Meteor o kamarádství zvířat, planetách podobných Zemi a pavoucích

13. červen 2020

Poslechněte si:

  • 01:15 Kamarádí spolu zvířata?
  • 10:30 První válečné rakety
  • 15:01 Záhadné kamenné koule v krajině
  • 29:15 Kolik známe planet podobných Zemi?
  • 41:00 Pavouk s chemickou zbraní

Kamarádí spolu zvířata?

Plameňáci

Když se řekne „kamarádství zvířat“, jako první nás patrně napadnou psi a kočky a jejich vztah k člověku. Je ale možné, aby zvířata kamarádila i mezi sebou? Vědci takové chování našli u živočišných druhů, kde bychom to nejspíše nečekali.

Například užovky dané do boxu vždy utvořily stejné skupinky, i když je tam vědci dávali opakovaně a mezi tím box dezinfikovali. Překvapivé přátelství našli také mezi plameňáky. O kamarádství zvířat hovořil v Meteoru biolog prof. Jaroslav Petr.

První válečné rakety

Dobíhal pátý rok druhé světové války a na bombardování si Londýňané už zvykli. 13. června 1944, týden po vylodění Spojenců v Normandii, ale bylo něco jinak.

Toho dne krátce před půl šestou ráno se namísto hřmění klasických leteckých motorů ozval blízko nad zemí zvuk připomínající do obrátek túrovanou motorku. Potom najednou utichl – a za 10-12 sekund se ozval hromový výbuch.

Šlo o novou zbraň nacistického Německa – létající bombou V-1. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Záhadné kamenné koule v krajině

Logo

Jsou po celém světě. Někdy až úžasně pravidelné kamenné koule. Vždy budily pozornost. Kdo je vyrobil? Proč jsou rozmístěny v krajině? Teprve postupem času se začalo ukazovat, že možná vznikly přirozeným způsobem.

Je to překvapivé, protože koule jsou z materiálu, který se v místě jejich nálezu vůbec nenachází. O zajímavém výzkumu přírodního fenoménu hovořil prof. Antonín Přichystal z Masarykovy univerzity v Brně.

Kolik známe planet podobných Zemi?

V databázi exoplanet, tedy planet obíhajících jinou hvězdu než Slunce, je k dnešnímu dni 4270 planet. To už je pořádný statistický vzorek. Je alespoň na jedné z nich život? To bude jistě záležet na tom, jaké na planetě panují podmínky.

Kolik jich je podobných Zemi? A je podobnost zárukou, že je obydlená? Můžeme na dálku přítomnost života vůbec nějak zjistit? Na to jsme se ptali astrobiologa dr. Tomáše Petráska z Hvězdárny v Praze Ďáblicích.

Pavouk s chemickou zbraní

Veverka seběhla v parku ze stromu a na chvíli se zastavila. Lavičky – to je panečku místo! Kolik drobků a zbytků jídel tu lidé nechají. Jen co vběhla pod lavičku, ucítila strašnou bolest. Něco ji kouslo. Pavouk – černý, s velkým zadečkem a dlouhýma nohama.

Snovačka jedovatá označovaná také jako "černá vdova"

Veverka pochopila, že je zle. Nešťastně přimáčkla pavouka k lavičce a tohle je odplata. Smrtící odplata. Během několika minut ji otekla noha a začala umírat. Ještě, že se tohle v České republice stát nemůže!

Nejen o černé vdově jsme si říkali v rámci cyklu Planeta pavouků. Příhody vyprávěné Miloněm Čepelkou s odborným komentářem arachnologa Antonína Kůrky.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související