidla z hlemýždě a velemloka
  • 32:30 Napálit krále šachu se nevyplácí

Nespravedlivé obviňování kůrovce

Kůrovcová kalamita

Léto vrcholí a s ním i evergreen zvaný kůrovec. Už před dvaceti lety občas probleskly zprávy o lokální kalamitě. Pak byl několik let klid, pak zase kalamita a zase klid, jenže poslední roky jde o setrvalý kalamitní stav. Slýcháme dva extrémní názory, které jdou proti sobě. První říká: Okamžitě vykácejte napadené stromy! a druhý: Nechte to být, příroda si poradí sama. Jaký je na kůrovce pohled odborníka, který žije dlouhodobě v USA a dění u nás sleduje zpovzdálí. Ptali jsme se doc. Jiřího Hulcra z Floridské univerzity.

Koňská tramvaj v Brně

Logo

Představte si, že by po městě jezdily tramvaje tažené nikoli elektrickými motory, ale živou koňskou silou. Tahle éra skutečně proběhla, i když trvala jen krátce. Vozy pohybující se po kolejích táhly koně v Brně. Hlavním účelem byl převoz dělníků do továrny. Město Brno se před 150 lety prudce rozrostlo a dostat se do práce už zkrátka trvalo moc dlouho. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Největší motivace ve vědecké práci

Laboratoř (ilustrační foto)

Ptát se vědců, proč má smysl dělat vědu, nemá význam. Jistě v tom každý vidí důležitost. Jenomže dělat vědu po desítky let přeci jen vyžaduje určitou motivaci. Ta je pro každého jiná. Nebo přeci jen podobná? Položili jsme otázku „Co je pro Vás největší motivací ve vědecké práci?“ 10 členům Učené společnosti ČR. Odpovídali teoretický fyzik Jiří Bičák, jazykovědec František Čermák, astronom Jiří Grygar, psychiatr Cyril Höschl, fyzioložka Helena Illnerová, matematik Jaroslav Nešetřil, genetik Václav Pačes, chirurg Jan Pirk, imunoložka Blanka Říhová a biochemička Eva Zažímalová.

Lepidla z hlemýždě a velemloka

Dospělý hlemýžď

Inspirovat se v přírodě je ulehčením práce při vymýšlení nových postupů a hledání nových materiálů. Přesvědčili se o tom vědci, kteří hledají nové druhy lepidel. Lepidel je celá řada a lepí se leccos, co bychom možná nečekali. Například automobilové díly. Všichni víme, že když něco přilepíme, tak to sice drží, ale když se to přeci jen odlepí, už se to těžko vrací zpět. A právě kvůli tomu dostali američtí vědci zadání vymyslet takové lepidlo, které umožní provést při chybném slepení automobilového opravu. Inspirace pro nové lepidlo přišlo z nečekaných směrů. Přiblížil nám to biolog prof. Jaroslav Petr.

Napálit krále šachu se nevyplácí

Šachy

Mate matika? Tedy mate nás matematika? Odporuje někdy výsledek zdravému, selskému rozumu i v případě, kdy ho vypočítá úplně správně profesionální matematik? Právě takovým případům se věnuje nový cyklus Meteoru "Mate-matika?" Matematika formou příběhů ztvárněných herci s komentářem matematika Doc. Mirko Rokyty z MFF UK. V sedmém díle se vydáme do Indie v době, kdy byla vymyšlena hra šachy. Právě kolem hry a jejího autora se točí náš matematický příběh.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související